Cum sa iti rezolvi treburile cand ai un bebelus

by Sfatul Parintilor | 24/07/2023 18:10

Orice mama stie cum e in primele saptamani sau luni (sau, hai sa recunoastem chiar ani) dupa ce aduci acasa primul copil – e aproape imposibil sa gasesti timp sa mai faci cate ceva. In unele zile esti super-eficienta si reusesti sa speli vasele, sa platesti o factura-doua, sa raspunzi la mailuri si poate chiar sa pui un rimel pe gene, totul pe durata unei singure reprize de somn a bebelusului. Insa sunt multe zile cand te uiti la ceas si descoperi ca s-a facut patru dupa-amiaza si n-ai apucat nici sa te speli pe dinti.

Experta in lifestyle si proaspata mamica Jodi Lipper, de la GalTime.com a adunat sfaturi de la prietene in aceeasi situatie, a adaugat propriile descoperiri si a alcatuit o lista su trucuri care sa te ajute sa faci mai multe lucruri o data, astfel incat sa iti rezolvi treburile si, poate chiar sa mai apuci si doua minute pentru tine.

1. Poarta-ti bebelusul

In primele saptamani, cand pare ca bebelusul tau nu vrea sa doarma decat lipit de corpul tau, daca il porti cu tine peste tot prin casa intr-un “hamac” (sling) din panza atarnat de-a curmezisul peste pieptul tau, vei avea mainile libere sa speli vase, rufe, sa iti citesti mailurile si sa rezolvi o groaza de alte treburi prin casa cat doarme copilul. Cand micutul tau se face un pic mai marisor si e mai interesat de lumea din jur, poti sa-l porti pe piept intr-un port-bebe, dar cu fata spre lume si faceti treburi impreuna. Daca ii vorbesti intruna, povestind si descriind cu intonatie si alert tot ce faci, cu siguranta taiatul legumelor, platitul facturilor si impaturitul rufelor i se vor parea fascinante! In plus, sa porti copilul in sling sau port-bebe cand iesi la plimbare e o metoda foarte bune sa faci si tu putin sport si sa iei aer, in timp ce calmezi un bebelus nervos.

Citeste si: Educatie in primele 12 luni de viata? Iata cum sa creezi obiceiuri sanatoase bebelusului[1]

2. Fa din ora de baie un rasfat si pentru tine

Daca ai una din zilele acelea in care nu ai avut timp sa faci si tu un dus si e aproape ora de culcare a copilului, umple cada cu apa calda si foloseste gelul de baie al copilului (nu produsele pentru adulti deoarece sunt mai dure) ca sa faci o baie cu spuma relaxanta pentru amandoi! Va relaxati, va spalati si te vei amuza sa vezi micutul descoperind si jucandu-se cu baloanele de sapun si apa. Daca ai ocazia sa faci o baie fara bebe, rasfata-te cu uleiuri aromatice de baie sau saruri sau exfoliante pentru corp, care te vor face sa te simti ca la un salon de frumusete!

3. Ai incredere in natura

Indiferent de cum decizi sa nasti, informeaza-te foarte bine cand esti insarcinata, ca sa poti face alegeri inteligente, in cunostinta de cauza. O nastere naturala iti ofera, insa, sansa unei refaceri mult mai rapide, astfel incat vei functiona la capacitate aproape normala in scurt timp. Un alt mod de a merge pe stilul natural e sa alaptezi copilul, o metoda mult mai rapida si mai usoara (si chiar si mai sanatoasa) decat bataile de cap cu sticle, sterilizari si lapte praf. E adevarat ca primele cateva saptamani va fi dificil, dar daca treci de primele obstacole alaptatul la san e o cale uluitor de eficienta de a-ti hrani puiul. Unele mame reusesc chiar sa citeasca si sa trimita mailuri, sa vorbeasca la telefon sau sa citeasca in timp ce alapteaza, insa altele prefera sa se relaxeze si sa savureze legatura cu copilul.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

4. Foloseste-te de tehnologie

Computerele, internetul, telefoanele blackberry pot fi de mare ajutor mamelor. Sigur ca esti atenta la copil, dar e simplu sa treci prin mailurile de pe blackberry chiar daca tii in poala copilul adormit sau alaptezi. Poti pune telefonul pe speaker ca sa tii legatura cu rudele si prietenii in timp ce plimbi bebelusul in carucior sau il hranesti. Cumparaturile on-line sunt o alta metoda extraordinara de a rezolva o groaza de lucruri rapid. Cum altfel ai putea comanda cadoul pentru nunta verisoarei preferate, plati factura la curent, rata la banca si comanda si o pizza daca nu ai avut timp sa gatesti, totul pe durata unei singure reprize de somn a bebelusului? Cand copilul se face mai marisor, poti folosi tehnologia ca sa il tii ocupat, lasandu-l sa “discute” prin webcam cu bunicii sau alte rude aflate la distanta.

5. Citeste-i tot timpul “povesti”

Daca nu mai poti astepta sa adoarma copilul ca sa te apuci de desfacut corespondenta, de citit mailurile sau chiar si ziarul, citeste-le pe toate cu voce tare, dar pe tonul pe care l-ai folosi ca sa-i citesti basmele de la culcare. Oricum nu se va prinde ca il pacalesti. Ii poti retine interesul in timp ce raspunzi la mailuri sau scrii pe Facebook citindu-i cu voce tare ce scrii si explicandu-i ce faci.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

6. Fii ingaduitoare cu tine insati

Un ultim sfat: redu pretentiile pe care le ai de la tine. N-o sa reusesti sa faci totul si nici macar n-o sa te apropii de numarul de treburi pe care le rezolvai inainte de a naste, iar asta e absolut in regula. Stabileste-ti ca regula ca trebuie sa rezolvi doar un singur lucru pe zi, fie ca e vorba de o masina de rufe sau scrierea felicitarilor de Craciun. E foarte usor sa te simti coplesita, panicata si sa simti ca totul trebuie facut ACUM, dar majoritatea lucrurilor chiar pot sa mai astepte cel putin o zi. Aseaza-ti treburile in ordinea prioritatii si nu te stresa daca intr-o zi nu reusesti sa faci nici macar acel unic lucru, asa cum ti-ai promis.

Ai dreptate, sfatul acesta din urma nu te prea ajuta sa economisesti timp, dar daca ramai calma si concentrata astazi, vei reusi sa rezolvi mai multe lucruri maine.

foto: Depositphotos.com[3]

Endnotes:
  1. Educatie in primele 12 luni de viata? Iata cum sa creezi obiceiuri sanatoase bebelusului: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/educatia-incepe-din-primele-luni-de-viata/
  2. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  3. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/8687909/stock-photo-babies.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cum-sa-iti-rezolvi-treburile-cand-ai-un-bebelus/