Familie-Părinţi/Actualitate

Cum se calculeaza MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2018

cum se calculeaza media de admitere la liceu - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - classroom-2787754_1920

Daca te-ai intrebat cum se calculeaza media de admitere la liceu, citeste in continuare.

 

Cum se calculeaza media de admitere la liceu. Media de admitere, in baza careia se va face inscrierea la liceu a absolventilor clasei a VIII-a, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala obtinuta la examenul de evaluare nationala, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.

 

Cum se calculeaza media de admitere la liceu. Formula de calcul a mediei de admitere la liceu 2018

 

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor V-VIII;

EN = media generala obtinuta la examenul de evaluare nationala, clasa a VIII-a

 

Pentru absolventii din promotiile de pana in anul 2009 inclusiv, in media de admitere, media generala obtinuta la Evaluarea Nationala se va inlocui cu media de la examenul de capacitate, pentru absolventii de pana in anul 2003 inclusiv; cu media la teste nationale, pentru absolventii din promotiile 2004-2007; cu media la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a pentru absolventii din promotiile 2008 si 2009.

Pentru absolventii din promotiile 2008 si 2009, media generala la tezele cu subiect unic se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a. Nota la fiecare din tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a, care se ia in calculul mediei generale la tezele cu subiect unic, este media aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi profesori evaluatori.

 

Media generala la Evaluarea Nationala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la probele incluse in Evaluarea Nationala.

Media generala la Evaluarea Nationala va fi calculata, indiferent daca una sau mai multe din notele obtinute la Evaluarea Nationala sunt inferioare notei cinci.

Media de admitere se calculeaza, indiferent daca media generala la Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a este inferioara notei cinci.

Media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a si media de admitere se calculeaza cu doua zecimale, fara rotunjire.

 

Exceptie fac liceele/clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale. Acestia sustin probe de verificare a cunostintelor la limba materna.

 

Pentru clasele unde se sustin probe de aptitudini, admiterea se face in conformitate cu prevederile metodologiei, conform OMEN nr. 4432/29.08.2014.

 

Prevederile metodologiei se aplica in mod corespunzator pentru absolventii invatamantului gimnazial de pana in anul 2009 inclusiv, inlocuind, dupa caz, sintagma „Evaluarea Nationala” cu sintagma „examenul de capacitate”, pentru absolventii gimnaziului de pana in anul 2003 inclusiv; cu sintagma „testele nationale”, pentru absolventii gimnaziului din perioada 2004-2007; respectiv cu sintagma „tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a” pentru absolventii din promotiile 2008 si 2009.

 

Pentru absolventii gimnaziului de pana in 2007 inclusiv, care au sustinut de mai multe ori examenul de capacitate/testele nationale, in calculul mediei de admitere se ia in considerare cea mai mare din mediile generale obtinute la prezentarile succesive la examenul de capacitate/testele nationale. Media generala mentionata anterior se calculeaza, chiar daca este inferioara notei 5.

 

Inscrierea in clasa a IX-a, la invatamantul de zi, a absolventilor de gimnaziu (cu exceptia celor care candideaza pentru licee/clase pentru care se sustin probe de aptitudini, a celor care solicita inscrierea in invatamantul special si a celor care candideaza pe locurile speciale pentru romi), se face prin repartizare computerizata, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere, in baza optiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv si in limita locurilor aprobate, prin planul de scolarizare, pentru unitatile scolare finantate de la bugetul de stat.

 

Criteriile de repartizare computerizata si criteriile de departajare in caz de aceeasi medie finala la examen le gasesti aici[1].

 

 

Poti face o simulare a mediei de admitere la liceu aici[2].

 

Te mai pot interesa informatii despre Evaluarea Nationala 2018[3] si Admitere liceu 2018[4]

 

 

 

TOP medii de admitere la liceele din Bucuresti

In anul 2017, concurenta a fost foarte mare la liceele din Bucuresti. Iata care au fost mediile minime si maxime la primele 10 licee din Capitala.

 1. Colegiul National „Sfantul Sava” din Bucuresti: 9,72 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 2. Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti: 9,70 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 3. Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti: 9,68 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 4. Colegiul National „Mihai Viteazul” din Bucuresti: 9,63 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 5. Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti: 9,55 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 6. Colegiul National „Mircea cel Batran” din Constanta: 9,54 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 7. Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanta: 9,32 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 8. Colegiul National „Emil Racovita” din Cluj-Napoca: 9,48 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere
 9. Colegiul National „Cantemir Voda” din Bucuresti: 9,45 – ultima medie de admitere, 9,92 – prima medie de admitere
 10. Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Galati: 9,44 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere

Un numar de 581 de candidati cu medii cuprinse intre 9,79 si 1,93 au ramas nerepartizati, dupa prima sesiune.

 

Endnotes:
 1. aici: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/admitere-liceu-2018-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-inscriere-cand-se-face-repartizarea-computerizata-cum-se-calculeaza-media-de-admitere-la-liceu/
 2. aici: https://www.admitereliceu.ro/calculati-medie-admitere-liceu
 3. Evaluarea Nationala 2018: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/evaluare-nationala-2018-calendarul-examenelor-la-capacitate-2018-modele-de-subiecte/
 4. Admitere liceu 2018: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/admitere-liceu-2018-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-inscriere-cand-se-face-repartizarea-computerizata-cum-se-calculeaza-media-de-admitere-la-liceu/
 

Vizualizări: 33196
 

Cuvinte cheie: ,