Alergiile alimentare la bebelusi: Cele mai frecvente intrebari ale mamicilor

by Sfatul Parintilor | 05/12/2013 21:10

Atunci cand bebelusul este pregatit pentru trecerea la alimentatia solida[1], parintii isi fac deseori probleme in ce priveste alergiile alimentare. Desi in majoritatea cazurilor acest subiect nu e un motiv de ingrijorare, exista situatii in care micutii pot face reactii alergice din cauza anumitor alimente. Iata de ce e bine sa stii care sunt acestea, dar si ce poti face ca sa preintimpini alergiile. Chiar daca, de cele mai multe ori, ceea ce pare o alergie se dovedeste in final a fi cu totul altceva, e important ca parintii sa inteleaga cum se manifesta alergiile alimentare, pentru a fi pregatiti sa le recunoasca simptomele.

Atunci cand bebelusul are o alergie la un anumit tip de mancare, organismul lui trateaza alimentul respectiv ca pe un „inamic“ si lanseaza un atac al sistemului imunitar pentru a neutraliza „invazia“. Prin urmare, corpul produce un anticorp numit IgE, care nu este altceva decat o proteina creata pentru a detecta alimentul in cauza atunci cand patrunde in organism. Daca micutul mananca din nou acel aliment identificat drept periculos, acest anticorp ii semnaleaza sistemului imunitar sa inceapa eliberarea de histamina, o substanta ce are rolul de a ataca „invadatorii“ din corp. Practic, este vorba despre aceleasi procese intalnite si la alte tipuri de alergii, cum sunt cele sezoniere (rinita alergica), la polen, praf si spori de mucegai.

 

 
Cum imi dau seama daca puiul meu are o alergie alimentara?

Ca si in cazul celorlalte tipuri de alergie, tot histamina este cea care declanseaza simptomele alergice (si nu alimentul in sine), ca o reactie normala de aparare a corpului. Aceste simptome – urticarie, inflamatii, dificultati de respiratie – apar de obicei la scurt timp dupa ingerarea alimentului respectiv: in decurs de cateva minute sau pana la maximum doua ore. Exista insa si situatii in care aceste simptome au un caracter cronic, adica se manifesta continuu, in special daca este vorba despre eruptii cutanate (eczeme la nivelul fetei si membrelor, insa fara legatura cu iritatia de scutec) sau probleme gastrointestinale (varsaturi, diaree).

E bine sa stii ca bebelusii pot avea reactii alergice chiar daca au mai mancat in trecut alimentul respectiv fara sa aiba probleme cu el. Asta inseamna ca, daca puiul tau a mostenit de la voi o alergie la oua, de exemplu, s-ar putea sa nu arate simptome la inceput, insa cu timpul ele vor aparea. De asemenea, e posibil ca primul contact al micutului cu alimentul alergen sa se fi produs in circumstante care au impiedicat depistarea alergiei. De pilda, daca bebelusul a mancat biscuiti facuti cu oua, lapte sau nuci pisate, nu iti vei da seama care dintre ele i-a produs alergia pana cand nu le va incerca pe fiecare separat.

 

 

Care sunt alimentele alergenice?

Alergiile alimentare pot aparea la absolut orice gen de mancaruri, insa cele mai frecvente opt alimente alergenice, raspunzatoare pentru 90% dintre reactiile alergice, sunt urmatoarele: oua, lapte, alune, grau, soia, nuci, peste (ton, somon, cod), crustacee (homar, creveti, crab).

 

Ce fac daca bebelusul are intr-adevar o reactie alergica?

Daca observi ca bebelusul nu respira cum trebuie, are fata sau buzele umflate si are varsaturi sau diaree severa dupa ce a mancat, suna urgent la salvare. Reactiile alergice grave (socul anafilactic) trebuie tratate imediat, pentru ca ii pot pune viata in pericol. Caile respiratorii ale micutului se pot bloca in cateva minute, asa ca nu ai timp sa suni medicul de familie ca sa-i ceri sfatul sau sa mergi cu bebelusul la spital. Trebuie sa actionezi imediat si sa suni la 112, pentru ca e nevoie urgent de asistenta medicala.

In cazul in care apar constant reactii moderate (eruptii, varsaturi) in decurs de doua ore de la hranire, mergi cu bebelusul la pediatru. Acesta iti poate sugera sa tii un jurnal alimentar al micutului, pentru a descoperi cauza problemei, sau sa schimbi marca de lapte praf, daca simptomele apara dupa hranirea cu biberonul. Pediatrul iti va da si o trimitere catre un medic alergolog, pentru testare si diagnostic. In urma testelor, specialistul iti va spune exact ce aliment a produs reactiile, precum si daca este vorba despre un raspuns al sistemului imunitar (deci o alegie) sau pur si simplu micutul nu poate digera alimentul respectiv (ceea ce inseamna ca are o intoleranta alimentara).

Odata ce bebelusul a avut o reactie alergica la alimente, va trebui sa fii pregatita sa actionezi in eventualitatea ca situatia se repeta. Chiar daca prima reactie a fost una minora, sunt sanse ca urmatoarea sa fie severa. Tot pediatrul te poate ajuta si aici, dandu-ti instructiuni despre ce sa faci ca sa controlezi reactia alergica. E posibil sa-ti recomande un autoinjector cu epinefrina, pe care ti-l va prescrie si te va invata cum sa-l folosesti. Acest dispozitiv este de dimensiunea unui marker si administreaza automat bebelusului doza exacta de epinefrina pentru stoparea reactiei alergice.

Un lucru important pe care trebuie sa-l faci este sa te asiguri ca si restul persoanelor care stau cu micutul cat tu esti la serviciu (bona, bunicii) sunt informati despre alergiile pe care el le are si stiu ce nu are voie sa manance. Fa o lista cu toate alimentele posibile si felurile de mancare care contin substanta alergenica si roaga-i sa verifice de doua ori ingredientele inainte de a hrani micutul. De asemenea, instruieste-i ce sa faca in cazul unei reactii alergice.

 

 

Exista alergii ereditare?

Copilul tau poate mosteni tendinta de a face alergii, dar nu neaparat si alergia specifica in sine. Cu alte cuvinte, daca tu sau sotul tau (ori altcineva din familie) aveti alergie la peste – ori la polen sau la animale –, trebuie sa te astepti ca si micutul sa aiba o alergie, care poate fi alimentara (la grau sau lapte, de exemplu) sau de alta natura. Sansele ca bebelusul sa fie mosteneasca tendinta alergica sunt de 50% in cazul in care doar un parinte are o alergie la ceva, si cresc la 75% daca ambii parinti sunt alergici (chiar si la lucruri diferite).

 

 

 

Mi s-a spus ca bebelusii depasesc singuri alergiile la alimente. E adevarat?

Multi copii depasesc alergiile la grau si soia pana cand vine vremea sa mearga la scoala, iar aproape 20% dintre micuti reusesc sa scape de alergia la alune. Dintre toate tipurile de alergii alimentare, cele la alune, nuci, peste si crustacee sunt mai de durata, putand tine tot restul vietii. Cat priveste alergia la oua si lapte, aceasta dispare de obicei in jurul varstei de 8-10 anisori.

 

 

 
Care este diferenta dintre intoleranta la alimente si alergiile alimentare?

Reactiile adverse la alimente sunt destul de comune si apar cam la 20% din populatie, insa nu toate sunt de natura alergica. Cel mai adesea, este vorba despre o intoleranta alimentara, deci o reactie care nu implica deloc sistemul imunitar, ci are de-a face cu digestia si tractul intestinal. Daca micutul tau are o intoleranta alimentara, asta inseamna ca nu poate digera alimentul respectiv si va avea, deci, simptome digestive de fiecare data cand mananca (sau bea) alimentul in cauza: balonare, gaze, diaree.

Cea mai frecventa reactie este intoleranta la lactoza[2], care apare la persoanele ce nu au enzimele necesare pentru a digera zaharul din laptele de vaca sau din alte produse lactate. De altfel, nici nu e indicat sa dai micutului lapte de vaca inainte de a implini un anisor, insa lactoza poate fi prezenta si in alte tipuri de produse pentru bebelusi, cum este laptele praf. In acest caz, e necesar sa schimbi produsul cu unul fara lactoza.

Ca sa depistezi intoleranta alimentara, cere sfatul pediatrului si aplica metoda jurnalului alimentar. Este indicat sa faci o vizita medicului alergolog, care va clarifica in urma testelor daca e vorba de o intoleranta sau de o alergie alimentara. Aceste teste presupun analize de sange, dar si un test pe piele cu alimentul respectiv, pentru a se vedea daca provoaca eruptii si roseata. In cazul in care testul pe piele sau analiza sangelui arata prezenta anticorpilor IgE, atunci puiul tau are o alergie alimentara. Daca testele sunt negative, simptomele bebelusului sunt declansate de o intoleranta la alimente, caz in care vei fi directionata catre un gastroenterolog pediatru, care va stabili ce aliment provoaca reactiile si care e cea mai buna metoda de actiune.

Cum pot preveni alergiile la alimente?
Pana acum ceva vreme, specialistii recomandau parintilor sa amane introducerea in alimentatia bebelusilor a acelor alimente considerate alergenice, in special daca sansele de aparitie a alergiilor sunt destul de mari (adica daca si parintii sunt, la randul lor, alergici). Cu toate acestea, experienta practica, dar si un studiu publicat in 2008 au aratat ca aceasta masura de precautie nu e neaparat eficienta. Astfel, nu exista dovezi concludente care sa ateste ca evitarea sau amanarea anumitor alimente va scapa copilul de alergii alimentare.

Ceea ce se stie cu siguranta este ca alaptarea naturala ofera o oarecare protectie impotriva alergiilor alimentare. Prin urmare, daca stii ca posibilitatea ca micutul sa fie alergic e destul de mare (in special daca ai un istoric de alergii in familie), ia in calcul varianta de a-l alapta o perioada cat mai lunga. Cat priveste hrana solida, cea mai buna optiune este sa-i introduci alimentele treptat[3], cate unul pe rand, asteptand cateva zile intre ele pentru a vedea daca apar reactii alergice.

 

 

Cum se trateaza alergiile alimentare ale bebelusului?

Fiindca nu exista medicamente care sa vindece sau sa previna alergiile la alimente, iar vaccinul pentru rinita alergica nu functioneaza si in cazul alimentelor, singurul lucru pe care il poti face este sa eviti cu stictete mancarurile respective odata ce a observat ca ii produc reactii neplacute. Usor de zis, dar greu de facut! Asta deoarece e dificil sa controlezi in permanenta ce baga micutul in gura, iar reactiile (inclusiv cele grave) pot aparea dupa ingerarea unei cantitati oricat de mici din alimentul respectiv.

O simpla urma de lapte, ou sau nuci e suficienta pentru a crea probleme. Asa se face ca majoritatea persoanelor care au avut reactii alergice grave au patit asta mancand alimente pe care le stiau sigure.Cu alte cuvinte, micutul tau nu trebuie sa bea un litru de lapte ca sa aiba o reactie alergica, ci e destul sa manance un biscuite cu lapte. Ceea ce inseamna ca tu va trebui sa devii foarte vigilenta si sa verifici atent fiecare ingredient in parte din mancarea bebelusului, indiferent daca o gatesti tu, o cumperi gata preparata, mancati in oras sau la prieteni.

Din fericire, producatorii si comerciantii sunt obligati prin lege sa specifice pe eticheta alimentelor toate ingredientele din care sunt facute si intr-un limbaj cat mai clar, acordand atentie speciala celor opt considerate alergenice (vezi lista mai sus). Toate sunt trecute clar pe ambalaj pentru a putea fi consultate (uita-te in special la albumina, sa vezi daca apare in paranteza specificatia „ou“). Si site-urile web dedicate alergiilor alimentare iti pot oferi informatii utile, iar atunci cand nu esti sigura cu privire la ingredientele unui anumit produs e indicat sa iei legatura cu fabricatul.

In acelasi timp, e bine sa stii ca proteinele (anticorpii IgE) care declanseaza reactia alergica pot fi transmise bebelusului prin laptele matern. Asta inseamna ca va trebui sa renunti tu insati la anumite alimente (cele cu potential alergenic) daca alaptazi natural un copil alergic. In cazul in care hranesti micutul cu biberonul iar el da semne ca e alergic la laptele de vaca, trebuie sa schimbi tipul de lapte praf. Tine cont insa ca unii bebelusi sunt alergici simultan si la soia, deci laptele din soia nu va fi o solutie potrivita, asa ca trebuie sa intrebi pediatrul inainte de a face orice schimbare in meniul micutului.

Pe scurt, daca bebelusul tau a fost diagnosticat cu o alergie alimentara, vei fi nevoita sa inveti totul despre ea – inclusiv ce ingrediente si ce alimente sa eviti, cum sa citesti etichetele produselor si cum sa recunosti primele semne ale unei reactii alergice.

Autor: Alexandra NEDELCU

Endnotes:
  1. trecerea la alimentatia solida: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cele-mai-comune-intrebari-despre-alimentatia-solida-la-bebelusi/
  2. intoleranta la lactoza: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/intoleranta-la-lactoza/
  3. sa-i introduci alimentele treptat: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cele-mai-comune-intrebari-despre-alimentatia-solida-la-bebelusi/2/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/alergiile-alimentare-la-bebelusi-cele-mai-frecvente-intrebari-ale-mamicilor/