Primul lucru pe care-l ai de facut atunci cand trebuie sa-l transporti pe bebe cu masina este sa achizitionezi un scaun de masina nou, omologat. In cele ce urmeaza, iti vom vorbi despre pozitia corecta a scaunului copilului in masina, obligatorie pentru ca micutul sa calatoreasca in deplina siguranta.
Insistam pe necesitatea de a cumpara un scaun de masina nou, si nu de a folosi unul „mostenit”. Componentele acestuia din urma pot fi uzate, situatie in care bebe nu mai este protejat in mod corespunzator.
Citeste si: Cum sa alegi un scaun auto potrivit pentru micutul tau
Care este pozitia corecta a scaunului copilului in masina
Pozitia corecta a scaunului copilului in masina este explicata pe inteles in manualul cu care scaunul auto vine la pachet. In manual gasesti explicatii referitoare la instalare, la dezinstalare si la intretinerea scaunului auto al copilului.
Scaunele de masina pentru copii se aleg in functie de greutatea si inaltimea acestora. Pana la 7-8 luni, adica pana in momentul in care micutul poate sta in pozitie sezanda fara sa fie sustinut, acesta trebuie transportat in scoica. Aceasta se fixeaza cu spatele la sensul de mers al masinii.
Dupa depasirea acestei varste, micutul poate face tranzitia catre un scaun auto. Insa si acesta trebuie instalat cu spatele la sensul de mers pana cand copilul cantareste cel putin 9 kg si poate sta in picioare fara sa fie sustinut. Pentru scaunele pozitionate cu spatele la sensul de mers, centurile trebuie fixate la nivelul umerilor sau putin sub umeri, niciodata deasupra umerilor.
Nu rata nici: Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului. Greseli de evitat in timpul mersului cu masina
Dupa ce micutul depaseste aceste limite, poate fi transportat intr-un scaun care se fixeaza ca fata catre sensul de mers al masinii.
In acest caz, centurile trebuie fixate la nivelul umerilor sau deasupra umerilor, niciodata de sub umeri.
Pe piata exista trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixeaza cu spatele la directia de mers (pentru copii de pana la 13 kg sau cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni), scaune care se fixeaza cu fata la directia de mers (pentru copii care cantaresc intre 9 si 18 kg sau cu varsta de pana la patru ani) si scaune inaltatoare (pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 15 si 36 kg si cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani). Dupa varsta de 12 ani sau dupa ce a atins inaltimea de 135 cm, copilul poate calatori cu masina fara sa mai stea in scaunul auto, insa trebuie asigurat cu centura de siguranta pentru adulti.
Nu rata nici: De la cate luni se pune bebe in scaun auto
Unde se monteaza scaunul pentru copii in masina
Scaunul auto pentru copii se monteaza pe bancheta din spate. Mai multe simulari de accidente desfasurate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca cele mai vulnerabile locuri pe bancheta din spate sunt cele din lateral. In aceste conditii, ar fi de preferat sa instalezi scaunul copilului pe mijlocul banchetei.
Mentionam, de asemenea, ca pana la varsta de 3 ani, copilul trebuie supravegheat de un adult, altul decat conducatorul auto.
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash