Cele mai bune metode de a calma un bebelus

by Sfatul Parintilor | 06/01/2023 18:10

De-a lungul timpului, parintii au aplicat tot felul de metode de calmare, linistire a bebelusului lor. Unele au dat roade, altele nu. Vom vorbi astazi despre cele mai eficiente metode de a calma un bebelus agitat, conform specialistilor in educatia pozitiva[1].

Alaptatul calmeaza bebelusul, dar si pe mama

Alaptatul este una dintre cele mai eficiente metode de calmare a bebelusului. Pe langa faptul ca laptele matern ii asigura acestuia toti nutrientii necesari pentru o buna crestere si dezvoltare, procesul alaptarii creeaza o legatura speciala intre mama si bebelus.

Acesta simte dragoste, caldura, siguranta. “Nou-nascutii ar trebui alaptati de fiecare data cand apar primele semne de foame – agitatie, scancete, plans. Este mult mai bine si pentru mame care scapa de stresul alaptatului sau hranitului dupa ceas”, spun reprezentantii Societatii americane de pediatrie.

Un alta cale prin care alaptatul calmeaza bebelusul este ca micutul simte atat de cunoscutele batai ale inimii mamei, cu care este obisnuit din viata intrauterina, la fel de linistitor fiind si contactul cu pielea mamei. In plus, laptele matern contine o proteina care induce somnul.

O mama relaxata are un bebelus relaxat. Tocmai de aceea, senzatia de calm o au si mamele in timpul alaptarii. Si asta pentru ca in acele momente se elibereaza un hormon – prolactina (sau hormonul mamelor) – care are un efect usor tranchilizant asupra mamelor. De asemenea, oxitocina are un rol important in procesul lactatiei, dar si un efect de calmare asupra mamei.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

Bebelusul “purtat” este mai calm

Pana nu demult, bebelusii erau tinuti mai mult in patutul lor, in tarc, in scoica, balansoare, carucioare etc., atunci cand parintii lor aveau treburi de facut. Specialistii in educatie pozitiva spun ca lipsa contactului direct cu parintii duce la cresterea nervozitatii copilului, iar acesta devine mai agitat, plange mai des, este tot timpul “nemultumit”.

Se pare insa ca toate aceste “frustrari” sunt cauzate de faptul ca bebelusului ii lipseste atingerea parintilor lui, iar el o cere. Tocmai de aceea, este recomandata utilizarea unor dispozitive prin care copilul sa fie “purtat”, de tipul marsupiu, sling (esarfele port-bebe).

In acest fel si mamele (sau tatii) au mainile libere si se pot ocupa de activitatile casnice, cumparaturi etc.

Insa, in acelasi timp sunt si alaturi de copiii lor, au un contact direct, ceea ce-i face pe cei mici mai fericiti.

Adeptii curentului educatiei pozitive sunt de parere ca un copil purtat plange mai putin pentru ca ii este satisfacuta cea mai arzatoare dorinta, aceea de a fi langa parintii lui. Sa tii in brate un copil, nu inseamna sa-l rasfeti, ci doar sa accepti ca bebelusul are o nevoie ce trebuie implinita.

Prin purtarea bebelusului se evita, de asemenea, singuratatea, plictiseala, stari care, de asemenea, duc la cresterea nervozitatii copilului. Participand alaturi de bebelus la activitati precum gatitul sau aspiratul ii pot starni micutului curiozitatea si astfel se elimina plictiseala. Mai mult, miscarea il poate adormi, intrucat pentru el poate fi un fel de leganat.

Prin alaptat si “purtat” intre mama si tata pe de o parte si copil pe de cealalta parte se creeaza o legatura puternica.

Sunt aproape unul de celalalt, se cunosc mai bine, inca din primele clipe ale vietii bebelusului, iar nevoile primordiale ale celui mic sunt satisfacute. Acesta va fi mai linistit, mai calm.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

foto: Pixabay.com[3]

Endnotes:
  1. educatia pozitiva: http://sfatulparintilor.ro/48282/educatie-pozitiva-cand-disciplina-se-face-cu-dragoste/
  2. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  3. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/educatie-pozitiva-cele-mai-bune-metode-de-a-calma-un-bebelus/