De ce se masturbeaza copiii si ce pot face parintii? - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce se masturbeaza copiii si ce pot face parintii?

De ce se masturbeaza copiii

De ce se masturbeaza copiii – Ce pot face parintii?

 

Iata ce ne invata specialisti medici pe drgreene.com

1.    Nu te panica.

Desi ideea ca cel mic al tau se tot joaca cu organele sale genitale te face sa te simti inconfortabil, aminteste-ti ca masturbarea este ceva normal. Nu ii provoaca vreo boala, suferinta, nu are nici un risc pentru el si nici nu iti va transforma odorul intr-un maniac sexual. „Un copil la varsta de 2-3 ani se poate masturba chiar pana la orgasm” spune dr Zweiback, „poate sa aiba fata rosie, sa ofteze la final, ca un om mare. Dar nu este ceva pentru care sa fim ingrijorati”.

2.    Constientizeaza ca aceste gesturi anunta viitoarea adolescenta si sexualitate a copilului tau.

Multi numesc aceasta perioada „teribilii doi ani” si asteapta sa treaca mai repede. Gresit. In timp ce aceste luni sunt, o da, dificile, in egala masura iti ofera o experienta pretioasa si unica de parinte.

3.    Aminteste-ti ca unul din rolurile importante ale unui parinte este sa isi invete copilul despre sexualitatea sanatoasa.

Sigur ca fiecare parinte in parte are alte conceptii despre ce inseamna sexualitate sanatoasa. Fiecare stie ce a facut cu propriul sau corp sau cum si-a descoperit sexualitatea si ce a gandit mereu despre ea in urma cu ani si ani. Totusi, e de datoria ta sa comunici deschis cu copilul pe masura ce trec anii. In functie de atitudinea ta, copilul isi poate accepta si iubi propriul corp sau, din contra, si-l poate respinge, considerand la maturitate sexul ca fiind ceva dezgustator si gresit, fara sa stie de unde i se trage.

4.    Indiferent de propriile tale valori pe tema asta, invata-ti copilul ca sexualitatea sanatoasa nu este nici murdara, nici vulgara, nici gresita.

Ca sa ii poti transmite valori solide de viata, trebuie sa mentii culoarul comunicarii si al respectului reciproc deschis intre tine si copilul tau. Nu incerca sa ii stopezi copilului aceasta parte normala de descoperire si explorare, speriindu-l, amenintandu-l sau certandu-l ca a facut ceva rau sau rusinos.

5.    Daca copilul isi face un obicei din a se masturba, mai degraba e de datoria ta sa gasesti motivele din spate decat sa ii ceri sa inceteze

Este copilul foarte agitat, nervos si tensionat in general sau de la scoala din moment ce isi cauta o forma de alinare, mangaiere de sine? Cumva cei din jurul lui reactioneaza exagerat cand il vad si ca atare ii intaresc obiceiul pentru ca apare tentatia fructului oprit? Poate copilul are o infectie urinara care ii genereaza in zona genitala mancarimi sau usturari si il determina sa recurga la acest gest. Poate copilul e prea plictisit, singur si insuficient stimulat in activitati specifice varstei lui?

6.    Cand iti vezi copilul ca se joaca cu organele genitale, prefa-te ca nu l-ai vazut, ca sa minimalizezi impactul gestului asupra ta.

Incearca sa ii distragi atentia cu o activitate noua si interesanta pentru el. Trebuie sa ai o reactie cat se poate de nonsalanta. (Daca iesi din camera intr-un suflet, indignata si suparata, nu inseamna ca esti subtila sau ca obtii ceva bun pentru copil). Trebuie sa ii comunici prin actiunile si vorbele tale ca el, copilul, si corpul lui sunt foarte normali, dar ca exista o intreaga lume de descoperit si explorat care il asteapta.

7.    Chiar daca stii ca este normal si ca multi copii o fac, pesemne ca tot te simti jenata cand copilul se tot atinge singur „acolo”.

Muta-i atentia in alta parte, la un joc. Nu incerca sa ii interzici copilului in mod direct sa nu se mai joace genital sau masturbeze. Este modul sigur de a-i transmite indirect ca trebuie sa continue: o placere interzisa devine pentru ei o obisnuinta pe care o vor practica pe ascuns de tine oricum.

8.    Uita-te la tine insuti/insati.

Crezi sau nu, pericolul cel mai mare pentru psihicul copilului este propria ta reactie la masturbarea lui. „Daca te deranjeaza in asemenea hal masturbarea, asta spune mai multe despre propria ta maturizare sexuala decat despre copilul tau. Multi oameni cresc cu sentimente conflictuale despre sex. Daca gasesti un grup, un loc unde sa poti vorbi despre ce simti si gandesti tu pe plan sexual, te poate ajuta sa gestionezi cu echilibru aceste situatii din familie acum si pe viitor”, spune dr Zweiback.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 03/08/2021