Sfatulparintilor.ro

Sindromul Reye: Cand poate fi aspirina periculoasa pentru copii?

Sindromul Reye

Sindromul Reye este o boala rara pe care copiii o pot contracta in perioada de recuperare dupa o infectie virala, ca de pilda o gripa, o raceala sau varicela. Acest sindrom afecteaza toate organele din corp, insa cele mai daunatoare efecte le are asupra creierului si ficatului.

Sindromul Reye provoaca inflamatii cerebrale. Pe langa acest lucru, se acumuleaza adesea cantitati mari de grasimi in ficat sau in alte organe. Daca astfel de situatii raman netratate, sindromul Reye poate duce repede la o cadere a ficatului, la leziuni pe creier si chiar la deces.

Sindromul Reye poate lovi orice persoana la orice varsta, dar cel mai adesea afecteaza copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani. Acesta poate aparea in orice perioada a anului, dar, de cele mai multe ori, apare in special in sezonul rece, cand copiii fac gripa, adica in lunile ianuarie, februarie si martie.

Dat fiind faptul ca este destul de rar, sindromul Reye e adesea diagnosticat gresit. De exemplu, poate fi confundat cu encefalita, meningita, o supradoza de medicamente, sindromul mortii subite infantile sau otravirea accidentala

. Daca tu crezi ca micutul tau ar putea avea sindromul Reye, considera ca este o urgenta medicala! Suna medicul imediat, du copilul la spital sau suna la 112! Diagnosticarea timpurie poate imbunatati sansele de supravietuire ale micutului.

Citeste si: Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate

Legatura dintre aspirina si sindromul Reye


Denumit dupa medicul patolog australian R. Douglas Reye, ce a fost primul care l-a identificat in 1963, sindromul Reye ramane in continuare putin inteles de medicina moderna. Cauzele sindromului Reye sunt necunoscute, dar studiile au aratat ca micutii care iau aspirina cand sunt afectati de un virus sunt mai predispusi sa dezvolte acest sindrom. Astfel, 90-95% dintre pacientii cu sindromul Reye din SUA au luat aspirina cand au avut o infectie virala.

Companiile farmaceutice includ acum un avertisment in prospectul pentru aspirina, care ne sfatuieste sa nu le dam acest medicament copiilor cu simptome de varicela (pojar) sau gripa

. De vreme ce nu se stie sigur daca un virus provoaca aceasta afectiune, ar fi indicat sa nu-i dai niciodata aspirina micutului tau, decat daca iti recomanda medicul sa faci acest lucru.

Unor copii li se prescrie aspirina pentru anumite boli, cum ar fi afectiunile cardiovasculare. Daca aceasta este situatia in ce-l priveste pe copilul tau, doctorul a stabilit ca beneficiile terapiei cu aspirina sunt mai importante decat riscul de a face sindromul Reye.


Ce simptome are Sindromul Reye?

Simptomele apar brusc. Adesea (dar nu intotdeauna!), febra este primul simptom. Alte simptome timpurii sunt diareea, ameteala, iritabilitatea si letargia. La bebelusi, primele semne ar putea include diareea si respiratia neregulata.

Deseori, simptomele apar cand copilul incepe sa-si revina din afectiunea virala pe care a contractat-o, dar pot aparea si la trei zile de la inceputul acelei afectiuni sau la trei saptamani dupa ce s-a vindecat.

Pe masura ce boala avanseaza si afecteaza creierul, copilul ar putea deveni agitat, hiperactiv, confuz si combativ, avand un nivel crescut de aciditate in sange. Micutul ar putea avea o postura ciudata (bratele si picioarele in afara, cu degetele indreptate in jos, capul si gatul arcuite spre spate), ar putea delira si ar putea avea convulsii. De asemenea, ar putea intra in coma, iar, fara tratament urgent de specialitate, poate muri.

Desigur, si copiii ce au alte afectiuni serioase ar putea prezenta aceste simptome. Dar deoarece tratamentul timpuriu pentru sindromul Reye este atat de important, e mai bine sa fii precauta si sa mergi imediat la medic daca observi aceste simptome.

Nu rata nici: Febra la copii. Ce inseamna si cum poate fi combatuta

Ce tratament exista pentru Sindromul Reye?

Nu exista niciun leac pentru sindromul Reye, dar este posibil ca un copil sa-si revina complet daca beneficiaza de un tratament timpuriu. Solutia prin care medicii pot proteja creierul si plamanii pacientului o reprezinta diagnosticul rapid si tratamentul imediat.

Doctorii se vor asigura ca micutul ramane bine hidratat si ii vor monitoriza tensiunea sanguina, precum si presiunea fluidelor din creier. Totodata, ar trebui sa efectueze cateva teste. Un copil care are probleme de respiratie ar putea fi pus la un aparat artificial si ar putea primi diverse medicamente, in functie de simptome: diuretice pentru a elimina fluidele in exces din organism, pastile anticonvulsive si corticosteroizi pentru a reduce umflarea creierului.

Cum sa-ti protejezi copilul de Sindromul Reye

Sindromul Reye nu este contagios, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi in aceasta privinta. Dar, pentru a te asigura ca micutul tau va fi in regula, poti urma aceste sfaturi:
– nu-i da copilului aspirina pana la varsta de 19 ani;
– nu lua medicamente care contin aspirina atat timp cat alaptezi;
– citeste atent prospectul oricarui medicament pe care i-l dai micutului, pentru a evita sa-i dai aspirina din greseala.

Autor: Alexandra NEDELCU

Surse: Baby Center, Kids’ Health, MedicineNet

Daca iti este folositor acest articol, da-ne like la pagina de Facebook Sfatulparintilor.ro si vei fi zilnic la curent cu noutatile postate de noi.

foto: Depositphostos.com

Exit mobile version