Sfatulparintilor.ro

Bebelusii si alergiile la animalele de casa

alergiile la animalele de casa

O alergie la animalele de casa este o reactie imuna la matreata animalelor, la saliva, urina ori fecalele lor. Cand un copil cu alergii inspira matreata oi intra in contact cu saliva sau cu materiile fecale ale animalelor, sistemul sau imunitar intra in alerta si elibereaza histamina, precum si alte peste 40 de substante chimice, care sa lupte impotriva alergenilor.

Histamina inflameaza nasul si caile respiratorii, iar celelalte substante chimice provoaca simptome precum: curgerea nasului, lacrimarea ochilor, stranut si semne specifice astmului, ca de exemplu tusea. De fapt, astmul incepe in frageda pruncie si poate fi declansat de animale.

Daca alergenii intra in contact cu piele bebelusului, acesta ar putea face urticarie. Orice fel de animal – inclusiv cainii, hamsterii, porcusorii de Guineea si, in mod special, pisicile – pot cauza o reactie la un copil alergic.
 

Cum iti dai seama ca micutul este alergic?

In cursul anului, simptome precum mancarimile, ochii inlacrimati, iritatiile, stranutul sau tusea sunt semne ale unei alergii la praf, mucegai sau la un animal de casa. Simptomele ar putea aparea chiar cand copilul tau nu se afla in contact cu vreun animal, deoarece alergenii pot fi gasiti in camera respectiva.

Astfel, va trebui sa treaca ceva timp pana sa-ti dai seama ce anume a provocat alergia. Din pacate, micutul tau ar putea avea in continuare o reactie la animalul de companie si in clipele in care nu se afla acasa. Singura solutie viabila in astfel de cazuri este sa renunti la animalul de casa, gasindu-i un nou domiciliu. In orice caz, ar trebui sa-ti duci bebelusul la un alergolog, pentru a te ajuta.

Citeste si: Alergie la copii. 10 intrebari pe care toti parintii le au. Alergiile la animalele de casa
 

Cum se diagnosticheaza o alergie?

Pentru a-si da seama ce determina reactia, alergologul va face un test pe piele, cu ajutorul unui alergen. Dupa 15-20 de minute, acesta va cauta urme de iritatii pe pielea copilului, care sa indice existenta unei alergii.
 

Poti preveni aparitia alergiei?

Probabil ca nu poti preveni alergiile, mai ales daca tu sau partenerul tau aveti alergii. Astfel, micutul tau ar putea fi predispus genetic la aparitia vreunei alergii. Daca vrei un animal de casa, dar banuiesti ca micutul este alergic, cel mai bine este sa astepti pana ce copilul implineste varsta de sase ani. Simptomele alergiei sunt mai putin grave in cazul in care copilul este mai in varsta.

O alergie la animalele de casa ar putea sa-i cauzeze micutului tau o raguseala cam in jurul varstei de 4-5 ani, de exemplu, in vreme ce, la 8 ani, s-ar putea sa-i provoace doar o tuse usoara. Daca iti vei lua un animal de casa, s-ar putea ca micutul tau sa nu arate vreun simptom al unei alergii de la inceput. Astfel, s-ar putea sa dureze cateva luni pana cand copilul va avea simptomele unei alergii.

Sunt unele animale mai periculoase decat altele?

Unii specialisti sustin ca unele animale de casa pot fi mai periculoase din punctul de vedere al alergiilor, in timp ce altii nu sunt de acord cu aceasta parere. Nu exista probe clare conform carora anumite rase de caini, de exemplu, ar putea provoca mai multe alergii decat altele. De asemenea, pisicile pot provoca in egala masura alergii, indiferent de rasa lor. Totusi, alergiile provocate de pisici sunt mai dificil de vindecat decat alergiile la catei, deoarece matreata lor este mai mica decat cea a cainilor. Chiar si hamsterii sau alte rozatoare nu sunt indicate ca animale de casa daca ai un copil, deoarece micutii pot dezvolta o alergie la fecalele acestora.

Totodata, reptilele nu pot fi considerate animale de casa potrivite daca ai un copil, deoarece acestea sunt purtatoare de salmonella.

Acest tip de bacterie poate provoca diaree si deshidratare, putand fi chiar fatal pentru micutii care nu sunt tratati la timp. Daca, totusi, vrei o reptila, urmeaza urmatoarele sfaturi:
– Spala-te pe maini de fiecare data dupa ce atingi animalul;
– Nu saruta niciodata animalul;
– Pregateste-ti mancarea departe de locul in care se afla reptila;
– Tine animalul intr-o cusca, departe de bucatarie sau de locul in care iei masa de obicei;
– Un adult ar trebui sa-i curete cusca zilnic.

De asemenea, unele pasari pot provoca o reactie grava. Printre simptome se regasesc dificultatile de respiratie, pierderea energiei, o usoara febra si oboseala. Totusi, aceasta reactie este destul de rara la copii, insa poate fi fatala. In cazul in care tii neaparat sa ai un animal de casa, dar ai un copil alergic, poti alege un acvariu cu pesti.
 

Care este cea mai buna metoda de tratament?

Totul depinde de tipul de reactie al micutului tau. Pentru o reactie respiratorie usoara, o solutie nazala salina ar putea fi suficienta. Pentru alte simptome, mai constante si mai grave, ar trebui sa discuti cu medicul pediatru, pentru a-i prescrie o reteta.

In cazul in care simptomele persista, este indicat sa discuti cu un alergolog. Odata ce micutul tau ajunge la varsta de doi ani, acesta poate beneficia de vaccinuri impotriva alergiilor.
 

Poti minimaliza expunerea copilului la alergeni?

Este mai usor sa eviti matreata animalelor decat sa eviti polenul sau praful, dar unii alergeni de la animale pot fi dificil de controlat. Astfel, este indicat sa tii animalul departe de dormitor, preferabil in zone fara mochete sau covoare. De asemenea, trebuie sa plasezi litiera departe de zona locuita si circulata foarte des a casei. Specialistii sustin ca trebuie sa-ti cureti locuinta cu atentie. Ia in calcul eliminarea covoarelor si inlocuirea lor linoleum sau parchet, macar in camera copilului.

Investeste intr-un aspirator de mare energie, cu un filtru pentru micro-particule.

Poarta o masca faciala cand cureti casa, pentru a reduce riscul de a inspira alergeni. Tine animalele de casa departe de mobila. Nimic nu retine mai bine alergenii decat tapiteria fotoliului ori a canapelei. Totodata, tine animalele departe de dormitor. Curata cearsafurile macar o data pe saptamana, la cel putin 60 de grade Celsius. In plus, trebuie sa-i schimbi hainele copilului dupa ce acesta se joaca impreuna cu animalul de casa. De asemenea, trebuie sa-i speli mainile imediat dupa joaca; de fapt, ii poti face chiar o baie, pentru a fi sigura ca nu ii raman alergeni pe corpul sau in par.

Autor: Alexandra NEDELCU

Photo by Andy Kuzma from Pexels

Exit mobile version