Bebeluși/Alimentație bebelusi

Nu folosi in mancarea copiilor condimente nesanatoase

Concentratele pentru mancaruri dau un plus de gust felurilor pe care dorim sa le preparam.  Pe piata exista concentrate speciale, in functie de menu-ul de pe masa noastra: ba cu gust de gaina, ba cu gust de legume, ciuperci sau pui,concentrate tip cub, special pentru ciorbe sau supe, in fine, o multitudine de feluri din care putem alege exact ce ne dorim.

 

In reclame vedem cum gospodinele le folosesc si copiii lor manaca tot din farfurie, ba chiar mai cer portii suplimentareasta, desigur, datorita gustului dat de aceste concentrate care ar face minuni. Suntem asigurati, chiar, ca ele sunt 100% naturale si contin numai lucruri sanatoase pentru organism!

 

Din pacate, situatia nu sta, nici pe departe, ca in reclame. Concentratele pentru mancaruri, in general, trebuie evitate cu orice prêt, mai ales cand gatim pentru copii. Ele nu sunt sanatoase nici pentru adulti. Iata care sunt motivele pentru care este bine sa evitam acest tip de condiment atunci cand gatim:

 

1.     CONTIN O CANTITATE FOARTE MARE DE SARE, adica in jur de 60 – 70%!  Excesul de sare nu este sanatos pentru nimeni, indiferent de varsta si gradul de sanatate. Sarea multa nu face bine. Nu degeaba pediatrii sustin ca nu trebuie sa punem sare in mancarea copiilor de pana la 1 an. Si nici ulterior nu e bine sa facem exces.

 

2.     CONTIN MULT COLORANT. De aici si culoarea  – in general galbena – a concentratului.

 

3.     CONTIN GLUTAMAT DE SODIU – care este un intaritor de gust, chimic 100%, ce amplifica gustul care se regaseste in concentratul respectiv: gaina, ciuperci, legume etc.

 

4.     PROPORTIA DE LEGUME ESTE FOARTE MICA –in cazul concentratelor de legume; faceti socoteala cam cat costa legumele respective in stare naturala. Daca s-ar folosi atatea legume, pretul plicului de concentrate ar fi mult mai mare.

 

5.     GUSTURILE SPECIFICE SUNT DATE DE AROME “IDENTIC NATURALE” – din nou vorbim de componente 100% chimice; in nici un caz nu vom gasi parti de gaina in concentratele de gaina. Acelasi lucru se aplica, desigur, si la cele de vita sau pui sau oricare alt tip de carne. Vorbim doar de “prafuri” care nu aduc nimic sanatos in corpul nostru.

 

Vizualizări: 2428
 

Cuvinte cheie: