Cum sa prepari in casa piureuri pentru bebelusi. Trucuri foarte simple!

by Sfatul Parintilor | 01/06/2022 18:10

Mancarea pasata este o parte importanta din alimentatia solida a bebelusului[1]. Fie ca este vorba de piureuri de fructe sau legume, le poti prepara in confortul casei tale, urmand o serie de reguli de siguranta si igiena, care sa-ti dea increderea ca puiul tau e ingrijit asa cum trebuie.

Decizia de a face singura acasa mancarea pentru bebelusi[2] se poate dovedi o varianta comoda, eficienta si economica, dar, in acelasi timp, si care te poate ajuta sa te implici mai mult in ingrijirea micutului tau, avand darul sa va apropie. Decat sa dai banii pe piureuri preambalate, poti folosi fructe si legume proaspete, eventual din propria ta gradina, precum si carnea sau cerealele pe care le cumperi pentru restul familiei. Poate cel mai mare avantaj este insa ca iti vei obisnui copilul sa manance ceea ce mananci si tu, o strategie care va da roade mai tarziu, cand puiul ta va incepe, inevitabil, sa faca mofturi la masa.

Avantajele gatitului acasa

Multe dintre mamicile care aleg sa pregateasca singure hrana pasata pentru bebelusi spun ca ceea ce le-a determinat sa ia aceasta decizie este faptul ca piureurile disponibile pe piata sunt gatite la temperaturi extrem de ridicate, pentru eliminarea bacteriilor si o mai buna conservare a produsului, iar acest lucru distruge si o mare parte din vitamine si nutrienti. Iata de ce e mai avantajos sa pregatesti din timp, intr-un week-end, mancarea pentru intreaga saptamana (sau chiar mai mult), gatind la cuptor, la aburi sau fierband alimentele si apoi pasandu-le la blender. 

Ustensilele necesare

Nu e deloc greu sa pregatesti singura hrana bebelusului. Tot ce iti trebuie in materie de ustensile este un blender si o modalitate prin care sa poti gati legumele la aburi. Aceasta metoda de gatit e cea mai buna, pentru ca permite pastrarea nutrientilor din alimente. Te-ai putea gandi sa investesti si intr-un robot de bucatarie performant, care sa faca singur toate aceste functii (toaca, paseaza, marunteste, gateste la aburi, incalzeste, decongeleaza), insa el nu e neaparat necesar.

De multe ori, nu ai nevoie decat de o furculita mai rezistenta, iar piureul e gata in doi timpi si trei miscari. Asa incat nu trebuie sa cheltuiesti o avere pe gadget-uri – o rasnita pentru cereale si un simplu blender te vor scoate din incurcatura. De altfel, nu ai nevoie de prea multa tehnica atunci cand faci piure de cartofi pentru tine, nu-i asa? Ceea ce o sa trebuiasca sa cumperi insa vor fi niste containere mici pentru depozitat piureurile la frigider. Nu intra totusi in panica daca nu gasesti ceva potrivit: poti pune foarte bine mancarea in cutiutele pentru cuburi de gheata.

Citeste si: 10 greseli pe care le putem face atunci cand pregatim mancarea pentru bebelus[3]

Cum alegi cele mai bune alimente

Cumpara intotdeauna pentru bebelusul tau cele mai proaspete fructe si legume si foloseste mereu ceea ce cumperi in decurs de una-doua zile, pentru ca alimentele sa nu se altereze. Daca nu ai posibilitatea sa cumperi de fiecare data totul proaspat, altenativa sunt fructele si legumele congelate. Acestea isi pastreaza o mare parte din nutrienti, pentru ca sunt congelate imediat ce au fost culese, si sunt mai potrivite decat cele vechi de cateva zile care au ramas necumparate pe rafturile magazinelor. In caz ca nu stii cu ce anume sa incepi, iata o lista de optiuni: mere, pere, caise, banane, afine, piersici, mango, prune, avocado, sparanghel, morcovi, mazare, cartofi dulci, ardei gras, dovlecei.

Limitarea expunerii la nitrati

Nitratii sunt substante chimice gasite in sol si in apa, ce pot contamina fructele si legumele, devenind astfel o problema in ce priveste mancarea bebelusului. Micutii expusi la o cantitate mare de nitrati pot face o forma de anemie cunoscuta sub numele de methemoglobinemie. Cea mai frecventa cauza de imbolnavire este laptele praf diluat cu apa de fantana care a fost contaminata cu nitrati, insa acestia pot fi prezenti si in anumite legume. Dintre toate, cele cu un grad mai mare de risc sunt sfecla, morcovii, fasolea verde, spanacul si dovleceii. Pentru a preintampina eventualele probleme, medicii petriatri recomanda parintilor sa evite aceste legume, in special in primele luni de alimentatie solida a bebelusului.

Iata ce poti face ca sa limitezi expunerea micutului la nitrati:

– Daca ai o sursa privata de apa, testeaz-o inainte de a o folosi la hrana bebeluslui (ea trebuie sa aiba un nivel de nitrati mai mic de 10 ppm).

– Concentratia de nitrati din alimente sporeste daca acestea sunt depozitate mai mult timp, fara a fi congelate. Prin urmare, gateste fructele si legumele imediat ce le-ai cumparat si pune cat mai repede la congelator ce ai gatit in plus.

– Cumpara legumele din lista celor cu grad de risc in variante congelate, mai degraba decat proaspete. Eventual, pentru aceste legume, poti apela la piureurile gata preparate din magazine, pentru ca ele sunt intotdeauna testate pentru nitrati si nu reprezinta un pericol din acest punct de vedere.

Cum sa gatesti rapid piureurile

1. Spala bine legumele si fructele si gateste-le (de preferat la aburi, prin fierbere sau la cuptor) inainte de a le da la blender. Chiar si fructele, precum merele si prunele, au nevoie sa fie gatite, ca sa se inmoaie putin. Daca alegi sa fierbi fructele si legumele, pune cat mai putina apa si adauga lichidul ramas la piure (poti folosi si supa de legume strecurata, daca asta ai gatit pentru restul familiei).

2. Curata de coaja si de samburi fructele si legumele pe care vrei sa le pui in blender. In unele cazuri, nu ai nevoie si de apa la facutul piureului, daca fructele si legumele sunt zemoase. Nu trebuie decat sa le pasezi si gata. La altele, in schimb, o sa trebuiasca putin lichid (poti pune apa in care au fiert fructele si legumele curatate, lapte matern sau lapte praf) ca sa obtii consistenta dorita. Pe masura ce puiul tau se obisnuieste cu hrana solida, vei avea nevoie de tot mai putin lichid.

3. Macina cerealele pentru bebelusi[4] cu ajutorul unei rasnite si gateste-le urmand instructiunile de pe ambalaj; si ele pot fi servite sub forma de piure.

4. Ca sa prepari carnea pentru puiul tau, indeparteaza-i pielea si grasimea inainte de a o gati, apoi paseaz-o la blender, la fel cum faci cu fructele si legumele. Cand bebelusul va mai creste, va fi suficient sa o tai in bucati marunte.

Daca toate astea iti par prea complicate, aminteste-ti ca meniul bebelusului poate fi aceeasi pe care o prepari si pentru restul familiei.

De exemplu, supele si tocanitele pot fi procesate si date copilasului. La fel se poate proceda cu majoritatea meselor sanatoase pe care familia ta le mananca. Daca vei taia o para coapta bine, vei zdrobi o banana sau un avocado – asta inseamna ca iti faci singura mancarea pentru bebelus. Sau, de exemplu, cand faci piure de cartofi pentru intreaga familie, poti pune deoparte o parte la care sa adaugi lapte integral. Poti adauga un pic de unt si cateva condimente usoare. Atat timp cat mananci sanatos, ii poti da si bebelusului o versiune modificata a ceea ce mananci tu.

Te mai poate interesa: Alimentatie bebelusi: Cand ar trebui introdus laptele de vaca in alimentatia copiil[5]or

Sfaturi pentru servire

– Serveste mancarea, dar ai grija sa nu fie mai calda decat temperatura corpului.

– Fii precauta daca incalzesti mancarea la cuptorul cu microunde. Microundele nu incalzesc mancarea uniform si pot genera „puncte fierbinti“ – zone in care mancarea este mult mai fierbinte – astfel, asigura-te ca amesteci bine mancarea incalzita la microunde si ca o lasi sa stea pentru cateva minute, inainte de a o da bebelusului.

– Pune in farfurie doar cantitatea pe care tu crezi ca bebelusul tau o va manca. In caz contrar, va trebui sa arunci resturile, deoarece saliva micutului va ajunge in farfurie si va inlesni aparitia si dezvoltarea bacteriilor in mancare.

– Nu-i indulci mancarea micutului. Copiii nu au nevoie de adaos de zahar. Si nu folosi vreodata miere de albine sau sirop de porumb, care poate cauza aparitia botulismului – o potentiala forma fatala de otravire la bebelusi.

– Poti folosi condimente, dar cu moderatie. In ciuda credintei traditionale ca micutii nu trebuie sa manance condimentat, acestia pot tolera si chiar se pot bucura de diferite arome.

– Poti pune la frigider resturile, intr-un recipient inchis etans si le poti folosi in termenul maxim de 48 de ore.

Autor: Alexandra NEDELCU

foto: Depositphotos.com[6]

Endnotes:
  1. alimentatia solida a bebelusului: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/cele-mai-comune-intrebari-despre-alimentatia-solida-la-bebelusi/3/
  2. bebelusi: https://www.qbebe.ro/retete_culinare/piure_bebelusi
  3. 10 greseli pe care le putem face atunci cand pregatim mancarea pentru bebelus: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/10-greseli-pe-care-le-putem-face-atunci-cand-pregatim-mancarea-pentru-bebelus/
  4. cerealele pentru bebelusi: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/cum-aleg-cerealele-pentru-bebelusul-meu/
  5. Alimentatie bebelusi: Cand ar trebui introdus laptele de vaca in alimentatia copiil: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/alimentatie-bebelusi-cand-ar-trebui-introdus-laptele-de-vaca-in-alimentatia-copiilor/
  6. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/342896576/stock-photo-high-angle-view-broccoli-carrots.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/cum-sa-faci-singura-piureuri-pentru-bebelusi/