Trei semne că micuţul tău este alergic

by Sfatul Parintilor | 05/04/2012 22:01

Strănuturile în rafală şi nasul înfundat, mâncărimi şi leziuni ale pielii, care se pot confunda uşor  cu înţepăturile de insecte, pot fi, de fapt, semnele unei alergii. Alergia este o reacţie exagerată a sistemului imunitar care se declanşează în prezenţa unor stimuli numiţi alergeni. În mod normal, aceştia nu reprezintă un pericol pentru organism, dar, din cauza reacţiei imunitare greşite, pericolul poate veni de oriunde: din aerul pe care copilul în respiră, din mâncare, din săpunuri şi din cosmetice, sau dinspre animelele de casă pe care copilul le iubeşte.

 

Răceala nu-i cedează în 10 zile

Cel mai frecvent, alergia se poate confunda cu o răceală, simptomele fiind asemănătoare: congestie nazală, ochi înlăcrimaţi, tuse, strănuturi în rafală şi secreţie nazală apoasă, abundentă. Pentru mulţi părinţi poate fi greu de diferenţiat o alegie de o răceală oarecare, dar primul semn care ar trebui să-ţi dea de gândit este durata acestor simptome. Dacă ele se întind pe mai mult de 10 zile, atunci este bine să iei în calcul o posibilă alergie, fiindcă orice răceală obişnuită trece în decursul a 10 zile. Apoi mai sunt şi alte semnale la care poţi fi atent. De exemplu, copiii cu alergii au, mai tot timpul, pielea de sub ochi mai închisă la culoare, roşiatică sau vineţie, ochii înlăcrimaţi şi au predispoziţie la conjunctivite.

 

 

Strănută în preajma animalelor de casă

Unele studii susţin că şi după un an de la renunţarea la animalul de casă, în aer mai există particule alergene care pot declanşa reacţii alergice. În topul animaelor de casă ce provoacă reacţii alergice sunt pisicile, urmate de căţei. Contrar părerii generale că alergia este o reacţie la părul acestor animale, în realitate, lucrurile stau altfel. Proteinele care provin atât din sebumul pisicilor, cât şi din saliva acestora, sunt adevăraţii declanşatori. Dacă cel mic tuşeşte şi strănută des în preajma animalului, sau, şi mai grav, dacă îi apar şi reacţii alergice cutanate, precum pete la nivelul pielii, atunci va trebui să-i testezi sensibilitatea la medicul alergolog. Dacă se confirmă diagnosticul de alergie la animalul de casă, atunci va trebui să iei o decizie radicală fiindcă expunerea repetată a copilului la respectivul alergen poate conduce la astm alergic.

 

 

sfatulparintilor.ro - Secom - AllerCare_alb[1]

 

Are predispoziţie spre eczeme

Toţi copiii au pielea sensibilă, dar dacă micuţul tău face des iritaţii, are pielea uscată, mâncărimi şi îi apar des eczeme, atunci poate fi vorba despre alergii de contact, adică despre reacţii alergice la obiectele care îi ating tegumentul. Poate fi vorba despre haine, despre detergenţii folosiţi la spălatul acestora, sau despre materialele din care sunt făcute jucăriile. Şi săpunul sau alte  produse de igienă, în general parfumate, care ating pielea copilului pot da reacţii alergice. În cazul în care pe pielea copilului apar bube mari, rotunde, ca muşcăturile de ţânţari, dar fără ca micuţul să fi fost muşcat de insecte, poate fi vorba de o reacţie alergică la mâncare. În orice caz, este bine să investighezi cauza la medicul alergolog, altfel există riscul unui şoc anafilactic, care poate pune în pericol viaţa copilului tău.

 

Intensitatea reacţiilor alergice poate fi controlată natural

Alergia se poate vindeca pe măsură ce copilul creşte, iar sistemul lui imunitar se perfecţionează, sau ca urmare a curelor de desensibilizare. Dar, de cele mai multe ori, alergia este o afecţiune cu care ne luptăm toată viaţa. Din acest motiv, prevenirea crizelor alergice şi reducerea simptomelor asociate acestora este foarte importantă. Produsul  Aller-Care®[2] de la Secom®[3]  ameliorează simptomele care apar în toate tipurile de alergii: cutanate, oculare, din sfera ORL, pulmonare şi alimentare. Reduce intensitatea reacţiilor alergice precum strănutul, obstrucţia nazală, senzaţia de urechi înfundate şi hipoacuzia (auzul mai slab) produsă de drenajul insuficient al trompei lui Eustache şi, implicit, ajută la prevenirea otitelor. Produsul Aller-Care®[2] inhibă producţia de histamină, implicată în producerea reacţiilor alergice şi, mai mult decât atât, blochează receptorii histaminici. Are şi efect antiinflamator şi mucolitic, dar este şi un imunomodulator, adică reglează reacţiile imunitare ale organismului. Aller-Care®[2] poate fi administrat simplu, sau amestecat cu bătura preferată a copilului. Este bine să ştii că gustul Aller-Care®[2] este natural, de struguri şi este uşor acceptat de cei mici.

 

Află mai multe despre produsele Secom® accesând www.secom.ro[4].

 

 

Endnotes:
  1. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/servicii-medicale-pentru-sanatatea-familiei/trei-semne-ca-micutul-tau-este-alergic/attachment/sfatulparintilor-ro-secom-allercare_alb/
  2. Aller-Care®: http://secom.ro/produse-pentru-copii--antihistaminic--childlife--antialergic--alergii--boli-ale-copiilor-0-aller-care
  3. Secom®: http://www.secom.ro/
  4. www.secom.ro: http://www.secom.ro/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/zona-verde/trei-semne-ca-micutul-tau-este-alergic/