Cum sa depasesti obstacolele in calea alaptarii si 11 motive sa nu renunti

by Sfatul Parintilor | 23/10/2017 22:12

Alaptarea nu este un lucru simplu si pot aparea o multime de obstacole. In plus, s-a impamantenit mitul ca nu toate mamele pot alapta. Multe proaspete mamici sunt sfatuite sa “suplimenteze” cu lapte praf pentru ca n-au suficient lapte sau ca laptele lor nu este bun. Ceea ce, la final, duce la sabotarea alaptarii si la privarea copilului de cel mai bun lapte pe care il poate primi.

 

Specialistii spun ca, la nivel international, numai 2% dintre femei nu pot alapta din diverse motive. Potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, copiii ar trebui alaptati pana la varsta de 2 ani. Insa numai 5% dintre mame reusesc aceasta performanta.

 

Principalul obstacol in calea alaptarii naturale este raspandirea informatiilor false. La acest lucru se adauga incurajarea unor medici de a suplimenta alimentatia bebelusului cu lapte formula. “Din experienta mea de 32 de ani, mii de mame au venit la clinica noastra de alaptat si tot ce pot spune este ca se poate alapta exclusiv cu putin ajutor. Din pacate, insa, doar o mica parte dintre femeile care au nevoie se pot bucura de ajutor. Cateodata solutia este simpla, cateodata nu. Insa mamele se simt frustrate ca nu pot alapta si ca nu au la cine apela. Despre alaptat se spune ca este dureros, periculos, ca laptele nu e bun sau ca importanta alaptarii este exagerata. Iar cand in jurul tau nu ai pe nimeni specializat care sa te sustina, e foarte usor sa renunti la primul obstacol aparut in cale”, explica dr. Jack Newman, in HuffingtonPost.com.

 

Inainte de a renunta la alaptare, cere sfatul unui consultant in alaptare, cere mai multe pareri daca nu esti multumita de o opinie. Beneficiile alaptarii sunt multiple. Iata numai cateva dintre ele.

 

 

  1. Relationare bebelus-mama

Hormonul oxitocina care se elibereaza la travaliu este la fel de important si dupa nastere. El contribuie la contractarea si revenirea la marime normal a uterului. In plus, oxitocina se elibereaza si in timpul alaptarii, contribuind la dezvoltarea relatiei mama-bebelus. Mama se calmeaza si se reduce riscul de a dezvolta depresie postnatala.

 

 

  1. Imunitate mai buna

Laptele mamei protejeaza copiii impotriva infectiilor, alergiilor si bolilor. Cand bebelusul nu este bine, mama produce anticorpi care sa lupte impotriva infectiilor.

 

  1. Dezvoltare mentala si emotionala

Acizii grasi omega-3 (DHA) prezenti in laptele matern ajuta dezvoltarea sanatoasa a creierului. Multe studii au scos la iveala faptul ca bebelusii alaptati dezvolta un coeficient de inteligenta mai mare, au abilitati sociale si motorii mai dezvoltate decat bebelusii care nu sunt alaptati.

 

 

  1. Dezvoltarea muschilor faciali

Bebelusii alaptati au muschii faciali mai dezvoltati decat cei care sug la biberon, au falcile mai puternice, dintii mai sanatosi si vorbesc mai repede.

 

 

  1. “Fast food”

In timpul noptii sau intr-o calatorie, laptele mamei este tot timpul gata, la temperatura perfecta si nu se termina niciodata. In plus, un bebelus flamand nu vrea sa astepte sa fie gata laptele.

 

 

  1. Intarzie menstruatia

Au si mamele de castigat de pe urma alaptarii. La majoritatea mamelor care alapteaza menstruatia poate intarzia pana la 15 luni.

 

 

  1. Mama da jos kilogramele in plus

Productia de lapte matern consuma 200-500 calorii, aproximativ 30 de ture de bazin sau o ora de pedalat la bicicleta.

 

  1. Previne cancerul

Statisticile au arata ca femeile care nu alapteaza au un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer (ovarian, uterin sau la san), in comparatie cu mamele care alapteaza.

 

 

  1. Calmeaza bebelusul

Nimic nu calmeaza bebelusul mai repede decat alaptatul. Sanul mamei il protejeaza de plictiseala, frustrari, durere, nervi.

 

 

  1. Bebelusii si mamele dorm mai bine

In ciuda a ceea ce se spune, bebelusii alaptati si mamele care alapteaza dorm mai bine pe timpul noptii. Potrivit unui studiu, s-a descoperit ca bebelusii alaptati si mamele care alapteaza dorm cu 40-45 de minute in plus pe noapte fata de cei care sunt hraniti cu lapte formula si de mamele care nu alapteaza.

 

 

  1. Bebelusii hraniti noaptea sunt mai fericiti

Specialistii spun ca laptele supt pe timpul noptii contine triptofan, un aminoacid precursor serotoninei, hormon care ajuta la buna dezvoltare si functionare a creierului. Serotonina nu doar ca ajuta creierul sa functioneze mai bine, dar contribuie si la mentinerea unei stari de bine.

 

 

Stiati ca…

Nou-nascutii nu vad la o distanta mai mare de 20-40 cm, ceea ce reprezinta fix distanta dintre fetele mamei si bebelusului in timpul alaptarii?

 

 

Oricat de multe substitute s-ar gasi: jucarii, suzete, biberoane performante, nimic nu se compara cu caldura din bratele mamei. Iar mamele nu vor fi mai fericite decat atunci cand isi tin bebelusii la san.

 

Sursa: raisedgood.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/cum-sa-depasesti-obstacolele-calea-alaptarii-si-11-motive-sa-nu-renunti/