Sfatulparintilor.ro

De ce cresc stramb dintii bebelusilor

De ce cresc stramb dintii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - laugh-536287_1920

Dintii strambi reprezinta de obicei o trasatura genetica, dar nu asa cum ai crede. Uneori, un copil mosteneste dantura mai mare a tatalui, dar si maxilarul mic al mamei – fapt care creeaza anumite probleme. In acest caz, cand dintii incep sa creasca spre interior, ei „se lupta“ pentru pozitionare, deoarece nu exista destul spatiu in cavitatea bucala – acest lucru ducand la aglomerari (inghesuiri) dentare.

Un alt motiv pentru aparitia dintilor strambi ar putea fi legat de obiceiul bebelusului de a-si tine degetele in gura.

Daca micutul isi suge degetul mare, isi va tine acest deget intre dinti cand sta cu gura inchisa. Acest lucru creeaza o presiune asupra dintilor superiori din fata si ii impinge catre exterior. In acelasi timp, dintii din partea inferioara sunt impinsi spre spatele cavitatii bucale, fapt ce duce la o aglomerare dentara. In alte cazuri apar dinti in plus, iar aglomerarea se produce din cauza lipsei de spatiu.

Daca observi ca exista spatii intre dintii bebelusului tau, acest lucru este unul pozitiv: e un semn ca nu exista aglomerari dentare.

Cand dintii de lapte cresc stramb si apar aglomerari, acelasi lucru se va intampla si atunci cand micutul dezvolta dantura permanenta, caz in care va avea nevoie de un aparat ortodontic fix. Asa incat nu te gandi ca trebuie sa astepti sa ii cada dintii de lapte ca sa faci ceva in privinta problemelor dentare ale copilului tau.

Chiar si la o varsta frageda, poti merge cu el la dentist pentru un consult si pentru ca specialistul sa analizeze orice urma de deficienta sau defect, in asa fel incat sa poata incepe cat mai curand un tratament adecvat. Inca de la 4 ani, micutul tau poate beneficia de un aparat dentar, care sa ghideze modul in care ii cresc dintii. Acest aparat poate ajuta dantura sa se stabilizeze si sa nu existe probleme de acomodare.
 

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea danturii micutului

Obisnuieste-ti copilul cu igiena dentara inca dinainte de a –i aparea primul dintisor. O data pe zi, curata-i interiorul gurii cu o bucata de panza infasurata pe degetul tau aratator. In acest mod, cand ii vor creste primii dinti, bebelusul va fi obisnuit deja cu aceasta rutina. Poti continua sa ii cureti astfel primul dinte pana ce ii apar si ceilalti, dupa care sa introduci periuta. Cat priveste pasta de dinti, unii specialisti sustin ca nu este indicat sa o folosesti pe a ta, deoarece micutii nu o pot scuipa dupa ce li se periaza dintisorii.

Totusi, poti folosi o cantitate infima de pasta de dinti special creata pentru copii si nu vor aparea probleme daca bebelusul tau o va inghiti.

Cand copilul tau va creste, asigura-te ca pasta cu care se spala contine xilitol, unul dintre ingredientele care protejeaza dintii impotriva bacteriilor. Xilitolul este un zahar natural benefic pentru dantura, deoarece are capacitatea de a reduce cu pana la 95%bacteriile raspunzatoare de aparitia cariilor – bineinteles, daca este folosit in mod corespunzator.

Pana la varsta la care copilul se poate spala singur pe dinti, asigura-te ca ii periezi dintisorii de cel putin de doua ori pe zi. Trebuie sa ii cureti usor fiecare dinte, dar si limba – locul in care se aduna bacteriile. Daca micutul tau are dintii aglomerati sau care se ating, este important sa folosesti si ata dentara, pentru a te asigura ca bacteriile nu raman acolo.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Pezibear de la Pixabay

Exit mobile version