Sfatulparintilor.ro

Primul an de viata: 4 temeri de parinte si cum sa le faci fata

temeri de parinte

Primul an din viata copilului este destul de greu pentru parinti, mai ales daca sunt la inceput de drum. Bebelusii sunt fragili, au nevoie de multa atentie, iar parintii se sperie lucrurile pe care le aud in stanga si-n dreapta, unele adevarate, altele niste simple mituri fara temei.

Iata care sunt principalele temeri ale parintilor in primul de viata al copilului si sfaturi ca sa treaca peste ele cu usurinta.

1. Cand e timpul potrivit sa scot afara nou-nascutul

Teama principala este ca vei expune bebelusul la tot felul de germeni. Teama este oarecum intemeiata. Orice contact cu o persoana straina poate imbolnavi copilul. Insa copiii au nevoie de aer curat. Cel mai bine ar fi sa eviti spatiile aglomerate (pana cand copilul implineste 3 luni), mai ales in sezonul rece sau cand e perioada de gripe si raceli. Daca mergi la cineva in vizita cu bebelusul sau primesti musafiri, roaga persoanele care vor intra in contact cu cel mic sa se spele pe maini. Iar copiii pot admira bebelusul de la distanta, fara sa-l atinga.

10 lucruri pe care sa NU le faci cand ai un bebelus

2. Cand pot pune copilul pe burtica

Teama principala a parintilor este ca bebelusului nu o sa-i placa. Adevarul este, insa, ca dupa ce petrece o zi intreaga pe spate, va fi chiar incantat. In plus, punand bebelusul pe burtica, in reprize totalizand 20 de minute pe zi, il vei ajuta sa-si intareasca muschii gatului si ai spatelui, muschi ce il vor ajuta mai tarziu sa-si tina capul, sa se rostogoleasca si sa se ridice in picioare. Reprize de cate doua minute vor fi suficiente, iar pentru a face “sesiunea” cat mai distractiva, aranjeaza in pat sau pe podea jucarii colorate. Joaca-te cu el in acest timp si zambeste-i pentru a intelege ca este ceva distractiv.

3. Nu e bine sa faci zgomot cand doarme bebelusul

Pentru ca ti-e teama ca bebelusul se va trezi speriat, cand acesta doarme in casa trebuie sa fie liniste deplina. Toata lumea merge pe varfuri, iar treburile casnice sunt facute in surdina. Adevarul este ca zgomotele nu-l vor speria deloc pe bebelus. Oricum este obisnuit cu ele de cand era in burtica. Asta nu inseamna ca poti da difuzoarele la maximum. Pentru a te asigura ca bebelusul nu va fi deranjat de zgomotele stradale, de exemplu, apeleaza la zgomotele “albe”, cum ar fi zbarnaitul unui ventilator. 

Studiu nou. Cercetatorii au descoperit de ce trebuie sa iei imediat in brate copilul care plange

4. Daca-i dai biberon, nu va mai vrea la san

Aceasta temere o are majoritatea mamicilor. Ce te faci, insa daca trebuie sa pleci de-acasa si nu ai cum sa iei cu tine bebelusul. Specialistii spun ca daca bebelusul a supt exclusiv la san timp de cel putin patru saptamani, va reveni fara nici o problema la mama, chiar daca a fost hranit si cu biberonul. Cand este hranit cu biberonul, trebuie sa stai departe de bebelus, astfel incat acesta sa nu te vada si sa nu te simta.

Imagine de Марина Вельможко de la Pixabay

Exit mobile version