Beneficiile laptelui matern pentru sugari

by Sfatul Parintilor | 10/02/2014 21:08

Ii poti construi micutului tau un viitor sanatos printr-o nutritie precis adaptata in primele 1000 de zile, iar primul pas este alaptarea.

 

 

Nasterea unui copil este un eveniment major in viata unei familii si in special in viata unei mame. Cele 9 luni de sarcina reprezinta o perioada de bucurie, de asteptare dar si de pregatire pentru a-i asigura noului venit cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare. Una dintre primele decizii majore pe care viitoarea mama trebuie sa le ia este modalitatea de hranire a copilului: alaptare sau alimentare cu formula de lapte.

Alapatarea reprezinta unul dintre factorii cu impact semnificativ asupra evolutiei ulterioare a copilului. Laptele matern este laptele cel mai potrivit pentru sugar, fiind adaptat in mod unic la nevoile acestuia. Toate mamele trebuie incurajate sa-si alapteze copiii.

 

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Romana de Pediatrie sustin alimentatia naturala (alaptarea) a sugarului si o recomanda ca sursa nutritionala exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata ulterior de introducerea treptata  a alimentelor adecvate complementare impreuna cu continuarea alaptarii pana la varsta de 2 ani.

Impactul nutritiei asupra cresterii neonatale si din prima parte a vietii este esential, nu numai pentru ca aceasta perioada este critica pentru adaptare si dezvoltare dar si pentru ca are impact pe termen lung. Studiile epidemiologice au aratat ca nutritia prenatala si imediat postnatala moduleaza functiile in dezvoltare si influenteaza susceptibilitatea adultului la bolile cronice corelate cu alimentatia.

Alaptarea prezinta beneficii majore atat pentru copil cat si pentru mama. Asociatia Americana de Pediatrie evidentiaza efectul protector al alaptarii impotriva unei game largi de boli precum bacteriemia, diareea, infectiile respiratorii, alergiile, otita medie, infectiile urinare, diabetul de tip I si II, limfoame si leucemii precum si obezitatea infantila. Un alt avantaj semnificativ al alaptarii il reprezinta dezvoltarea unei legaturi afective inegalabile intre mama si copil, cu avantaje pe termen lung.

 

 

Pentru a intelege cum sunt posibile aceste beneficii trebuie sa pornim de la inceputul lucrurilor si anume cu compozitia laptelui matern.

Laptele matern este alimentul de baza al nou-nascutului la termen si reprezinta laptele ideal in primul an de viata. Este disponibil in orice moment la temperatura optima si nu necesita timp de preparare. Este proaspat si nu este contaminat de bacterii. El este secretat mereu in concordanta cu varsta si necesitatile nutritionale ale sugarului. Astfel, in primele zile dupa nastere se numeste colostru si reprezinta un lichid galbui mai gros. Contine o cantitate mare de proteine, o camtitate mare de fibre prebiotice, lipide, imunoglobuline si anticorpi. De la 3-5 zile dupa nastere pana in ziua 14 este laptele de tranzitie, care contribuie la adaptarea tractului digestiv al nou-nascutului la laptele maturat. Din ziua 14 devine lapte maturat si corespunde optim cerintelor copilului.

Pe langa componenetele nutritive de baza, laptele matern contine elemente bioactive precum prebiotice, proteine imune, bacterii si anticorpi virali, incluzand o concentratie mare de imunoglobilina A secretorie. Prebioticele stimuleaza crearea barierei mucosae de protectie care impiedica patrunderea microbilor si a substantelor nocive in organismal copilului. Prin degradarea  fibrelor prebiotice se formeaza acizii grasi cu lant scurt care hranesc peretele intestinal si asigura un mediu acid. Prin bacteriile pe care laptele matern le contine nu permite ocuparea intestinului cu bacterii patogene (“neprietenoase”) iar imunoglobulina A impiedica aderarea microorganismelor de mucoasa intestinala.

 

De asemenea se stimuleaza o dezvoltare imunologica propice prin asigurarea unui echilibru intre fragmente imunostimulatoare bacteriene si fragmentele din ADN-ul matern sau bacterian ce inhiba raspunsul imun.

Laptele mamei contine si numeroase leucocite, dintre care frecvente neutrofile si macrofage, adevarati ucigasi naturali ai bacteriilor. Prin alte proteine imune precum lactoferina are un efect inhibitor asupra cresterii bacteriei Escherichia Coli implicate in multe dintre enterocolitele bacteriene. Mai mult, scaunul copilului alaptat la san are un pH mai mic decat cel al copilului alimentat cu formula de lapte astfel impiedicand dezvoltarea bacteriilor “neprietenoase”. De asemenea laptele matern contine o enzima care ucide parazitii precum Giardia Lamblia sau Entamoeba Histolytica.

 

 

Alaptatul asigura  de asemenea protectie si impotriva infectiilor respiratorii, asa cum am mentionat mai sus frecventa pneumoniilor sau infectiilor cu virus respirator sincitial fiind mai mica la copiii alaptati. In cadrul acesteia din urma, rolul protector este atribuit imunoglobulinei secretorii A si lactoferinei precum si stimularii maturarii pulmonare prin prolactina continuta in lapte .

Un alt avantaj al alimentatiei naturale il constituie protectia fata de bolile alergice precum dermatita atopica si astmul alergic. Academia Americana de Pediatrie precum si Societatea Europeana pentru Alergologia si Imunologia Clinica Pediatrica recomanda alaptarea ca masura definitorie pentru preventia alergiei. Laptele matern are un efect protector semnificativ impotriva dezvoltarii atopiei prin mai multe mecanisme. Prin urmele de proteine din alimentatia mamei promoveaza toleranta la aceste alimente. Imunoglobulina A favorizeaza maturarea mucoasei intestinale iar acizii grasi polinesaturati au efect antiinflamator si moduleaza raspunsul imun. De asemenea poliaminele de tipul sperminei prezente in laptele matern scad permeabilitatea mucoasei intestinale si astfel sunt protectoare impotriva alergiilor.

 

 

In cele din urma dar de o importanta majora alaptatul are un impact psihoemotional definitoriu pentru dezvoltarea copilului. Alaptatul contribuie la dezvoltarea unei relatii de apropiere intre mama si copil, mama avand sentimental de implinire si de a fi esentiala in viata copilului iar copilul creandu-si un mediu fizic si psihic confortabil. Alaptatul, prin compozitia laptelui (leptina), reduce nivelul de stres al sugarului actionand asupra sistemului nervos central si a unor glande endocrine. Studiile pe termen lung au aratat ca alaptatul se asociaza cu un IQ mai ridicat si cu un nivel scazut de stres al copiilor in fata unor situatii precum despartirea parintilor (evenimente cunoscute a fi generatoare de anxietate si depresie ce se pot extinde catre varsta adulta).

De asemenea s-a observat ca o durata scazuta de alaptare (mai mica de 3 luni) se asociaza cu tulburari de comportament si hiperactivitate.

 

 

Toate cele prezentate mai sus vin sa sustina ideea ca alaptarea este modalitatea ideala de alaptare a nou-nascutului sanatos, oferindu-i acestuia atat o nutritie echilibrata si protectie impotriva infectiilor si alergiilor, dar si permitandu-i sa simta apropierea celei mai iubite persoane din viata lui si asigurandu-i confort si siguranta si facandu-l sa se simta iubit.

 

 

 

Poti afla mai multe detalii despre alaptare, dar si despre nutritia corecta in primele 1000 de zile pe site-ul www.primele1000zile.ro.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/beneficiile-laptelui-matern-pentru-sugari/