Cum sa invatam copilul la olita. Multi parinti sunt nesiguri cu privire la momentul potrivit in care sa inceapa sa isi invete copilul sa isi faca nevoile la olita sau sa invete sa foloseasca toaleta. Nu toti copiii sunt pregatiti la aceeasi varsta, asa ca este important sa urmaresti semnele pe care copilul ti le da din care deduci ca e pregatit. Cum ar fi faptul ca se opreste cateva secunde din activitatea curenta pentru ca in timpul acesta isi face nevoile, deci constientizeaza acest lucru. Sau ca se trage de scutec, semn ca incepe sa il deranjeze ce a facut.
Majoritatea copiilor incep sa dea aceste semne intre 18 si 24 de luni, desi la unii procesul e mai devreme.
Iar la altii mai tarziu. Baieteii de regula invata mai tarziu sa foloseasca olita decat fetitele.
Cum sa invatam copilul la olita. In loc sa folosesti varsta drept un indicator de baza, mai bine cauta alte semne prin care copilul iti transmite ca e pregatit pentru a fi instruit sa foloseasca olita, cum ar fi:
– poate urma instructiuni simple date de voi
– intelege cuvintele tale cand ii vorbesti despre toaleta sau olita
– isi controleaza muschii responsabili eliminarii
– poate sa exprime verbal nevoia de a face pipi sau caca
– are scutecul uscat pentru doua ore sau mai mult
– se duce la olita, sta pe ea apoi se ridica de pe ea
– isi poate scoate scutecul sau pantalonasii
– manifesta un oarecare interes in a folosi olita
Cum sa invatam copilul la olita. Despre momentul potrivit
Sunt unele momente mai stresante pentru familie si e bine sa eviti sa incerci sa iti inveti copilul sa faca la olita exact in acele momente. De exemplu: cand calatoriti, cand e ziua de nastere a copilului si el e surescitat si emotionat si evident cu gandul numai la asta. Cand ii schimbi locul de dormit, din patutul de sugar in patul de copil mic. Cand e bolnav copilul (in special daca are diaree). E mai bine sa amani orice incercare de a-l imprieteni cu olita pana cand mediul social si emotional al copilului tau este sigur si stabil.
De asemenea, unii experti sfatuiesc parintii sa inceapa acest proces in timpul verii, intrucat vara copiii sunt imbracati mai sumar. Dar NU este o idee buna sa astepti pana la vara daca copilul tau da semne clare ca e pregatit pentru olita si esti in mijlocul iernii.
Citeste si: Cand si cum sa invatam copilul la olita?
Cum sa invatam copilul la olita. Cat dureaza?
A invata un copil de doi ani sa isi faca nevoile la olita nu este o experienta care se rezolva peste noapte. Procesul dureaza de regula intre 3 si 6 luni, desi in cazul unor copii poate dura mai mult sau mai putin.
Si desi unii copii reusesc din prima incercare sa isi mentina scutecul uscat peste noapte, fara a uda patul sau imbracamintea si in acelasi timp sa faca peste zi la olita, poate sa dureze un timp suplimentar. In unele cazuri ani de zile, ca sa reuseasca sa ramana noapte de noapte complet uscati.
Cum sa invatam copilul la olita. Tipuri de olite
Exista doua tipuri de vase de plastic tip olita pe care le poti folosi ca sa iti inveti copilul sa nu isi mai faca nevoile in scutec:
- o olita de copii, de sine statatoare, cu un vas detasabil care poate fi golit in vasul de toaleta
- un scaunel de dimensiune potrivita pentru un copil, care se monteaza pe vasul de toaleta. Copilul va putea astfel sa stea pe el si sa se simta in siguranta fara teama de a cadea in toaleta.
Daca optezi pentru punctul 2, tine cont sa ai si un scaunel ajutator sau o treapta de scarita pe care copilul sa se poata urca sa ia loc comod pe vasul de toaleta. Aceasta treapta ajutatoare ii este utila pentru ca il ajuta pe copil sa invete sa isi impinga piciorusele in ea in timp ce isi face nevoia mare.
Pentru baietei este mai bine sa invete ca intai sa foloseasca vasul de toaleta stand pe el si dupa aceea sa invete sa faca pipi stand in picioare in fata lui.
Pentru baieteii carora li se pare ciudat ori le e frica sa stea pe un vas de toaleta ca sa faca pipi, e recomandat a se folosi o olita clasica.
Cumpara cate o olita sau cate un scaun ajutator pentru fiecare baie pe care o ai in casa. E bine sa ai o olita in masina, in caz de urgente. Cand calatoresti pe distante mari cu copilul, asigura-te ca iei olita cu tine si ca te opresti la fiecare 1-2 ore ca sa isi faca nevoile, altfel poate lua prea mult timp pana gasesti o locatie discreta cu o toaleta unde sa iti duci copilul, iar in acest timp el sa nu se poata tine.
Cum sa invatam copilul la olita. Probleme comune ce mai apar
Este normal pentru un copil care deja este invatat sa foloseasca olita ca, daca traverseaza o perioada stresanta pentru el, sa regreseze si sa nu mai faca in olita. De exemplu, un copil de 2-3 ani care trebuie sa invete sa traiasca cu un frate nou nascut in casa poate regresa, intorcandu-se la nivelul sau anterior de dezvoltare. Cu tact si calm, vei reusi sa il reindrumi spre folosirea olitei. Timp in care el isi va calma nelinistile specifice varstei sale.
Cu toate acestea, daca copilul era invatat sa faca la olita si acum are retineri, discuta cu doctorul copilului ca sa fii convinsa ca esti pe drumul bun si ca elimini orice suspiciune legata de o infectie urinara care implica anumite dureri la urinare.
Daca copilul are 3 ani sau e mai mare si nu este inca invatat sa foloseasca olita, vorbeste cu doctorul sau ca sa identificati sursa problemei si sa primesti sfaturi suplimentare despre cum sa traversati acest proces mai usor. Pana in trei ani aproape fiecare copil simte de la sine nevoia sa nu mai faca pe el, deci aceasta este varsta limita pana la care poti considera ca esti in limite normale cu invatatul la olita.
Citeste aici cum alegi olita potrivita.
Sfaturi cum sa invatam copilul la olita
Cu mult inainte ca cel mic sa fie pregatit sa foloseasca olita, tu il poti pregati invatandu-l cate putin despre acest proces:
- Foloseste cuvintele care exprima actul de a folosi toaleta in loc de a face pe tine („faci pipi”, „faci caca” si „olita”).
- Intreaba copilul daca scutecul lui este ud sau murdar.
- Identifica comportamentul concret („faci pipi acum?”) pentru ca cel mic sa invete cum sa isi recunoasca si constientizeze momentele cand isi face nevoile pe el.
Ia o olita pe care sa pui copilul sa tot stea, chiar daca nu face nimic. - La inceput, copilul va sta pe ea imbracat. Apoi il poti pune sa stea pe ea cu scutecul pe el. Si cand copilul da semne ca e pregatit, ii poti scoate scutecul cand il pui pe olita.
- Daca nu face nimic in olita, nu il certa, vorbeste-i in continuare pana intelege si face in mintea lui asocierea intre nevoia pe care o face, recunoasterea ei si faptul ca ea se poate face si in alt loc decat in scutec, si anume in olita pe care tot sta de ceva vreme.
Cum sa invatam copilul la olita. Daca ai decis ca cel mic e pregatit sa inceapa sa invete folosirea olitei, iata cateva sfaturi ce iti pot fi de mare folos:
- Ia-ti niste timp liber ca sa fii prezenta la procesul in care copilul invata folosirea olitei
- Niciodata nu face copilul sa stea pe olita impotriva vointei sale
- Arata-i copilului tau cum stai tu pe toaleta si explica-i ce faci (pentru ca cei mici invata multe imitandu-ne pe noi, adultii). Iti poti pune copilul sa stea pe olita in timp ce tu (sau unul din fratii sai mai mari) folosesti toaleta.
- Stabileste o rutina. De exemplu, poti stabili ca incepi procesul adaptarii lui la olita, punandu-l in fiecare dimineata la trezire sa stea pe olita, dupa ce s-a sculat cu scutecul uscat, sau sa stea pe olita cam la 45 de minute sau o ora dupa ce stii ca i-ai dat sa bea lichide. Ai mari sanse astfel prinzi momentul cand face pipi chiar in olita. Pune copilul pe olita doar cateva minute de cateva ori pe zi si lasa-l sa se ridice daca asa doreste.
- Incearca sa suprinzi exact momentul cand copilul face o nevoie in scutec. De regula copiii dau semne clare care indica faptul ca au nevoie la toaleta – au fata rosie, se incrunta sau stau nemiscati. Si multi copii fac nevoia mare cam la acelasi moment al zilei, deci nu e greu sa prinzi acel moment in jurul olitei.
Pune copilul sa stea maxim un sfert de ora pe olita dupa ce mananca, profitand de tendinta naturala a corpului de a avea un scaun dupa masa (acesta se numeste reflexul gastro-colic). - Ia nevoia mare pe care a facut-o in scutec si pune-o in olita si arata-i copilului ca asta e procesul normal la care si el trebuie sa ajunga, ca nevoia mare ajunge in olita intotdeauna.
Cum sa invatam copilul la olita.
Asigura-te ca hainele copilului sunt adaptate acestui proces de a-l invata sa foloseasca olita. Cu alte cuvinte, evita hainele prea complicate, care se inchid intre picioare; e nevoie de haine simple pentru ca acesti copii ce invata ce inseamna olita sa isi poata da repede singuri jos pantalonii si chiloteii.
Unii parinti prefera sa isi mai lase copilul sa stea fara scutec in unele perioade din zi. Daca el face pipi fara sa aiba scutec, va simti ce se intampla si va avea un evident disconfort. Dar in acest caz, daca si tu preferi asa, trebuie sa fii dispus sa faci curat dupa copil, pe parchet, mocheta, covor si mai ales sa stai tot timpul dupa el cu olita la indemana ca imediat ce el incepe sa faca tu sa il si pui pe olita ca sa inteleaga asocierea.
Daca ai baietel si el e pregatit sa invete cum sa faca pipi stand in picioare, trebuie sa faci repetitii cu el.
Arata-i cum sa stea in picioare de asa natura incat sa isi poata directiona urina direct in vasul de toaleta. Unii parinti folosesc bucati de cereale pe care le pun drept tinta pentru cel mic ca sa incerce sa ajunga la ea cu jetul de urina.
Ofera-i copilului mici recompense care stii ca functioneaza la el ori de cate ori copilul reuseste sa isi faca nevoia la olita. Scrie pe o bucata mare de hartie afisata la vedere toate momentele sale de asemenea succes. De indata ce copilul resuseste sa foloseasca frecvent olita, lasa-l pe el sa isi aleaga un set de chilotei noi de copii mari pe care sa ii poarte de acum incolo.
Asigura-te ca toti adultii care au grija de copilul tau atunci cand tu nu esti in preajma lui – inclusiv bone, bunici, educatori de cresa sau gradi – urmeaza aceeasi rutina stabilita de tine si folosesc aceleasi cuvinte pentru partile corpului sau sau pentru actul utilizarii toaletei. Invata-i tu cum procedezi si cere-le sa faca la fel ca sa nu creezi confuzie in mintea copilului.
Cum sa invatam copilul la olita.
Una peste alta, neaparat trebuie sa marchezi cu lauda orice moment in care copilul are tendinta sa foloseasca olita sau toaleta, chiar daca nu face nimic in ea.
Nu uita ca accidente se vor intampla oricand. Este important sa nu pedepsesti un copil care deja facea la olita daca accidental mai face pe el sau murdareste patul noaptea. Explica-i ca este un accident si ca il sustii pana reuseste sa invete complet si ca este pe drumul cel bun de a deveni un copil mare care stie sa isi faca nevoile la toaleta.
Si daca te preocupa excesiv cand e momentul sa incepi cu copilul tau toate aceste procedee de a-l deprinde cu olita, lasa-ti copilul sa iti fie ghid. Sa nu te simti presata de altii (parintii, socrii, prietenii, colegii de serviciu, rudele, etc.) cu privire la cand sa incepi si nici sa nu fii stresat de eternele comparatii („al meu la varsta asta deja facea de 2 luni la olita” etc). Acum sunt diferente mari fata de generatia parintilor nostri care incepeau foarte devreme sa isi invete copiii la olita din pricina modelelor diferite de scutece.
Cele de acum ofera un confort puternic copilului si el nu simte neplacere cand isi face nevoile pe el, fata de scutecele din material textil de cand eram noi mici.
Si totul oricum depinde de copilul tau si de ritmul lui biologic. Oricat te agiti sau stresezi, nu vei accelera momentul cand el e pregatit, asa cum nu ai putut influenta decisiv momentul in care a inceput sa mearga singur sau sa vorbeasca, oricat ai vrut.
Ai incredere: copiii stiu cum sa isi anunte parintii cand sunt pregatiti pentru a face saltul la urmatoarea lor etapa de dezvoltare fireasca in drumul spre a deveni un om complet (sfaturi conform specialistilor kidshealth.com)
Trucuri cum sa invatam copilul la olita
Daca ai sta sa calculezi cate scutece ai schimbat de cand ai devenit mamica, probabil te-ar lua cu ameteli. Din fericire, vremea scutecelor sta sa apuna, pentru ca, iata, te pregatesti sa-ti inveti puiul sa mearga la olita! E un moment foarte important pentru voi, si in special pentru tine, fiindca va fi nevoie de toata rabdarea, tactul si viclenia de care esti in stare ca tranzitia sa fie una cat mai usoara pentru bebelus. Iata care sunt cele mai bune 8 sfaturi, testate de parinti, ca sa faci schimbarea cu minimum de stres si cat mai putine „accidente“.
1. Urmareste semnele ca este gata pentru olita
De multe ori, copiii transmit niste semnale ca sunt pregatiti. Un indicator ar fi faptul ca scutecul este uscat pentru multe ore. De asemenea, daca programul scaunelor este reglat intre anumite ore, poate fi un semn ca ar putea fi invatat cu statul pe olita. De asemenea, un semn ar fi faptul ca celui mic nu-i mai place senzatia de scutec ud. Iar daca se arata dintr-o data interesat de vasul toaletei e timpul sa treceti la etapa olita.
2. Pregatiti din timp copilul pentru olita
Pregatirea nu inseamna asezarea lui fortata pe olita. Ci ii cumparati una, i-o aratati, ii spuneti la ce se foloseste. Il lasati sa o studieze. Insa nu ii permiteti sa se joace cu ea. O va lua drept jucarie si aceasta abordare nu va va fi de folos. Puteti de asemenea, sa-l lasati sa va vada utilizand toaleta. In plus, este recomandat sa-i cumparati chilotei cu personaje din desenele animate preferate, pentru a fi tentat sa ii poarte.
Foarte important! Daca vedeti copilul ca din proprie initiativa se duce la olita, se asaza pe ea, si face treaba mica sau mare, chiar daca are scutecul pe el, felicitati-l si incurajati-l data viitoare sa nu mai aiba nimic pe dedesubt cand utilizeaza olita.
3. Cum sa invatam copilul la olita. Nu il grabi
Fara discutie, invatatul la olita este o etapa importanta (si binevenita, as putea adauga) pentru copilul tau. De aceea, e bine sa nu il fortezi cand vezi ca nu e pregatit inca, ci sa il lasi sa ajunga aici in ritmul lui. Daca il vei grabi sa renunte la scutece, risti sa pui o presiune prea mare pe el, iar frustrarea – atat a bebelusului, cat si a ta – va duce la reticenta si la esec. Aceasta schimbare nu trebuie sa fie resimtita ca o lupta de niciunul dintre voi, ci mai degraba ca o experienta noua si interesanta pe care o impartasiti.
Cat priveste momentul pe care il alegi ca sa faci trecerea de la scutece la olita, ei bine, varsta micutului nu e neaparat un factor decisiv. Unii bebelusi sunt gata sa invete asta la 18 luni, in timp ce altii se pot chinui chiar si la 4 anisori sa se deprinda cu mersul la olita. Fii atenta la semnalele pe care ti le da copilul: daca se arata interesat de olita, incepe sa se ceara singur la ea (adica sa iti spune cand sa il pui pe olita) sau vrea sa ii schimbi imediat scutecelul plin si nu suporta sa stea ud, atunci poti incepe sa faci tranzitia.
4. Pastreaza-ti calmul
Invatatul la olita merge adesea in pas de rac: unul inainte si doi inapoi. Asa ca pregateste-te emotional pentru succese urmate de cate un regres, crize de plans cat incape, incapatanare, mofturi, iar un pic de curaj, inca o renuntare, si asa mai departe. Iar bebelusul s-ar putea si el sa faca la fel. Lasand gluma la o parte, e bine sa stii ca vor exista situatii in care lucrurile vor merge bine cateva zile la rand, micutul dand semne ca s-a obisnuit foarte bine cu olita, ca in ziua urmatoare sa o refuze cu totul si sa vrea din nou in scutec.
Acest lucru e complet normal. Si, bineinteles, vor fi si multe „accidente“. Daca tu iti pastrezi cumpatul si ramai relaxata, asa va face si copilul tau. Din contra, daca il certi sau tipi la el (din frustrare, oboseala sau pentru ca incepe sa te afecteze faptul ca nu vrea sa invete o rutina atat de simpla), nu vei face altceva decat sa inrautatesti lucrurile si sa-l determini sa nu se mai apropie niciodata de olita. Cu rabdarea treci marea!
5. Nu incepeti antrenamentul cu olita daca au intervenit alte schimbari majore
Daca v-ati schimbat locuinta, ati mutat copilul la alta gradinita, a venit pe lume un fratior sau o surioara, s-a mutat la voi o ruda etc., atunci nu e momentul potrivit sa incepeti si antrenamentul cu olita. E si asa o modificare a rutinei copilului, pentru a incerca sa-i mai introduceti un alt stres. Lasati-l sa se obisnuiasca cu noua conjunctura inainte de a incepe invatarea cu olita.
6. Orice „mita“ e binevenita
Multi parinti recurg la tot soiul de artificii ca sa isi motiveze copiii atunci cand incearca sa ii invete ceva nou. La fel poti face si tu in acest caz. Tine minte ca o „mita“ dulce te va ajuta sa realizezi mai multe decat un cuvant de repros. Spre exemplu, poti negocia cu micutul ceva de felul urmator: sa primeasca o bombonica ori de cate ori face pipi la olita (si nu in scutec) si doua bomboane atunci cand face… in fine, ti-ai dat seama unde vreau sa ajung.
7. Laudele excesive te vor duce departe
Deja incepe sa sune ca un manual despre cum sa-ti castigi seful de partea ta, insa adevarul e ca asta functioneaza. Micutii se simt impulsionati atunci cand sunt laudati, iar asta ii incurajeaza sa incerce din nou, si din nou. Copleseste-ti copilul cu laude, imbratisari si pupici de ficare data cand face un pas inainte catre renuntarea la scutece.
Chiar daca tie nu ti se pare mare lucru (pentru ca stii deja sa mergi la toaleta), puiul tau s-ar putea simti inhibat, speriat, iritat, mai ales la inceput. De aceea, un succes oricat de mic trebuie sarbatorit ca o mare victorie. Poate cea mai valoroasa carte pe care poti miza este sa-i spui admirativ copilului ce fetita sau baietel mare este!
8. Perseverenta e cuvantul-cheie
In primele etape ale acestui proces (care va fi de lunga durata), e indicat sa iti pui bebelusul pe olita la intevale regulate – sa zicem, la fiecare jumatate de ora. Bineinteles, nu mai trebuie sa-ti spun ca nu e o idee buna sa faci tranzitia tocmai cand te pregatesti sa mergi in vacanta, la munte sau la mare. Daca ai sperat ca iti vei invata micutul sa mearga la olita in maximum o saptamana, ca sa nu mai ai bataie de cap in concediu cu schimbatul scutecelor, visele tale vor fi repede spulberate.
Invatatul la olita cere multa munca, si mai multa rabdare, chiar si un oarecare devotament pentru „cauza“ ta, si nu se va petrece peste noapte sau in cateva zile. Prin urmare, trebuie sa fii perseverenta, iar metoda cu asezatul des pe olita – indiferent daca puiul tau are sau nu nevoie – e cel mai bun punct de plecare. Nu te lasa induplecata sa renunti la aceasta rutina: de multe ori, copiii sunt in stare sa iti spuna orice ca sa te convinga ca nu le vine sa faca pipi, dar, imediat ce ii asezi pe olita, fiziologia iti demonstreaza contrariul.
De asemenea, fii avizata ca nu se va cere la olita la timp. Cateodata, anuntul „Vreau sa fac pipi!“ precede faptul propriu-zis cu doar cateva secunde.
9. Cu pipi e mai usor
Multi copii reusesc sa se simta in largul lor si invata sa faca pipi la olita, dar au retineri in ce priveste altceva. Asa ca va trebui sa o iei de la capat cu „antrenamentele“, ca tranzitia sa fie completa. Te sfatuiesc sa accepti aceasta ciudatenie (oricum nu prea ai de ales) – este una dintre multele bucurii ale vietii de parinte.
10. Cum sa invatam copilul la olita. Mergeti impreuna la cumparaturi
Pentru multi copilasi reticenti cu olita, mersul la cumparaturi – ca sa isi aleaga singuri chiloteii de fetita sau baietel mare – se va dovedi o atractie irezistibila. Arata-i mai multe modele, in culori si cu desene vesele, cu printese, Barbie, Tweety, Spiderman, Batman, Transformers, Tom si Jerry sau orice alte desene animate care ii plac (vei avea de unde alege!) si lasa-l sa decida singur pe care le vei cumpara. Apoi promite-i ca ii va putea purta imediat ce a invatat sa mearga la olita fara ajutor.
11. Nu investi in scutece-chilotei (pull-ups)
Desi pot fi utili la inceput, cat iti asezi micutul pe olita foarte des – scutecele obisnuite v-ar incetini ritmul, pentru ca dureaza mult pana le desfaci si le pui inapoi – scutecele pull-up ii ofera o senzatie diferita puiului tau, care nu ma resimte acelasi disconfort atunci cand face pe el. Asta iti poate zadarnici planurile cu invatatul la olita: daca bebelusul nu mai simte ca e ud atunci cand are un „accident“, nu te mai poate anunta cand trebuie schimbat si nici nu-si va mai da silinta sa se deprinda cu olita. (Autor: Alexandra NEDELCU)
12. Daca face la olita ziua, asta nu inseamna ca nu va uda patul noaptea
Chiar daca s-au obisnuit cu olita pe timpul zilei, noaptea e cu totul alta situatie. Desi este posibil sa nu aveti nici un fel de “accident” in timpul somnului, nu va ingrijorati daca face pe el noaptea. Medicii spun ca este ceva normal daca pana la varsta de 5 ani copilul se mai scapa pe el in timp ce doarme.