Cum sa recunosti semnele de meningita la copii

by Sfatul Parintilor | 16/05/2021 18:10

Meningita[1] la copii este o inflamatie a meningelui – cele trei membrane care invelesc creierul si maduva spinarii (duramater, piamater si arahnoida) – si care e produsa fie de catre un virus, caz in care se numeste meningita[2] aseptica, fie de catre o bacterie. Cand aceasta inflamatie afecteaza bebelusii de pana la 2-3 luni, ea poarta denumirea de „meningita neonatala“. Indiferent de cauza ei, meningita este o problema de sanatate grava, iar orice intarziere de diagnostic si tratament iti poate pune copilul in risc de pierdere a auzului, retard mental si chiar deces.

In cazul bebelusilor ceva mai maricei si al copiilor care au depasit varsta de un anisor, meningita virala are de obicei forme usoare si dispare de la sine in decurs de 10 zile. Virusurile la care trebuie sa fii atenta, pentru ca pot duce la aparitia meningitei, sunt cele din clasa enterovirusurilor (de pilda virusul coxsackie, care provoaca boala mana-gura-picior), precum si virusul herpes simplex. 

Meningita la copii. Meningita bacteriana

Pe de alta parte, meningita bacteriana se declanseaza brusc si este mult mai grava, fiind provocata in general de un streptococ din clasa B sau de bacteria Haemophilus influenzae tip B (raspunzatoare pentru boala Hib).

Nu exista o explicatie simpla. Organismele care provoaca meningita bacteriana traiesc in cavitatea bucala si in gatul multor copii sanatosi, fara sa le provoace probleme. Micutii cu imunitatea slabita, cei bolnavi de siclemie (anemie cu celule in secera) sau cei care au suferit leziuni grave in zona capului au un risc mai ridicat de a face aceasta boala, dar oricine poate contracta afectiunea. Unii bebelusi contracteaza o forma virulenta de meningita in timpul nasterii, daca mama este infectata cu un streptococ B. Daca viitoarea mamica este testata si reiese ca are streptococi, bebelusului i se administreaza antibiotice la nastere, petrecandu-si primele zile in maternitate.

Totusi, meningita nu este la fel de contagioasa ca gripa, de exemplu. Daca micutul tau are meningita, doar persoanele care sunt cele mai apropiate de el trebuie sa aiba grija si sa evite sa il sarute sau sa imparta vesela si tacamurile cu el. Cand se intampla asta, asigura-te ca toti ai casei se spala des si bine pe maini.  

Care sunt simptomele de meningita la copii?

Aici apare dilema, pentru ca simptomele de meningita nu sunt mereu aceleasi la toata lumea si nu se manifesta intotdeauna in aceeasi ordine. Exista insa unele semne clare: febra, dureri in gat, dureri de cap si sensibilitate la lumina. Desigur, unele dintre acestea pot fi greu de descifrat la bebelusi. S-ar putea doar sa constati ca micutul tau este iritabil si letargic, refuzand sa manance.

Alte simptome care indica o meningita la copii:
– varsaturi[3];
– diaree[4];
– mainile sau picioarele reci;
– o eruptie cutanata pe corp;
– pielea patate sau inflamata si care capata o nuanta palida ori albastrie;
– fontanele tari sau iesite putin ina afara;
– probleme de respiratie;
– convulsii.

Daca observi ca puiul tau prezinta aceste simptome (sau o parte dintre ele), chema de urgenta medicul pediatru. In asemenea cazuri, este crucial ca tratamentul sa fie adiministrat cat mai repede.

Cum iti dai seama cat de grava este meningita la copii

Numai un medic iti poate spune acest lucru, deoarece simptomele de meningita virala si bacteriana sunt aproape aceleasi. Daca doctorul crede ca micutul tau are meningita, va face investigatii aprofundate. Probabil ca medicul va avea unele informatii in maximum doua ore de la control. Alte analize vor arata mai exact daca este vorba despre meningita si despre tipul acesteia (virala sau bacteriana). Astfel, un raport complet nu ar trebui sa dureze mai mult de 72 de ore, fiind gata in general in 24 – 48 de ore. Oricum, daca bebelusul tau este grav bolnav, medicul nu va astepta rezultatele analizelor, ci il va trata imediat.

Care este cel mai bun tratament pentru meningita la copii

In cazul in care este vorba despre o meningita virala, sistemul imunitar al copilului tau este probabil destul de puternic pentru a rezolva problema. Adesea, nu este necesar vreun tratament, desi uneori medicul iti va da o reteta, mai ales daca pacientul este un nou-nascut. Iti poti calma bebelusul la fel ca in cazul in care ar avea o gripa: lasa-l sa se odihneasca, da-i destule lichide, medicamente pentru durere si febra (dar numai daca asa iti spune medicul), dupa care tine-l in brate, leagana-l si canta-i usor. In unele cazuri, micutii trebuie sa stea internati in spital pentru cateva zile, pentru a fi monitorizati, mai ales daca sunt foarte mici.

In cazul meningitei bacteriene, doctorii inunda practic fluxul sanguin cu antibiotice. Adeseori, bebelusii stau si pana la doua saptamani in spital, cu perfuzii. Un astfel de tratament poate vindeca boala in 85% dintre cazuri, atat timp cat afectiunea a fost diagnosticata in mod corect inca din prima zi a aparitiei simptomelor. Acesta este si motivul pentru care este atat de important sa chemi medicul din timp.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com

Photo by CDC[5] from Pexels[6]

Endnotes:
  1. Meningita: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/simptome-boli-boli-copii-sanatate-copii-febra-copii-temperatura-mare-copii/2/
  2. meningita: https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/meningita_la_copii_cauze_simptome_tratament
  3. varsaturi: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/s-o-s-de-ce-vomita-puiul-meu/
  4. diaree: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/9-cauze-ale-diareei-la-bebelusi/
  5. CDC: https://www.pexels.com/@cdc-library?utm_content=attributionCopyText&utm_medium=referral&utm_source=pexels
  6. Pexels: https://www.pexels.com/photo/girl-getting-vaccinated-3992931/?utm_content=attributionCopyText&utm_medium=referral&utm_source=pexels

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cum-sa-recunosti-semnele-de-meningita-la-copii/