Copii isteti: Ce stiu bebelusii la nastere

by Sfatul Parintilor | 11/11/2013 21:10

Orice parinte isi doreste copii isteti[1], si nu incape indoiala ca fiecare are cel putin unul acasa. Sunt multe argumente care-i incadreaza pe bebelusi in categoria “copii isteti[2]” inca de cand vin pe lume. Cercetatorii spun ca la nastere, creierul copiilor are intre 100 si 200 de miliarde de celule, un numar pe care nu-l vor mai avea niciodata in viata, dupa cum nici nu vor mai avea nevoie de atat de multe. Si atunci nu e de mirare, ca bebelusii inmagazineaza atat de multe cunostinte intr-un timp atat de scurt. Iata ce stiu bebelusii inca de la primele ore de la nastere, pentru a va convinge, daca mai era nevoie, ca aveti “copii isteti[3]”.

 

 

Copii isteti[4] #1: Bebelusii stiu ce limba vorbesc parintii

Chiar daca par ca nu inteleg multe, inca de cand se nasc bebelusii recunosc limba si vocea parintilor. Pana la varsta de 4 zile, cei mici isi dau seama daca in casa se vorbeste o alta limba decat cea a parintilor. Acest lucru a fost demonstrat de cercetatorii francezi care le-au pus unor bebelusi casete cu cantece in franceza si in rusa. Ei si-au dat seama, dupa modul in care bebelusii sugeau suzeta (mai calm sau alert), ca recunosc sau nu limba vorbita, preferand limba nativa.

 

 

Copii isteti[5] #2: Bebelusii stiu sa-si imite parintii

Pana prin anii ’70 se spunea ca bebelusii pot imita expresiile faciale ale oamenilor pe care ii vad dupa varsta de 8 luni. Insa, profesorul Andrew Meltzoff, profesor de psihologie la Universitatea din Washington, a revolutionat stiinta prin descoperirile sale. Bebelusii suspusi experimentelor isi scoteau limba si o miscau dintr-o parte in alta, la fel cum faceau si adultii. Imitarea este mai mult decat o forma de amuzament a bebelusilor. Prin astfel de actiuni, ei isi dau seama in primul rand ca au o limba pe care o si pot misca, dupa propriul plac. Dupa 42 de minute de viata, bebelusii stiu si pot deja sa faca asta.

Meltzoff este convins ca bebelusii stiu deja ca sunt ca ceilalti, ca au calitati compatibile cu persoanele aflate in lumea extrauterina. “Imitarea este cel mai puternic instrument de invatare pe care il poate folosi un copil. De la a scoate limba, la a utiliza o lingura sau a ajuta un prieten la necaz”, spune Meltzoff.

 

Copii isteti #3: Bebelusii au memorie vizuala

Bebelusii au o capacitate fantastica de a recunoaste fete, obiecte sau culori. Ii fascineaza culoarea rosie, lucrurile stralucitoare si animal print-ul. Dupa doua zile de la nastere, bebelusii stiu sa distinga figura mamei si figura tatalui dintre celelalte fete ale rudelor. Chiar daca nu au o acuitate vizuala foarte buna, ei stiu instinctiv ca aceia sunt parintii lui. Instinctul de supravietuire este atat de dezvoltat incat bebelusii stiu ca mama si tata inseamna protectie.

 

 

Copii isteti #4: Bebelusii stiu sa lucreze cu simturile

Meltzoff si echipa sa au vrut sa vada daca bebelusii pot “vedea” cu altceva in afara de ochi. Plecand de la ideea ca un om care isi pipaie buzunarul isi da seama ca are o moneda de 50 de centi, fara sa o vada, Meltzoff a incercat acelasi lucru si cu bebelusii. Unui grup i s-au dat suzete care aveau tetina cu striatii, iar altuia suzete fara striatii, fara ca bebelusii sa le vada. Apoi fiecarui grup de bebelusi li s-au aratat ambele tipuri de suzeta. Surprinzator, bebelusii au ales dintre cele doua suzete pe care cu care fusesera deja obisnuiti. Primul grup a ales suzeta cu striatii, iar cel de-ai doilea pe cea fara striatii. “Prin atingere, bebelusii si-au dat seama cum arata un obiect. Asta inseamna ca bebelusii stiu sa lucreze cu simturile lor de la varste foarte mici”, spune Metzoff.

 

 

Copii isteti #5: Bebelusii isi amintesc ce aud

Intr-un studiu foarte amplu inceput in 1986, cercetatorii Anthony DeCasper si Melanie Spence, de la Universitatea din Carolina de Nord, au rugat mame insarcinate sa citeasca in fiecare zi o poveste, cu voce tare, de doua ori pe zi in ultimele sase saptamani ale sarcinii lor. La cateva ore de la nastere, bebelusilor li s-au pus casete cu vocea mamei inregistrata spunand aceeasi poveste si una diferita. Majoritatea covarsitoare a bebelusilor a reactionat la povestea cu care fusesera obisnuiti in viata intrauterina. Si tot cu suzetele s-a masurat. La povestea cunoscuta, ei sugeau calm, iar la povestea noua, sugeau mai repede, semn ca nu erau interesati.

Endnotes:
  1. copii isteti: http://sfatulparintilor.ro/38031/vrei-un-copil-istet-iata-8-sfaturi-pe-care-trebuie-sa-le-urmezi-%E2%80%93-partea-i/
  2. copii isteti: http://sfatulparintilor.ro/38089/vrei-un-copil-istet-iata-8-sfaturi-pe-care-trebuie-sa-le-urmezi-%E2%80%93-partea-a-ii-a/
  3. copii isteti: http://sfatulparintilor.ro/39385/copil-istet-tehnici-de-imbunatatire-a-memoriei-la-copii/
  4. Copii isteti: http://sfatulparintilor.ro/30839/6-lucruri-pe-care-nu-le-stii-despre-copilul-tau/
  5. Copii isteti: http://sfatulparintilor.ro/28783/stimuleaza-creierul-copilului-prin-alimentatie/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/copii-isteti-ce-stiu-bebelusii-la-nastere/