Secretele creierului unui adolescent. Toti parintii trebuie sa le cunoasca

by Sfatul Parintilor | 16/03/2023 18:10

Te intrebi de ce sunt adolescentii lenesi, egoisti sau au mereu toane? Frances E. Jensen, autoarea unei carti despre mintea adolescentilor, ne invata cum sa gestionam aceste schimbari hormonale cu care se confrunta orice adolescent[1].

Experienta personala

In urma cu cativa ani, fiul de 16 ani al autoarei Frances E. Jensen a mazgalit un autoturism. De asemenea, celalalt fiu a venit acasa cu parul vopsit in negru. Aceste lucruri au facut-o pe Jensen, doctor in neurologie la Universitatea din Pennsylvania, sa studieze procesele de gandire a adolescentilor. Descoperirile sale au fost publicate apoi in cartea „Creierul adolescentului”. Jensen a descoperit ca multe dintre lucrurile scrise despre adolescenti si parenting nu explicau conexiunile neuronale si cerebrale care fac din adolescenta o perioada atat de critica si importanta pentru dezvoltarea ulterioara a tinerilor. Doar de curand oamenii de stiinta au inceput sa studieze serios creierul adolescentilor.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

Insa ce se intampla creierul unui adolescent ne ajuta, oare, sa gestionam mai usor relatia cu el?

Fara nicio indoiala, sustine Jensen, care considera ca studiile sale i-au permis sa fie un parinte mai rabdator cu baietii sai. „Asteptam un pic cam mult de la adolescenti, avand in vedere modul in care functioneaza creierele lor”, puncteaza omul de stiinta.

Date fiind relatiile tensionate dintre parinti si adolescenti, Jensen vorbeste despre cele mai dificile situatii cu care ne putem confrunta in viata de zi cu zi si cum le putem aborda.

Haine aruncate in dormitor, diverse lucruri imprastiate peste tot, farfurii murdare lasate sub pat… De ce adolescentul meu nu poate sa fie mai ordonat?

Ordinea necesita un nivel al controlului cognitiv mai sofisticat, insa conexiunile din creierul unui adolescent nu sunt favorabile planificarii. Partile creierului sunt conectate intre ele prin sinapse, care sunt izolate, exact precum firele electrice. Izolarea se realizeaza cu ajutorul unei substante grase numite mielina, care se creeaza mai tarziu. Acest proces dureaza multi ani, incepe in spatele creierului si inainteaza incetisor. Ultimele componente ale creierului care se conecteaza sunt cortexul frontal si prefrontal, adica exact zonele care controleaza empatia si asumarea riscurilor. Ceea ce inseamna ca adolescenti extrem de inteligenti vor face lucruri stupide din cauza impulsivitatii. Organizarea este o prioritate pentru cei mai multi dintre adolescenti. Exista alte lucruri de care sunt preocupati. Sunt dezordonati pentru ca nu isi fac suficient timp pentru a ordona lucrurile inainte sa se apuce de altceva.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

De ce fiica mea pare intotdeauna atat de suparata, mai ales in relatia cu mine?

Adolescentii sunt frustrati din cauza unor situatii sau din cauza lor insisi, precum si din cauza altor multor lucruri care nu par sa se potriveasca cu functionarea creierelor lor. Isi asuma riscuri necontrolate, sunt impulsivi pentru ca nu au acces total la lobii frontali, asa ca se confrunta cu schimbari dese de stari emotionale si sunt conflictuali si nervosi.

Adultii pot raspunde in acelasi mod enervant precum cel al copiilor lor. Acest lucru nu inseamna promovarea comportamentul haotic al adolescentilor, ci doar parintii trebuie sa inteleaga ce se intampla in capul copilului lor. Atunci vor dovada de mai multa rabdare si, poate, vor putea sa stea departe de cercul vicios al nervilor. Incearca sa stai aproape de adolescentul tau chiar si atunci cand pare ca vrea sa te indeparteze. Intotdeauna numara pana la 10 si gandeste de doua ori inainte de a deschide gura. Acesta este momentul in care isi pot face aparitia tulburarile mintale, iar enervarea poate fi semnalul pentru aparitia depresiei sau anxietatii.

Ma simt exclus din viata adolescentului meu. De ce nu vorbeste cu mine cuvincios?

Adolescentii sunt la varsta autodescoperirii, adoptarii de noi comportamente asa ca este natural sa inceapa sa taie legaturi. Adolescentii trebuie sa devina independenti, insa traim vremuri complexe si nici o alta generatie de adolescenti de pana acum nu a fost supusa la atat de multi stimuli si expusa la stresul generat de mediul inconjurator, mai ales cel online. De aceea, parintii trebuie sa fie vigilenti si sa ramana conectati cu ei.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

De ce adolescentul meu se culca tarziu, iar dimineata abia il dau jos din pat?

Exista o explicatie biologica pentru astfel de lucruri. Si la alte mamifere apar schimbari ale tiparelor somnului in timpul adolescentei. De la pubertate pana la finalul adolescentei, ceasul lor circadian este programat sa ii faca sa mearga la culcare si sa se trezeasca mai tarziu cu trei-patru ore decat adulti. Aceasta este o problema, pentru ca ii privezi de somn daca ii trezesti la 8:00 dimineata. Este un subiect la care ar trebui sa ne gandim din punct de vedere al societatii si al sistemului educational, intrucat privarea cronica de somn nu-i ajuta pe adolescenti sa performeze la scoala. Stim cat de important este somnul pentru consolidarea memoriei si a invatarii. Este vorba despre intarirea sinapselor, un proces care este impiedicat chimic atunci cand creierul este privat de somn. Mai mult, toata lumea stie ca privarea de somn te face mai impulsiv din punct de vedere emotional.

Adolescentului meu nu pare sa ii pese deloc de scoala. De ce nu este interesat sa isi faca temele si cum il pot eu motiva sa studieze?

Ce alte interese are adolescentul? Pentru cei mai multi dintre adolescenti, este cu siguranta mai amuzant sa joace un joc video sau sa stea pe Facebook decat sa isi faca temele. Este o problema cu care se confrunta toti parintii in epoca moderna, insa o lipsa serioasa de motivare poate semnala fie problemele de invatare sau de procesare a informatiilor. In aceasta situatie, adolescenta este momentul ideal pentru descoperirea oricaror probleme si ajutarea copilului sa isi imbunatateasca punctele tari si sa le intareasca pe cele nevralgice. Oamenii au stiluri diferite de invatare si exista sansa de neuroplasticitate inaintea maturizarii complete a creierului. Creierele adolescentilor au mai multe conexiuni sinaptice decat cele ale adultilor, motiv pentru care sunt mai usor de impresionat si pot crea sinapse noi sau le pot modifica prin invatare. Adolescenti pot invata mult mai rapid si pot memora lucrurile mai repede. Oamenii ar putea crede ca abilitatea de a obtine rezultate academice este dobandita la o varsta foarte frageda, insa lucrurile se pot schimba dramatic in timpul adolescentei. Este o perioada care ofera mari oportunitati care pot schimba destinul unei persoane daca este atenta in aceasta perioada.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

Ar trebui sa ma ingrijorez in legatura cu consumul de alcool/droguri?

Aceeasi cantitate de alcool sau droguri are un efect mult mai puternic asupra adolescentilor decat asupra adultilor. Cateva pahare de bauturi alcoolice tari pot distruge creierele adolescentilor, in vreme ce adultii doar se vor imbata. De asemenea, stim ca aceeasi cantitate de droguri puternice va distruge mai mult creierele tinere comparativ cu efectele asupra creierelor adultilor. Stim ca adolescentii invata mai repede, iar dependenta este tot o forma de invatare, asa ca devin dependenti mai repede decat daca ar fi fost expusi la aceeasi substanta mult mai tarziu. Fumatul cronic are un efect pe termen lung, de fapt schimba chimia creierului, exact in acelasi mod in care o fac mediul si invatatul academic. Studiile au aratat ca fumatul in fiecare zi in timpul adolescentei pentru o perioada mai lunga de timp reduce IQ-ul verbal.

De ce adolescentul meu nu renunta deloc la mobil, chiar si atunci cand se afla la masa? Cu siguranta ca Instagram-ul nu poate fi chiar atat de interesant?

Creierul adolescentului este insetat dupa stimulare, stimulare care se gaseste din plin lumea moderna. Pentru ca adolescentii nu au acces la lobul frontal, judecati precum: „De ajuns” sau „Trebuie sa ma opresc si sa fac altceva” nu pot fi facute. Studiile au aratat ca in vreme ce adolescentii sunt mai buni la multitansking in comparatie cu adultii, distractiile precum telefoanele mobile sau alte dispozitive pot afecta invatarea, asa ca ar trebui sa renunte complet la ele in timp ce studiaza.

De ce adolescentii nu se imbraca gros chiar afara este frig sau ploua?

Nu exista o explicatie logica pentru un astfel de comportament. Poate fi exemplu de comportamentul impulsiv, ei nu planifica nimic inainte. Prioritatile lor nu sunt rezonabile. In plus, adolescentii vor face lucruri traznite pentru a se da mari in fata prietenilor, chiar daca asta presupune sa se ude.

Adolescentul meu se da in vant dupa jocurile video. Cum ii afecteaza acestea creierul de adolescent?

Jocurile video sunt o alta sursa de stimulare, iar creierul adolescentului raspunde cu exuberanta la ea. Insa cum creierele lor raspund mai puternic si la stres comparativ cu cele ale adultilor, adolescentii trebuie sa invete priveasca lucrurile din perspectiva jocului. Adultii trebuie sa isi aminteasca ca lobii lor frontali sunt conectati, asa ca pot reflecta si pot face lucruri cu moderatie. Daca adolescentii se concentreaza prea mult pe jocurile video pana acolo incat numai interactioneaza cu oamenii reali, atunci este o problema. Jocurile video si pariurile folosesc aceleasi circuite de recompensa in creier ca dependenta de o anumita substanta.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

Cum pot avea grija de sanatatea mintala a adolescentului meu?

Trebuie sa ramai conectat cu adolescentul tau. Problemele sociale frecvente pot dezvalui inceputul unor afectiuni precum anxietatea sau depresia.  De asemenea, tulburarile bipolare si schizofrenia isi pot face aparitia la finalul anilor de adolescenta intrucat este nevoie conectarea lobilor frontali pentru a se manifesta. Tocmai de aceea, atunci cand un copil pare a fi izolat social, ori scade sau creste mult in greutate sau cand nu are grija de el insusi, parintele trebuie sa fie constient ca acestea ar putea fi semnele unor probleme mai grave. La aceasta varsta daca copilul prezenta inceputurile unul boli mintale, ceilalti copii nu il vor putea intelege, intrucat le lipsesc abilitatile empatice.

Sursa: theguardian.com

Imagine de gornostai_nastya[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. adolescent: https://mamapetoc.ro/ce-secrete-se-ascund-in-mintea-unui-adolescent/
  2. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  3. gornostai_nastya: https://pixabay.com/ro/users/gornostai_nastya-4150102/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1941580
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1941580

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/comportament-si-dezvoltare-adolescenti/secretele-creierului-unui-adolescent-toti-parintii-trebuie-sa-le-cunoasca/