Sa-ti auzi copilul plangand poate fi un factor mare de stres pentru parinti. Inima iti bate cu putere, devii anxios, iar daca esti o mama care alapteaza, sanii vor incepe sa te doara imediat ce-ti auzi copilul plangand. Copilul este prea mic sa-ti explice ce vrea, asa ca o iei pe ghicite.
Are scutecul ud? Ii e frig? Ii e foame? E obosit? E plictisit? Il doare ceva? Daca raspunsul este negativ la toate intrebarile de mai sus, ia in calcul urmatoarele 8 posibilitati expuse de specialistii site-ului bellybelly.com.au.
“Nu plang ca sa te manipulez”
Atunci cand plange, bebelusul are un motiv. Plansul este forma lui de a vorbi. Chiar daca este satul, are scutecul schimbat, nu este nici plictisit, nici obosit, plange pentru ca are un motiv. Fie ii este dor de tine si vrea sa-ti simta mirosul, fie vrea sa se simta confortabil in bratele tale.
“Faci o treaba grozava”
Daca bebelusul tau plange nu inseamna ca esti un parinte groaznic. Nu trebuie sa te lasi prada emotiilor si nu-ti pierde increderea in tine. Poate ca cel mic are nevoie de putina distractie, iar tu te pricepi cu siguranta sa-ti faci copilul fericit.
Citeste si: De ce plang bebelusii? Top 12 cauze si ce ai de facut
“Nu stiu sa ma linistesc singur”
Copiii au nevoie de calmare, linistire, iar singuri nu stiu sa faca acest lucru. Prin plans, ei iti atrag atentia si vor sa fie tinuti in brate, mangaiati, dezmierdati. Pana acum se credea ca daca iti lasi bebelusul sa planga, el va invata sa se calmeze singur. Insa, studii recente au aratat ca, dimpotriva, bebelusii care sunt lasati sa planga, chiar daca se linistesc, aparent, sunt mai anxiosi, mai tematori. Acesti copii nu invata sa se calmeze, ci sa-si suprime emotiile pentru ca, oricum, nu vor primi atentie. Atunci cand plange, i-ati copilul in brate, alina-i durerea si invata-l, cu timpul, cum sa se manifeste in anumite situatii.
“Ma simt in siguranta la tine in brate”
Bebelusii au nevoie de siguranta. Si unde se pot simti mai in siguranta decat in bratele mamei sau tatalui lui. Bebelusii vor o dezmierdare, iar parintii sunt singurii in care are incredere in acest moment al vietii lor.
“E mult mai bine cand esti calm”
Cand copilul plange din senin la 3 dimineata, e cam greu sa-ti pastrezi calmul. Doar ca bebelusii simt imediat emotiile. Daca esti panicat si plangi si tu, nu ii transmiti copilului siguranta, dimpotriva. In plus, atunci cand esti stresat, iei decizii gresite. Concentreaza-te pe respiratie, calmeaza-te, scapa de anxietate si iti vei face bine si tie, si bebelusului tau.
“Cere ajutoare”
Sunt momente cand nu poti face fata de unul singur. Daca esti la prima experienta ca parinte, orice mic ajutor este binevenit. Cere cuiva sa te ajute pentru ca tu sa poti iesi la aer, sa te plimbi, sa bei un ceai. Nu este nicio rusine sa ceri ajutorul cuiva”.
Nu rata nici: De ce plange bebe? 7 cauze frecvente si cum sa-l calmezi
“Ai grija de tine”
Ca sa ai un bebelus fericit si sanatos, trebuie sa fii inainte de toate un parinte sanatos si fericit. Daca esti epuizat, secatuit, stresat, cum vei putea raspunde corespunzator la nevoile copilului tau. Fa o baie fierbinte, citeste o carte, vorbeste cu un prieten la telefon. Fa orice te relaxeaza si te face sa te simti “TU”.
“Te iubesc”
Inca nu este suficient de mare ca sa intinda bratele spre tine, sa te stranga in brate si sa-ti spuna ca te iubeste. S-ar putea sa nici nu poata zambi ca sa te faca sa intelegi ce parinte bun esti. Dar intr-o zi va putea.
Te mai poate interesa si: Ce sa faci cand bebelusul plange fara motiv. TOP 8 sfaturi pentru parinti