Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

by Sfatul Parintilor | 17/11/2022 18:10

Toti bebelusii se nasc cu reflexul de supt[1], asa ca stiu din instinct cum sa se hraneasca la sanul mamei. Cateodata insa, efortul de a se adapta la pozitia de alaptare este prea mare – fie nu reusesc sa apuce bine sanul cu gurita, fie nu stau comod sau fluxul de lapte este prea mic –, si atunci micutii dezvolta o preferinta pentru biberon. Acest lucru este cunoscut sub numele de confuzia mamelonului.

Termenul le poate induce usor in eroare pe mamici, asa ca necesita cateva explicatii. Confuzia sanului nu inseamna ca bebelusul nu mai stie (sau nu intelege) care este rolul sanului in procesul de hranire. De fapt, acest termen se foloseste la descrierea situatiilor in care micutii refuza sanul si pare sa le vina mai usor hranirea cu biberonul, in care primesc lapte matern stors cu pompa speciala.

De ce apare confuzia mamelonului la bebelusi?

Motivul pentru care bebelusul ajunge sa prefere biberonul este ca nu trebuie sa depuna prea mult efort la supt. Tetinele[2] sunt facute dintr-un material destul de stabil si rigid (cauciuc sau silicon) si au un flux de lapte constant. In plus, sticluta se tine in pozitie inclinata, asa ca micutul nu trebuie decat sa suga cu buzele ca sa ajunga la lapte. In schimb, la alaptarea naturala, sugarul e nevoit sa foloseasca in jur de 40 de muschi faciali. El trebuie mai intai sa deschida gura mare ca sa se prinda bine de san, sa tina sfarcul in spatele gurii si apoi sa pompeze laptele cu limba (lucru care poate dura 1-2 minute, pana cand laptele incepe sa curga singur). E mult de munca pana cand bebe are in sfarsit burtica plina! Daca efortul e prea mare, micutul va descoperi ca e mai usor sa obtina lapte din biberon.

Prin urmare, daca bebelusul tau refuza sanul, nu e pentru ca a uitat cum sa se hraneasca la el, ci pentru ca exista ceva care il incomodeaza – nu poate prinde bine sanul, exista probleme de lactatie (ai lapte putin) sau nu curge suficient lapte din sfarcuri (flux mic sau intrerupt). Trebuie sa tii minte ca micutul va prefera intotdeauna sanul, la care stie sa suga instinctiv, si nu va alege biberonul decat daca nu primeste destul lapte prin alaptarea naturala.

De asemenea, cand bebe refuza sanul, nu inseamna ca te respinge pe tine, deci nu o lua personal. Cel mai probabil, ii vine greu sa il apuce si sa se prinda de el. Vei putea continua sa il alaptezi natural imediat ce iti dai seama care e problema si o remediezi (iti dam noi niste sfaturi imediat). Pe langa refuzul de a suge la san, exista si alte indicii care iti pot arata ca puiul tau nu primeste lapte indeajuns: nu mai ia in greutate in ritmul normal, sanii tai se umfla si ai sfarcurile dureroase.

Citeste si: Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san[3]

Confuzia mamelonului la bebelusi poate avea consecinte negative?

E posibil, in special daca aceasta perioada dureaza foarte mult si nu iei masuri imediat.

Confuzia mamelonului poate reduce in timp intervalele de alaptare naturala, cauzand inclusiv dificultati de supt la san, care, la randul lor, iti vor diminua productia de lapte. E un cerc vicios, care va ingreuna alaptarea pe termen lung.

In plus, vazand ca puiul tau prefera biberonul, vei fi tentata sa scurtezi alaptarea naturala – incepi sa-l hranesti la san dar, pentru ca exista niste dificultati, renunti la jumatatea mesei si ii oferi in schimb sticluta cu lapte. Acest lucru iti priveaza bebelusul de laptele de sfarsit care este cel mai important. Fiind mai gras si mai consistent, mai bogat in calorii, acest lapte secretat la final ajuta la cresterea in greutate a copilului.

Ce e de facut?

Intai de toate, trebuie sa identifici cauza confuziei mamelonului, ca sa stii cum sa actionezi mai departe. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei masurile potrivite, pentru a putea continua alaptarea naturala.

Lactatie insuficienta

In cazul in care e vorba de o problema de lactatie, poti vorbi cu un consultant special (cu care poti lua legatura prin intermediul maternitatii la care ai nascut) sau chiar cu medicul de familie, care iti va da o serie de indrumari pentru stimularea lactatiei. Mai mult ca sigur, consultantul de lactatie iti va recomanda sa storci laptele cu pompa pentru san si sa i-l oferi micutului in biberon. Tot el iti va arata cum sa-ti inveti bebelusul sa suga din tetina la fel cum ar face la san.

E foarte important sa-ti obisnuiesti puiul sa deschida gura mare si pentru tetina si sa impinga laptele cu limba in gurita (exact procedeul alaptarii naturale). Oricum, e mai bine sa storci lapte cu pompa decat sa ii dai micutului lapte praf, din mai multe motive. In primul rand, pompa stimuleaza lactatia, pentru ca antreneaza producerea unui flux continuu de lapte in glandele mamare. Apoi, iti va da ragazul de care ai nevoie pana cand micutul invata sa apuce bine sanul si sa se agate de el.

Nu rata nici: Sutienul pentru alaptat si sutienul de maternitate. Sfaturi pentru proaspetele mamici[4]

 Bebe nu reuseste sa prinda bine sanul

Va dura in jur de 3 saptamani pana cand bebelusul invata sa suga corect la san. Intre timp, inarmeaza-te cu rabdare, nu te descuraja si continua sa incerci. Puiul tau pur si simplu are nevoie de practica (si de multa blandete din partea ta). Ca sa il ajuti, hraneste-l exclusiv la san in primele 3 saptamani dupa ce l-ai adus acasa. Incearca diferite pozitii de alaptare si asigura-te ca sta cat se poate de comod, apoi aseaza-i cu degetele sfarcul in gurita. In cele din urma, va deprinde tehnica, iar fluxul tau de lapte se va stabiliza. Cand se intampla asta, poti lua o pauza, facand trecerea la biberon.

Daca s-au scurs mai mult de 3 saptamani si inca aveti probleme, atunci cere sfatul medicului. In unele cazuri, alaptarea naturala poate fi ingreunata de anumiti factori. S-ar putea ca alveola sanului sa fie prea dura si atunci micutul sa nu se poata hrani eficient, pentru ca nu e definita forma sfarcului si nu are de ce apuca. De asemenea, unii bebelusi se nasc cu „limba legata“, ceea ce inseamna ca frenul (pielita care leaga limba de maxilar) este prea scurt si restrictioneaza miscarea limbii inainte si inapoi.

Alte sfaturi pentru mamici

1. Ia-o de la inceput – Roaga pediatrul sa te invete cum poti tine bebelusul la pieptul tau ca sa se poata hrani (sa se agata mai usor de sfarc). De asemenea, tine-ti puiul cat mai mult in brate, ca sa iti simta pielea si caldura corpului – asa ii vei reaminti cat de linistitor este alaptatul natural. E posibil sa dureze pana cand va reusi sa apuce bine sanul, insa asteptarea merita.

2. Fa totul cat mai simplu – Inainte sa pui bebelusul la san, stimuleaza curgerea laptelui, fie strangand sfarcul cu mana, fie storcand putin lapte cu pompa. Asta iti va ajuta micutul sa depuna mai putin efort la hranire. Nu trebuie sa umpli un biberon; cateva picaturi sunt de ajuns ca bebelusul sa inceapa sa suga singur.

3. Alege momentul potrivit – Daca puiul tau nu e receptiv, adica nu ii e foame, nu va fi interesat de san si te vei chinui in zadar. Asteapta pana cand e motivat indeajuns, ca sa-si dea silinta sa ajunga la lapte. Totusi, nu trebuie sa fie exagerat de flamand, pentru ca altfel nu va avea rabdare sa depuna efort la sup si va refuza sanul, plangand dupa biberon.

4. Amana suzeta pe mai tarziu – Daca ai reusit cu succes sa faci trecerea de la san la biberon, dar acum bebelusul nu mai vrea sa se reintoarca la alaptatul natural, incepe sa il hranesti exclusiv la san, ca sa il dezveti de preferinta pentru biberon. In tot acest timp, evita sa ii dai suzeta[5] ca sa il calmezi, pentru ca iti va zadarnici eforturile. De altfel, pediatrii recomanda sa astepti ca bebelusul sa implineasca 4 saptamani inainte de a-i da o suzeta pentru prima oara.

Te mai poate interesa si: 7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi[6]

Biberonul ocazional poate duce la confuzia mamelonului la bebelusi?

Nu. Daca nu aveti probleme cu alaptatul natural si bebe se hraneste bine la san, ii poti da din cand in cand biberonul, si chiar suzeta, ca sa il calmezi. Nu e nevoie sa renunti complet la ele. Cand micutul s-a deprins deja cu suptul la san, il poti hrani ocazional cu biberonul, mai ales daca ai nevoie de o pauza, pentru ca te dor bratele sau sanii. Nu va deveni confuz si nu isi va pierde interesul in alaptarea naturala. Cand vrei un moment de respiro, incearca sa pompezi cantitatea de lapte pe care bebelusul o mananca pe parcursul unei zile intregi. Asa sanii tai vor produce lapte suficient in ziua urmatoare si nu se vor umfla dureros.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Michal Fošenbauer[7] de la Pixabay[8]

Endnotes:
  1. reflexul de supt: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/reflexele-innascute-si-miscarile-coordonate-la-bebelusi/
  2. Tetinele: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cum-aleg-biberonul-potrivit-pentru-micutul-meu/
  3. Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/pozitii-alaptare-cum-se-face-atasarea-corecta-la-san/
  4. Sutienul pentru alaptat si sutienul de maternitate. Sfaturi pentru proaspetele mamici: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/sutienul-pentru-alaptat-si-sutienul-de-maternitate-sfaturi-pentru-proaspetele-mamici/
  5. suzeta: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/cand-si-cum-sa-scapi-copilul-de-suzeta/2/
  6. 7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/7-alimente-alergenice-la-care-sa-renunti-cat-alaptezi/
  7. Michal Fošenbauer: https://pixabay.com/ro/users/iamfosna-19749121/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5921831
  8. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=5921831

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/confuzia-mamelonului-la-bebelusi-sfaturi-pentru-o-alaptare-mai-buna/