Sfatulparintilor.ro

8 greseli majore pe care le fac proaspetele mamici. Punctul 2 si punctul 8 sunt cele mai periculoase

greseli pe care le fac proaspetele mamici

Nu, nu este vorba despre greselile clare, pe care toata lumea le cunoaste si le evita. Aceste erori, despre care vom discuta in continuare, sunt comise in mod constant, fara ca mamicile sa-si dea seama despre acest lucru.

 

 


1. Nu te concentrezi pe propria insanatosire

Acum ai alaturi o persoana foarte mica si vulnerabila, de sanatatea careia trebuie sa ai grija, dar, totodata, incerci sa-ti revii dupa nastere, lucru deloc usor. Si, daca ai mai avut si complicatii la nastere, ai mai multe probleme pe care trebuie sa le rezolvi. Astfel, ai nevoie de odihna, de apa din belsug, o alimentatie sanatoasa (cu multe fibre) si de multa dragoste. Desigur, vrei sa le faci pe toate, dar ar trebui sa incerci sa iei lucrurile mai usor si sa te axezi in primul rand pe insanatosirea ta.

 

 

2. Devii o pustnica

Acum, e foarte important sa faci un dus, sa te imbraci, sa iei cu tine bebelusul si geanta cu scutece si sa iesi la o gura de aer, in natura. Daca vei sta numai in casa, te vei simti si mai iritata, izolata, obosita si deprimata. Si tu, si bebelusul tau aveti nevoie de aer curat. Cui ii pasa ca nu ai rezolvat nu-stiu-ce problema banala?! Iesi la plimbare macar prin jurul blocului, daca nu vrei sa pleci mai departe de casa!

 

 

3. Esti suparata pentru ca n-ai respectat planul privind nasterea

Ai jurat ca nu vei lua pastile pentru durere la nastere, insa nu ai suportat si ai cedat. Voiai sa nasti in apa, dar, pana la urma, ai ales cezariana. S-ar putea ca lucrurile sa nu se fi intamplat exact asa cum ti-ai planificat, dar tu si micutul tau sunteti sanatosi, iar asta e tot ce conteaza. Uita de planurile facute anterior si bucura-te de copilul tau!

 


4. Nu ceri ajutor referitor la alaptare

Un studiu a aratat ca doar o treime dintre femei fac acest lucru in perioada in care au intentionat sa il faca. Alaptatul poate fi mult mai dificil decat se asteapta unele mamici. Daca ai vreo problema din acest punct de vedere, nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist sau chiar al unei prietene ori al rudelor. Daca vei afla care este solutia pentru problema ta, vei scapa de o gramada de frustrari.

 

 

5. Te stresezi din orice motiv

„Il ajut suficient pe bebelusul meu?“, „Il ajut prea mult?“, „Trebuia sa-i cumpar un carucior in care sa stea cu fata la mine?“. O proaspata mamica se streseaza din aproape orice motiv. Dar, in afara de regulile de baza privind siguranta micutului, nu faci altceva decat sa te innebunesti singurica! Cei mai multi parinti invata cam intr-un an de zile ca nu prea au de ce sa se streseze.

 

 

6. Nu accepti ajutorul nimanui

Cineva apropiat se ofera sa stea cu bebelusul? Se ofera sa-ti spele rufele? Se ofera sa-ti gateasca sau sa-ti aduca un pahar cu apa? Inainte de a avea primul copil nu ai fi acceptat asa ceva, dar lucrurile s-au schimbat. Nu refuza aceste oferte! Acum trebuie sa te odihnesti, sa te menajezi si sa te hidratezi din plin!

 

7. Tii cont de sfaturi impotriva instinctelor tale

Un sfat privind ignorarea unei eruptii ciudate pe corpul micutului ti se va parea ciudat si, daca asa stau lucrurile, nu accepta sfatul respectiv. Nu conteaza daca se supara cineva ca nu i-ai acceptat sfatul – tu esti acum MAMICA! Ai incredere in instinctele tale!

 


8. Iti compari bebelusul cu cei ai prietenelor

Probabil ca bebelusul prietenei tale merge deja de-a busilea, in vreme ce micutul tau abia invata cum sa se intoarca de pe burtica, insa fiecare copil are ritmul sau. Atat timp cat medicul pediatru spune ca bebelusul tau are un ritm normal de dezvoltare, nu are rost sa faci comparatii nepotrivite.

 
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: The Bump

Imagine de Марина Вельможко de la Pixabay

Exit mobile version