Cum sa scapi copilul de suzeta si cand

by Sfatul Parintilor | 17/11/2022 18:10

Cand era in burta ta, bebelusul isi sugea manutele pentru confortul sau emotional. A suge este un instinct natural si important care il ajuta pe copil sa reuseasca sa se hraneasca din prima clipa cand apare pe lume. Suptul il ajuta pe copil sa depaseasca momentele in care are un disconfort dat de foame, oboseala sau agitatie. Dar ce e de facut cand ajungi sa te intrebi cum sa scapi copilul de suzeta.

Gestul suptului este familiar bebelusilor si reconfortant.

Suzeta [1]este un instrument comun ce se da copilului tocmai ca sa isi mentina aceasta stare de liniste interioara si de bine care ii asigura ca sunt in siguranta. Multe mame care alapteaza cunosc prea bine ce inseamna sa se simta ca o suzeta [2]pentru copil. Caci acesta foloseste suptul la san uneori doar pentru placerea suptului in sine. Dar totusi, sunt suzetele o idee rea pentru copiii nostri? Apar cumva probleme ca urmare a folosirii indelungate a suzetei la copii?

Iata mai jos argumente si contraargumente la suzeta, in conformitate cu ultimele cercetari pe marginea acestui subiect important al copilariei.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![3]

Avantajele suzetei

Suzeta este reconfortanta DACA bebelusul o indrageste.

Ea il poate ajuta pe copil sa se calmeze si sa adoarma cand este foarte obosit sau pur si simplu sa se linisteasca atunci cand e cazul.

Ca o confirmare a beneficiilor pe care suzeta le aduce pe plan emotional copilului, inducandu-i starea de liniste si siguranta, Asociatia Internationala a Pediatrilor a aprobat folosirea suzetei la copiii de pana intr-un an de viata.

Citeste si: 9 lucruri pe care nu le stiai despre suzete. Este suzeta un rau necesar?[4]

Dezavantajele suzetei

Suzetele introduse prea devreme sugarilor interfereaza cu procesul normal de hranire a copilului, la san sau din biberon.

O preocupare importanta a mamicilor proaspete care hranesc copilul la san este sa reuseasca sa ii creeze un program regulat de masa pentru dezvoltarea lui sanatoasa. Ce inseamna concret asta? Ca cel mic ajunge sa stie intuitiv ca la momentul mesei el trebuie sa isi ia exact cantitatea optima de lapte din san ca sa ii ajunga pana la masa urmatoare si sa il hraneasca.

Pentru a se ajunge aici este nevoie de practica de ambele parti, mama – bebelus. O suzeta intervine negativ in acest proces, provocand confuzie copilului cu privire la corecta semnificatie a sanului. Ca sa se evite aceasta problema, pediatrii recomanda a nu se da suzeta copilului decat dupa varsta de o luna.

Atentie!

Cum sa scapi copilul de suzeta? Ajuta-l sa se dezobisnuiasca de suzeta

  1. Permite-i sa renunte de unul singur. Multi copii pur si simplu renunta de la sine la suzeta, fara prea multe incurajari sau discutii cu parintii.
  2. Scoate-i in evidenta ca alti colegi ai sai de cresa sau gradi, „copiii mai mari” nu folosesc suzeta. Ca sa fii considerat copil mare, trebuie sa nu mai sugi suzeta – daca copilul tau aude asta, poate renunta singur la suzeta. 
  3. Tine-ti copilul ocupat. Multi copii trecuti de 2 ani sug suzeta cand sunt plictisiti. Daca are multe jucarii, carti si activitati care ii dau mereu o ocupatie, nu isi va aminti asa de des de suzeta.
  4. Stabileste limite pentru cand poate copilul sa foloseasca suzeta. Invata-l ca numai la ora culcarii are voie sa o ia. In mod gradat renunti sa i-o mai dai la momentul cand se duce la culcare.
  5. Rasplateste-ti si lauda-ti copilul cand renunta sa foloseasca suzeta. Asta il va face sa se simta bine si sa ii creasca respectul de sine. Nu isi va mai dori acea alinare pe care suzeta i-o aduce daca realizeaza ca de acum a intrat in randul copiilor mari care primesc admiratia adultilor.

Nu rata nici: Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra[5]

 

 

Cum sa scapi copilul de suzeta?

Incurajeaza-l!

[6]

Imagine de engin akyurt[7] de la Pixabay[8]

Daca cel mic a trecut de 4 ani si inca nu stii cum sa scapi copilul de suzeta, draga lui prietena cea de toate zilele, trebuie sa incerci si alte metode pozitive care sa il stimuleze si sa il determine sa coopereze. Daca continua, poate avea probleme cu dantura, i se dezvolta tot felul de sentimente de insecuritate in fata oamenilor sau situatiilor noi si in unele cazuri se poate ca alti copii sa rada de el, fapt ce il va marca.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![3]

 

1. Fii de partea lui si discutati

Vorbeste cu copilul tau despre ce simte, concret, atunci cand are nevoie sa suga suzeta. Intreaba-l de ce o vrea. Vei fi suprinsa cand vei primi raspunsuri la care nu te asteptai de la copilul tau trecut de 4 ani. Spune-i ca ii intelegi dragostea pentru suzeta. Dar ca ea de acum nu ii mai face bine si ca tu vrei sa il ajuti sa se desparta de ea si sa nu mai aiba nevoie de ea. Spune-i copilului ca tu ai un plan cum sa renuntati la suzeta si da-i argumente pozitive si logice pentru beneficiile renuntarii la ea.

Explica-i si consecintele negative ale folosirii suzetei pentru cand devine si mai mare. Explica-i cum isi strica dintii, cum va avea nevoie de aparat dentar cu sarme ani de zile sau va avea dificultati in a fi acceptat de copiii cu care vrea sa se joace. Dar care nu mai sug suzeta de ceva vreme. Spune-i ca va deveni fetita / baiat mare cand va renunta la suzeta. Apoi intreaba-l ce parere are despre ce i-ai spus. Asculta-i temerile si ingrijorarile pe tema asta si neaparat empatizeaza cu el.

 

2. Faceti impreuna un plan ca sa renunte la suzeta

Stabiliti impreuna o zi de start, cum ar fi sambata. Marcati data pe calendar din timp, ca cel mic sa o vada. Intreaba-l pe copil cand simte el ca are cel mai mult nevoie de suzeta si gaseste modalitati sa il ajuti ca in acele momente sa aiba parte de alt fel de sprijin emotional, in afara suzetei. Da-i idei cum ar fi: sa coloreze, ca sa isi tina mainile ocupate / sa danseze ca sa uite de suzeta / sa ceara si sa primeasca imbratisari cand simte nevoia de suzeta.

Cand copilul incepe sa inteleaga ca are instrumente pe care poate sa le puna in practica atunci cand simte nevoia de suzeta, el incepe sa se simta mai bine si sa se obisnuiasca cu ideea de a nu mai apela la ea. Mai invata ca are sprijinul tau constant, ca esti alaturi de el, nu ca il certi ca si cum este vinovat de ceva. Astfel sunt sanse mult mai mari sa renunte la suzeta. Ajuta-ti copilul si tine-l ocupat cand vrea suzeta, ca nici macar sa nu se mai gandeasca la ea.

3. Spuneti „pa” suzetei impreuna

In ziua in care hotarati ca veti renunta la suzeta, ajuta copilul sa o impacheteze in ceva mic, ca sa o pastreze ca amintire. Permite-i sa ii spuna „pa” apoi pastreaz-o intr-un loc pe care copilul sa nu-l stie. Arata-i copilului cat de mandri sunteti de el si imbratisati-l des. Puneti impreuna stickere colorate pe calendar pentru fiecare zi in care nu a mai cerut suzeta. Implica-l in aceasta activitate si da-i o recompensa la final de saptamana daca toata saptamana a avut stickere colorate: du-l undeva unde ii place sau ia-i o mica jucarie simbolica sau o inghetata. Asta il motiveaza, ii arata ca e capabil si il face sa se simta mandru de el.

4. Pot sa fac noi lucruri, de copil mare, pentru ca nu mai am suzeta

Atunci cand au trecut cateva saptamani fara suzeta, implica-l in niste activitati specifice copiilor mai mari ca sa il faci sa se simta mare. De exemplu, roaga copilul sa stranga rufele de la uscat sau sa faca patul sau sa decida el ce sa manance la micul dejun sau sa isi aleaga singur ce carte vrea sa ii citesti la culcare. Cu cat ii insufli mai multa independenta copilului, cu atat il vei ajuta mai mult sa uite de suzeta. Lauda-l pentru ce grozav se descurca in postura de copil mare.

Va intelege ca motivul pentru care acum poate face mai multe lucruri de copil mare este ca a renuntat la suzeta. Dintr-o data, asta il va face sa se simta mai independent si mai descurcaret.  Despartirea de suzeta nu doar ca nu ii lasa traume si tristeti, dar il seteaza pentru o noua etapa frumoasa din viata lui, cu bateriile de incredere de sine umplute la maxim.

Endnotes:
  1. Suzeta : https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/9-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-suzete/
  2. suzeta : http://www.itsybitsy.ro/cum-scapam-de-suzeta/
  3. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  4. 9 lucruri pe care nu le stiai despre suzete. Este suzeta un rau necesar?: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/9-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-suzete/2/
  5. Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/suzete-sau-supt-deget-argumente-pro-si-contra/
  6. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2018/11/adult-suzeta-sfatulparintilor.ro-pixabay_com-model-2349010_1920.jpg
  7. engin akyurt: https://pixabay.com/ro/users/Engin_Akyurt-3656355/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2349010
  8. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2349010

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cand-si-cum-sa-scapi-copilul-de-suzeta/