Adolescenți/Educație adolescenti

5 motive de ingrijorare ale parintilor secolului XXI

motive de ingrijorare ale parintilor - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - affection-1866868_1920

Parintii secolului XXI[1] isi fac multe griji legate in special de influenta pe care tehnologia o are in viata copiilor lor. Se tem ca micutii lor pot deveni singuratici pentru ca stau tot timpul in fata calculatorului sau ca nu mai invata sau nu-si mai bat capul cu temele pentru ca au internetul la dispozitie si pot copia informatia, fara ca ei sa si incerce s-o inteleaga. Insa, desi aceste griji sunt normale, lucrurile pot fi indreptate cu usurinta.

 

Iata cateva dintre cele mai comune motive de ingrijorare ale parintilor secolului XXI.

 

 

1. Copiii se izoleaza din punct de vedere social

Daca stau tot timpul cu mobilul sau cu mouse-ul in mana pot avea probleme din punct de vedere social dar si al obezitatii. Daca esti ingrijorat de asta, vorbeste cu copilul tau in legatura cu motivul pentru care petrece atat de mult timp singur (daca este prins de un joc video stabileste-i o perioada limitata in care poate sa se joace in timpul zilei).

Daca este obsedat de un nou joc, cu ce activitati in aer liber l-ai putea tenta. De asemenea, aminteste-ti ca tehnologia ne permite sa comunicam in moduri ceea ce este un lucru bun.

Pana la urma, dupa ce ai invatat sa scrii si sa citesti, asta nu te-a impiedicat sa te intalnesti cu prietenii fata in fata.

 

 

2. Folosesc abrevieri cand scriu

Potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Coventry, lucrurile nu sunt deloc asa. De fapt, folosirea abrevierilor este asociata cu abilitati bune de scriere, pentru ca necesita din partea copilului intelegerea limbii pentru a folosi astfel cuvintele.

In plus, abrevierile au locul lor in comunicare, nu sunt facute sa circule asa cum este, spre exemplu, eseul pe care copilul trebuie sa-l scrie pentru ora de romana.

 

 

3. Isi fac temele cu ajutorul internetului

Ti-ai putea suspecta copilul ca s-ar putea „inspira” de pe Wikipedia sau alte surse asemanatoare, insa profesorii nu sunt prosti si stiu cand copiii copiaza. Iti poti ajuta copilul sa gaseasca informatii relevante online insa incurajeaza-l sa le rescrie folosind propriile cuvinte.

De asemenea, copilul trebuie sa realizeze ca nu toata informatia prezenta pe online este si corecta. Incurajeaza-l sa verifice si invata sa puna sub semnul intrebarii tot ceea ce citeste.

 

4. Nu se pot concentra la nimic

Bineintelesc ca nu se pot concentra daca, in mod constant, trimit sms-uri sau isi verifica facebook-ul pe telefon. Exagerarea cu ecranele (mobil, laptop etc) le poate distrage atentia copiilor iar acestia nu se pot concentra – este si motivul pentru care profesorii nu le acepta la scoala, iar acasa ar trebui instaurate cateva reguli de folosire a lor.

Spre exemplu, daca urmariti impreuna un film insista ca mobilul si laptop-ul sa nu fie in preajma. Este datoria ta de parinte sa-i arati copilului ca daca se concentreaza pe un un singur lucru la un anumit timp, se vor bucura de experienta mult mai mult.

 

 

5. Simt ca nu-mi mai inteleg copilul

Fii atent cum comunica copilul tau si, in plus, ofera-i exemple sanatoase de petrecere a timpului liber in natura si nu cu mobilul in mana sau navigand pe net.

Tehnologia a facut salturi uriase, in plus face lumea mai accesibila copilului tau. Este vital sa tii pasul cu ea si cu ce se intampla in lumea reala. Iar daca copilul tau te scoate din mincti pentru ca sta tot timul cu ochii in ecran? Ei bine, exista mereu optiunea de a-l inchide.

Imagine de Pexels[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. Parintii secolului XXI: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/5-griji-ale-parintilor-moderni/
  2. Pexels: https://pixabay.com/ro/users/Pexels-2286921/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1866868
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1866868
 

Vizualizări: 30851
 

Cuvinte cheie: , , , ,