Sa-ti faci bebelusul sa doarma poate parea floare la ureche. Ce-i drept, in unele cazuri, chiar este! Insa sunt situatii in care somnul bebelusilor este agitat, micutul nu se odihneste, este iritat si plange.
Iata cateva sfaturi despre cum sa adormi bebelusul care iti pot fi de folos, ca bebelusul tau sa doarma ca un ingeras, iar tu sa te poti odihni in voie.
1. Incalzeste patutul cu un prosop
Bebelusii nu ar trebui inveliti pana la varsta de un an pentru a reduce riscul asfixiere, spun medicii pediatri. De aceea, ia in calcul varianta ca bebelusului tau sa-i fie frig peste noapte si asta sa-i tulbure linistea somnului. Ca sa nu folosesti paturica, poti apela la pijamale calduroase sau saculeti de dormit speciale pentru bebelusi. Mai poti, de asemenea, sa incalzesti un prosop pe care sa-l tii pe patut cat sa se incalzeasca asternuturile, apoi indeparteaza prosopul si asaza-ti bebelusul pe locul cald.
2. Sterge praful
Daca bebelusul tau are nasul infundat noaptea, s-ar putea ca in camera sa fie alergeni. Sterge praful des, indeparteaza jucariile sau asternuturile cu puf, care ii irita bebelusului caile nazale.
Citeste si: Probleme de somn la bebelusi
3. Rotiti-va
Atat mama, cat si tata ar trebui sa participe la formarea rutinei somnului. Astfel, bebelusul nu se va obisnui doar cu unul dintre parinti cand vine vorba de culcare. Iar daca unul dintre parinti este ocupat, celalat va putea sa culce linistit bebelusul. In plus, aceasta activitate face bine si taticilor, care astfel isi vor intari relatia cu micutul lor.
4. Rasfata-l zi de zi
Cum dormi tu dupa o zi agitata, in care toata lumea te-a criticat? Dar cum dormi dupa o zi in care toata lumea ti-a facut complimente, te-a imbratisat? Inchipuie-ti o zi a bebelusului tau. Cu cat este mai agitat, cu atat va dormi mai prost noaptea. Asa ca este indicat sa-l rasfeti, sa-l giugiulesti, sa te joci cu el. Nu numai ca vei avea un somn linistit noaptea, dar vei avea si un bebe fericit ziua.
Nu rata nici: 6 lucruri pe care nu le stii despre somnul bebelusului
5. Fii “tata”
Tatii au o forma speciala de a-si tine copiii in brate. Capul bebelusului se odihneste pe pieptul taticului, in timp ce taticul isi tine barbia pe capul copilului. “Sss-itul” taticului are note mai joase decat vocea mamei, iar aceste vibratii linistesc copilul. Incearca si tu sa “imprumuti” vocea tatalui.
6. Orarul somnului
Urmareste orarul somnului bebelusului tau. Poate ca il duci in patut prea devreme sau prea tarziu. Schimba programul cu cate o jumatate de ora, in plus si in minus, pana cand gasesti solutia optima pentru el.
Te mai poate interesa si: Despre suporturile de somn pentru bebelusi
7. Fii flexibil(a)
Sunt multe sfaturi despre cum sa-ti adormi bebelusul si este foarte posibil ca niciunul sa nu fie potrivit pentru copilul tau. Fii flexibil(a) si adapteaza sfaturile la bebelusul tau. Tu il cunosti cel mai bine.
Sursa: Familyshare.com
FOTO: Pixabay.com