Cele 10 porunci ale unui tata a carui partenera alapteaza

by Sfatul Parintilor | 15/10/2018 18:07

Alaptatul este o munca de echipa. Ambii parinti sunt responsabili și trebuie sa colaboreze, pentru ca aceasta actiune, esentiala și delicata, sa se desfașoare in bune conditii. Suportul tatalui este determinant pentru bunastarea mamei și a bebelușului, dar și pentru decizia mamei de a continua alaptatul o perioada mai indelungata. De aceea, este recomandat de specialiști ca ambii parinti sa participe la cursuri prenatale și sa inteleaga secretele alaptatului. Cu cat cunoaște mai multe, cu atat tatal este mai pregatit sa-și asume cele 10 „porunci” ale unui partener intelegator și atent.

S-a demonstrat ca timpul de alaptare al unei femei este direct influentat de suportul pe care il primește de la cei apropiati, in special de la tata.

Daca semnalele arata ca mama se poate baza pe partenerul sau, in ceea ce privește ajutorul direct cu copilul, dar și treburile gospodariei, bebelușul va beneficia de laptele matern- care este cea mai buna hrana pentru el- pentru o perioada mai indelungata. „Implicarea tatalui este foarte importanta, aș zice critica”, arata Yolanda Fortin, consultant international certificat in lactatie și educator in Irvine, California. „Alaptarea nu poate continua fara un efort de echipa”. In lumea academica, studiu dupa studiu arata ca mama iși hranește mai mult copilul la san, se simte mai bine dupa pomparea laptelui și are mai multa incredere in abilitatile ei de alaptare daca este ajutata și sustinuta de catre tata. 
De exemplu, in cadrul unui studiu realizat in Australia, intitulat „Tatii fac diferenta”, se arata ca multi tati iși doresc sa fie implicati in toate procesele care privesc copilul, inclusiv in hranirea bebelușului. In perioada provocativa care incepe de la nașterea copilului, implicarea tatalui este un catalizator important pentru transformarea cuplului in familie. Din punctul de vedere al mamei, principalele directii de suport din partea tatalui sunt: anticiparea nevoilor partenerei și ajutorul in sarcinile gospodarești, incurajarea pentru a -și exersa cat mai bine rolul matern și angajamentul tatalui de a o sustine in perioada alaptarii. 
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro[1].
Endnotes:
  1. Qbebe.ro: https://www.qbebe.ro/bebelusul/alaptarea/cele_10_porunci_ale_unui_tata_a_carui_partenera_alapteaza

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cele-10-porunci-ale-unui-tata-a-carui-partenera-alapteaza/