Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cum sa ajuti un copil exagerat de timid

copil exagerat de timid - SFATULPARINTILOR.RO - PIXABAY-COM - little-731332_1920
Daca ai un copil pe care il apuca brusc durerile de burta sau febra cand e cazul sa mearga la ziua varului lui, sta cu fata ingropata in poala ta cand va intalniti pe strada cu unul din prietenii tai sau se inroseste tot cand un alt copil incearca sa intre in vorba cu el, nu ridica privirea din pamant cand sunteti in public si-si framanta mainile cand trebuie sa-i spuna chelneritei ca vrea o inghetata… e rolul tau de parinte sa-l ajuti sa-si depaseasca timiditatea excesiva.

Copiii retrasi nu reusesc sa traiasca din plin toate experientele minunate pe care le ofera viata pentru ca nu-si asuma riscurile sociale necesare pentru a dobandi incredere in ei in situatii sociale. Ei nu vor sti sa-si faca prieteni, sa se alature unui grup, sa intre in vorba cu necunoscuti sau colegi noi, nu vor sti sa se puna in valoare la munca sau sa spuna cuiva ce-i nemultumeste, examenele orale sau interviurile pentru job vor fi un cosmar pentru ei… in general, timiditatea excesiva ii va afecta negativ tot restul vietii. La maturitate, multi copii excesiv de timizi ajung sa se simta respinsi de societate, singuri si indurerati.

 

Insa lucrurile nu au de ce sa fie asa si pentru copilul tau! Iata cinci metode de la expertul in parenting de la GALTime.com ca sa-ti ajuti copilul sa isi infranga timiditatea in situatii sociale.

 

1. Incurajeaza copilul sa se uite in ochii oamenilor

Contactul privirilor este o abilitate sociala nepretuita pentru succesul oricarei persoane si pentru capacitatea sa de comunicare.

Cand vorbesti cu copilul spune-i mereu “Uita-te la mine” sau “Uita-te la ochii mei” sau “Vreau sa-ti vad ochii”. Daca il faci sa-si exerseze in mod constient acest gest si corectandu-l in mod regulat, il vei ajuta pe copil sa invete sa se uite in ochii celor cu care vorbeste sau care vorbesc cu el. Daca micutul tau se simte stanjenit sa se uite in ochii persoanei care-i vorbeste, spune-i sa sa uite la radacina nasului persoanei respective, intre ochii sai. Dupa cateva exercitii, de obicei copilul nu va mai avea nevoie de acest truc si se va uita cu mai multa incredere in ochii celorlalti.

 

2. Invata-l formule de deschidere si incheiere a unei conversatii

Faceti impreuna o lista cu formule usoare de incepere a unei conversatii, pe care sa le foloseasca cu diverse grupuri de persoane cum ar fi: ce poate sa spuna unei persoane deja cunoscute, unui adult pe care il intalneste prima data, unui prieten pe care nu l-a mai vazut de mult, unui coleg nou de scoala sau unui copil din parc cu care si-ar dori sa se joace.

 

Citeste continuarea aici.

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

 

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza