Ce probleme ridica autismul la adult? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce probleme ridica autismul la adult?

Sfatulparintilor » Zona Verde » Ce probleme ridica autismul la adult?

Se diagnosticheaza in copilarie, simptomele afectiunii pot fi atenuate prin terapie si prin medicatie, dar afectiunea nu se vindeca. De aceea, chiar si persoanele care beneficiaza in copilarie de terapii specifice se confrunta cu situatii speciale in viata de adult.

Problemele de comunicare si de socializare, precum si cele de perceptie a realitatii nu dispar, dar iau alte forme, mai putin evidente, insa la fel de dificil de gestionat. In adolescenta, majoritatatea persoaneleor cu autism au castigat deja abilitatile necesare pentru a se integra social, dar raman totusi cu un deficit in capacitatea de a relationa si de a-i intelege pe ceilalti. Transformarile pe care le implica adolescenta, inclusiv cele legate de sexualizare cresc riscul acestor tineri de a dezvolta tulburari depresive, anxietate si atacuri de panica.

 

 

Exista profesii care ii atrag cu predilectie

Unii adulti cu autism pot fi capabili sa aiba o profesie si o viata independenta. Gradul in care un adult cu autism poate duce o viata autonoma depinde de inteligenta si de abilitatea de a comunica. Aproximativ 33% sunt capabili sa aiba cel putin o independenta partiala.
La celalalt capat al spectrului tulburarii autiste, adultii cu autism inalt functional au adeseori succes in profesia lor si pot trai independent, desi in mod tipic ei continua sa aiba unele dificultati in comunicarea cu ceilalti oameni. Aceste persoane au, de obicei, o inteligenta medie sau peste medie. Aproximativ 10% din persoanele cu autism au anumite forme de abilitati savante, talente deosebite, speciale, dar limitate, cum ar fi memoria foarte buna, calcularea datelor calendaristice, desenul sau talent muzical. Potrivit studiilor internationale, copiii cu autism se nasc mai des in familiile de fizicieni, de ingineri si de matematicieni. Explicatia este ca, desi parintii nu au o forma de autism patologic, ei au o capacitate mai mare de a intelege fenomentele naturale si rostul obiectelor comparativ cu starile oamenilor. Un procent de 28% din copii cu autism se nasc in familii cu persoane pasionate si performante in domeniul stiintelor exacte, arata studiul  “Autism Occurs More Often in Families of Physicists, Engineers, and Mathematicians,” condus de Simon Baron-Cohen si publicat in 1998 in revista internationala “Autism”. Studiile au demonstrate si faptul ca persoanele cu autism au performante peste medie in domenii precum fizica, matematica si informatica.

 

 

Nu gusta glumele

Persoanele cu autism pot avea dificutati de relationare si fiindca nu inteleg rostul discutiilor “small-talk”. Ei percep comunicare ca pe un proces in care se face schimb de informatii utile, dar nu gasesc nicio placere in discutiile de tatonare si in cele de divertisment. Mai mult, ei nu ”gusta”  glumelele, nu au simtul umorului, nu percep limbajul cu dulblu sens si aluziile. Din aceste motiv, ei pot fi niste parteneri de discutii rigizi, cu care multe persoane nu s-ar simti confortabil. Persoanele cu autism sunt interesate doar de anumite subiecte dar acestea nu sunt intotdeuna agreate si de ceilati.  Prin urmare, chiar si atunci cand isi doresc socializarea, persoanele cu autism pot ajunge la un esec al comunicarii.

 

 

Nu-i amuza jocurile de echipa

Jocurile de echipa nu sunt punctul forte al persoanelor cu autism. Mai ales daca au o component sportiva. Acest lucru se explica prin faptul ca abilitatile fine de coordonare raman reduse pe tot parcursul vietii. De aceea, chiar si atunci cand este inclusa in jocuri de echipa, simtindu-si limitele fizice, o persoana cu autism nu va iesi in evident prin performante. In schimb, in jocurile unu la unu, cum este de exemplu sahul, sau alte jocuri care implica scheme si principii strategice, persoanele cu autism pot atinge rezultate remarcabile.

 

 

Obsesiile, o lama cu doua taisuri

Persoanele cu autism pot dezvolta fixatii pentru anumite lucruri. Acestea le ocupa majoritatea timpului liber si le pot limita si mai mult sociabilitatea dar, pe de alta parte, pot deveni salvatoare pentru cariera lor. De exemplu, pasiunea pentru matematica, cifre, mecanica, informatica, ajunge la aceste persoane pana dincolo de aspectele comune. De aceea, persoanele cu autism ajung sa fie foarte bine informate si competente in respectivele arii de interes.

 

 

Simptomele pot fi atenuate in mod natural

Tulburarile date de autism au si o componentă neurologica, de aceea, produsul 100% natural, Neuro Optimizer® de la Secom®, care contine ingrediente ce sustin metabolismul cerebral, precum citidina, fosfatidilcolina si L-Glutamina si aminoacizi precum acetil L-Carnitina si taurina ajuta la atenuarea simptomelor. Este bine sa stii ca celula nervoasa are in componenta 30% fosfatidilcolina, a carei productie este stimulata de Neuro Optimizer® si ca, de asemenea, produsul favorizeaza productia de neurotransmitatori precum adrenalina, acetilcolina, dopamina, noradrenalina, substante implicate in cresterea performantelor intelectuale si in mentinerea concentrarii optime pe durata efortului intelectual.

Datorita taurinei din compozitie, Neuro Optimizer® influenteaza pozitiv procesele celulare, cum ar fi conducerea impulsurilor nervoase si contractia musculara. De asemenea, creste cantitatea de glucoza metabolizata de creier si rata de folosire a oxigenului. Acest lucru este foarte important deoarece creierul nu are propriile sale rezerve de glucoza, fiind dependent de cantitatea de glucoza metabolizata. Neuro Optimizer® de la Secom® contribuie la refacerea si la imbunătătirea functiilor cerebrale. Mai mult decât atat, Neuro Optimizer® stimuleaza memoria, imbunatateste capacitatea de concentrare si mareste rezistenta si adaptabilitatea in perioadele solicitante. Produsul este util si ca adjuvant in tratarea unor afectiuni precum deficitul de atentie, autismul, epilepsia, maladiile Alzheimer si Parkinson, senilitate, ataxie (tulburare de coordonare a miscarilor musculare voluntare), paralizie faciala, sindromul Down, scleroza multipla, etc.

Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.

 

 

 

 

 

Data articol: 08/07/2012