Ce dam copiilor: unt sau margarina?

by Sfatul Parintilor | 18/01/2015 21:10

In ultima vreme exista o preocupare  – cat se poate de fireasca – din ce in ce mai mare in ceea ce priveste atat alimentatia copiilor nostri, cat si propria noastra alimentatie. Cu totii dorim sa mancam cat se poate de natural si sanatos, sa ajutam organismul sa functioneze bine si sa avem un sistem imunitar care sa raspunda prompt. Iar grasimile sunt extrem de importante pentru organism. Fara grasimi nu putem functiona la capacitate intreaga, iar creierul copiilor nu se dezvolta la parametri normali fara o cantitate corecta de grasimi.

 

Astfel, untul si margarinele fac parte din alimentatia noastra de zi cu zi. Le folosim atat de des, incat gestul de a unge o tartina cu unt sau margarina a devenit un automatism. Si in bucatarie, atunci cand gatim diverse preparate, folosim din plin untul si margarina. In functie de preferinte si gusturi, fiecare dintre noi punem in cosul de cumparaturi exact ceea ce stim ca ne place mai mult; unii prefera untul, altii merg direct spre rafturile cu margarine de unde aleg produsul preferat din zecile de feluri de margarina produse pe piata noastra sau importate.

 

Raspunsul la intrebarea „Unt sau margarina?” nu este foarte usor de dat. Ambele produse prezinta avantaje si dezavantaje. Ambele produse pot fi consummate, insa deopotriva ele pot pune in pericol atat sanatatea copiilor, cat si pe cea a adultilor.

Detaliile din paginile urmatoare sunt menite sa vina in ajutorul unei alegeri corecte pentru fiecare dintre noi.

 

UNTUL are marele avantaj ca este o grasime naturala 100%. Untul se obtine prin extragerea grasimii din lapte si nu contine nici un fel de aditivi alimentari. Exista mai multe tipuri de unt de diverse concentratii: 65%, 80% sau 85% grasime.  Mai nou, au aparut pe piata unturi ecologice, obtinute din lapte ecologic, de o calitate superioara. Un alt mare avantaj al untului consta in cantitatea mare de calciu pe care o contine. Insa pe langa toate avantajele, untul are si un mare dezavantaj: creste nivelul colesterolului. Daca aveti copii mai plinuti sau supraponderali sau cu tendinta de ingrasare, evitati sa le dati o cantitate mare de unt. De asemenea, persoanele adulte cu un nivel ridicat al colesterolului este bine sa evite untul. El ajuta la depunerea ateroamelor de grasime pe vasele sanguine, blocandu-le o data cu varsta si facilitand producerea accidentelor cardiovasculare.

 

Afla in pagina urmatoare despre avanjajele si dezavantajele margarinei.

MARGARINA:  nimic din continutul ei nu are legatura cu ideea de natural. Contine numai grasimi hidrogenate si este obtinuta prin procedee 100% chimice de transformare a unor grasimi lichide in grasimi solide, ca sa ajunga sa fie vanduta in cutii sau pachete, asa cum o gasim noi pe rafturi. Consumul acestor grasimi hidrogenate creste incidenta aparitiei cancerului – au stabilit specialistii. Ca avantaje, margarinele sunt mai ieftine decat untul si, in plus, formulele noi sunt imbogatite cu Omega3 si vitamine si nu au deloc colesterol. In plus, sunt un produs de baza in alimentatia celor care tin postul ortodox.

 

In concluzie, untul este un produs natural, gustos, dar nerecomandat celor care au probleme cu colesterolul sau probleme de greutate. Margarina este un produs chimic, mai ieftin, fara colesterol, dar care, ca orice produs nenatural, este mai greu asimilabil de catre organism. Atunci cand trebuie sa alegem intre cele doua produse, este bine sa decidem in functie de organismul copilului nostru sau in functie de tipul propriului organism, daca luam produsul pentru noi insine.

 

Sfaturi Utile: consumati ponderat ambele produse, indiferent de alegerea pe care o faceti. Niciun exces de grasime nu este indicat, indiferent daca vorbim despre grasimi bune sau rele.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/ce-dam-copiilor-unt-sau-margarina/