Ce este retinopatia de prematuritate? Boala nou-născuților care duce la orbire

by Sfatul Parintilor | 10/09/2019 14:37

Retinopatia de prematuritate este o afecțiune care poate conduce la pierderea vederii în cazurile grave, ce afectează bebelușii nascuți prematur sau cei care cântăresc mai puțin de 1250 de grame la naștere. Iată din ce motive apare, care sunt factorii de risc, precum și metodele potrivite de tratament.

Ce este retinopatia de prematuritate și din ce cauze apare Retinopatia de prematuritate este o boală cauzată de dezvoltarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul retinei în cazul bebelușilor prematuri, ce poate conduce la pierderea vederii. Retina este stratul interior al ochiului care primește lumină și o transformă în mesaje vizuale transmise către creier. Atunci când un bebeluș se naște prematur, vasele de sânge retiniene pot să se dezvolte anormal.

Majoritatea cazurilor de retinopatie de prematuritate se remediază fără a cauza leziuni ale retinei. În situațiile grave, poate conduce la retragerea sau detașarea retinei de peretele ocular și posibil pierderea vederii. Cel mai ridicat risc îl prezintă bebelușii cu 1250 de grame sau mai puțin sau care vin pe lume înainte de 31 de săptămâni gestaționale. Astfel, greutatea la naștere si vârsta gestațională sunt cei mai importanți factori de risc pentru forma gravă. Alți factori asociați includ anemia, greutatea redusă la naștere, transfuzia sanguină, stresul respirator, dificultățile în respirație și starea generală de sănatate a bebelusului.

Există cercetări în sensul corelării factorilor de creștere din sânge și retinopatia de prematuritate. Monitorizarea îndeaproape a scăzut impactul utilizării oxigenului ca factor de risc (un nivel ușor nu afectează gravitatea retinopatiei de prematuritate). Din punct de vedere statistic, doar la nivelul SUA se nac aproximativ 3.9 miliarde de copii în fiecare an. Iar 14 000 sunt afectați de retinopatia de prematuritate și 90% dintre cei afectați au doar o formă ușoară. Aproximativ 1100-1500 dezvoltă boala sub formă gravă și necesită tratament medical, iar 400-600 de bebeluși în fiecare an ajung să își piardă vederea în urma afecțiunii în SUA.

Afecțiunea, diagnosticată prima dată în 1942, apare de obicei la ambii ochi și este una dintre cele mai comune cauze de pierdere a vederii în copilărie și poate conduce la probleme ale vederii pe durata întregii vieți.Diagnostic Medicul oftalmolog este cel care identifică retinopatia de prematuritate. Trebuie subliniat faptul că nu prezintă simptome când apare la un nou-născut și singurul mod de a o depista este printr-o examinare oculară de către un specialist. Ochii copilului sunt examinați după ce pupilele sunt dilatate cu picături speciale.

Există cercetări active care evaluează eficacitatea fotografiei digitale pentru diagnosticul retinopatiei de prematuritate. Bebelușii care cântăresc mai puțin de 1500 grame și cu vârsta mai mică de 31 săptămâni trec printr-o examinare oculară pentru a monitoriza apariția retinopatiei de prematuritate.

Din punct de vedere medical, retinopatia de prematuritate este descrisă de localizarea în ochi, de gravitatea (stadiul bolii) și de aspectul vaselor retiniene.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2lHA2py

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/ce-este-retinopatia-de-prematuritate-boala-nou-nascutilor-care-duce-la-orbire/