Mituri privind suptul degetului

by Sfatul Parintilor | 14/01/2020 18:10

Viata de mamica este plina de activitati, unde pe langa ingrijirea copilului mai apar si alte sarcini pe care trebuie sa le indeplinesti. Si ce faci daca ai nevoie ca micutul tau sa stea cateva clipe linistit? O varianta ar fi sa il asezi intr-un scaun de masa pentru bebe[1] si sa ii dai o hartie si cateva creioane pentru a se juca.

 

Cand micutul sau micuta ta vor avea ceva in manuta vei putea observa ca au tendita de a-l baga in gura.

Acest obicei provine inca din perioada intrauterina. In timpul celor noua luni copilasul tau capata obiceiul de a suge degetu[2]l. Nu te speria ca mica ta comoara va pati ceva grav. Din contra, specialistii au demonstrat faptul ca prin intermediul acestui obicei copiii invata sa cunoasca universul ce-i inconjoara si “il incearca”.

 

Interesant de stiut este ca suptul degetului in perioada intrauterina este interpretata de unii medici ca fiind o explorare a propriului corp: copilul intra in contact cu o parte a trupului sau, invatand sa se cunoasca inca din primele luni de cand se afla in burtica mamei.

 

 

De asemenea,  unele cercetari medicale afirma ca degetul supt de catre copil in perioada intrauterina le va putea indica parintilor cu ce mana va scrie copilul.

Astfel, daca vei observa la ecografie ca micutul tau suge degetelul de la mana stanga, acesta va fi stangaci, iar daca degetelul este de la manuta dreapta, copilasul tau va scrie cu mana dreapta.

 

Exista mai multe explicatii privind fenomenul de sugere a degetului la copii: unii considera ca alimentatia joaca un rol important in acest obicei, astfel daca copilului ii este foame, el isi va suge degetul. O alta varianta ar fi ca micutul tau isi suge degetul pentru a-si gasi confortul si a se linisti. De asemenea, unii medici explica suptul degetului ca o alinare a durerii copilului atunci cand ii apar primii dintisori.

 

Totusi, ultima varianta, cea a explorarii trupului, pare a fi cea mai corecta, daca luam explicatia medicala prezentata anterior.

 

Indiferent de motivul pentru care micutul tau isi suge degetelul, este important sa stii cum sa te comporti cu el. A-i trage degetul din gura cu agresivitate sau a-l obliga sa isi scoata degetul din gura nu reprezinta solutii benefice copilului. Cu vorba buna si rabdare, totul se rezolva.

Imagine de Ben Kerckx[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. scaun de masa pentru bebe: http://www.bebebliss.ro/la-masa/scaune-masa-copii.html
  2. obiceiul de a suge degetu: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/umilinta-suptului-degetului-la-copii-ce-spun-psihologii-despre-acest-obicei/
  3. Ben Kerckx: https://pixabay.com/ro/users/Ben_Kerckx-69781/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2826241
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2826241

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/mituri-privind-suptul-degetului/