Shop

Uniforma şcolară obligatorie! Sunteţi de acord sau nu?

04 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Uniforma scolara obligatorie DA sau NU?

Uniforma şcolară naşte noi dispute. La începutul lunii martie, senatorii din Comisia de Învăţământ au dat un raport negativ propunerii legislative privind introducerea uniformei şcolare obligatorii în învăţământul general obligatoriu, liceal, profesional de stat şi particular. Argumentele iniţiatorilor legii, 70 de parlamentari la număr, erau că uniforma şcolară asigură un plus de educare, de obişnuire a copiilor cu respectarea unor reguli, sentimentul de apartenenţă la un grup şi mândria de a fi elevii unei anumite şcoli, precum şi o securitate mai mare a elevilor pentru că orice străin ar putea fi mai uşor de recunoscut.

La începutul lunii aprilie, însă, Guvernul a acordat un aviz favorabil iniţiativei. Proiectul lasă la iniţiativa comitetelor şcolare, în urma consultării cu părinţii, de a stabili identitatea şcolară sau introducerea de uniforme pentru elevii din respectivele instituţii.

 

Până se hotărăsc aleşii, părinţii au început “războiul” comentariilor. Părerile sunt împărţite. Dacă unii sunt pentru, alţii sunt împotriva uniformei şcolare. Pentru unii uniforma este simbol al comunismului, pentru alţii este simbolul apartenenţei la un anumit grup.

Dacă stai să te gândeşti că în ţări care n-au avut niciodată de-a face cu comunismul sunt şcoli de înaltă clasă care au uniforma obligatorie, şi chiar şi în România interbelică au existat uniforme şcolare, atunci putem trage concluzia că uniforma şcolară nu e invenţia comunismului.

Un alt aspect deloc de neglijat în favoarea uniformei şcolare este aceea că cel puţin la nivel vestimentar, pe durata orelor de şcoală, toţi elevii sunt egali. O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy luate din mall-uri, în cazul copiilor cu părinţi cu bani mai mulţi, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu ca haine la şcoală. Copiii cu uniformă şcolara îşi concentrează atenţia pe ce au de învăţat şi pe relaţia dintre ei, nu neapărat “ce are x sau y pe ea/el astăzi”.

Pentru părinţi, se reduc costurile aferente vestimentaţiei copilului care se duce la şcoală în uniformă şcolara. Lipsa uniformei implică mai multe cumpărături de haine noi care se uzează mai repede fiind folosite zilnic.

Cu toate astea, nu excludem şi beneficiile lipsei uniformelor şcolare: copiii se pot simţi mai liberi, mai puţin aliniati la un spirit comun “de turma”, având posibilitatea să îşi exprime personalitatea aşa cum simt nevoia şi să comunice cu mediul din jur inclusiv prin vestimentaţie – unul din modurile de comunicare non-verbală (spune-mi cum te îmbraci că să îţi spun ce fel de persoană eşti).

 

La Jocurile Olimpice, fiecare ţară are o uniformă reprezentativă, cluburile de fotbal au o ţinută distinctivă, la fel şi orice altă echipă. Poate că şi elevii ar trebui să poarte ceva care să-i diferenţieze de ceilalţi.Tu eşti de acord cu obligativitatea uniformei şcolare?

 

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (17)

 1. ramy29 spune:

  Cred ca majoritatea parintilor sunt de acord cu introducerea uniformelor in scoli . La scoala unde este baiatul meu Alex , copiii au uniforme . In orasul nostru multe scoli au uniforme .

 2. adelin_a spune:

  sunt de acor..doar asa se evita diferentel sociale si salariul parintiilor . Mi se pare o idee foarte buna, acum cred ca o sa se ivesca discutii la costul uniformei..am vazut la tv ca ele or sa sara de 100 lei! cam scump:((

 3. theofana spune:

  sunt de acord, dar trebuie luat in calcul si venit familieie

 4. ilariana spune:

  sunt de acord cu intoducerea uniformelor in scoli. asa vor putea fii toti copii priviti egali iar copii nu vor uita ca sunt la scoala nu pe un podium si vor naste alte concurente si se vor concentra mai mult pe scoala

 5. micone82 spune:

  sunt de acord! Uniforma scolara ar trebui reintrodusa. copiii din ziua de azi prea se imbraca la scoala ca la discoteca…

 6. anila spune:

  da si nu…poate ca unii au bani sa-si cumpere unifoarme la cei mici din cele mais cumpe pe cand altii nu au! eu una as fi propus sa se stabilesca si o limita la costul unformii! Asa poate or sa gaseasca si al 150 de lei…sunt parinti care nu isi permit asa ceva niciodata!

 7. celina74 spune:

  categoric…vreau uniforma in scoala .

 8. elenau spune:

  100% pentru uniforma,pentru ca asa vor disparea diferentele sociale dintre copii,vor avea mai mult respect pentru scoala se vor obisnui cu niste reguli pe c are trebuie sa le respecte.dar,exista si un dar,ar trebui sa dispara mafia din scoli in ceea ce priveste confectionarea uniformelor: „cei de sus” au diverse firme cu care lucreaza la confectionarea uniformelor si doar acelea sunt acceptate indiferent de preturile practicate.nu e posibil ca o camasa alba de scoala sa coste 50 ron,un sarafan 80 ron,un sacou 150 ron.nu mai vorbim de calitatea materialelor in majoritate poliester. voi parea nostalgica dar sortuletele acelea care le aveam acum 30 de ani la scoala primara erau simpatice,usor de intretinut si chiar erau de bumbac. daca modelul era putin „revigorat” si putin modificat cred ca puteau fi o uniforma foarte frumoasa si foarte accesibila tuturor.poate ca cei de la putere se vor gandi ca nu toata lumea are posibilitatile lor financiare…

 9. 27ralu spune:

  Si eu sunt de acord cu uniforma scolara.si cand eram eu la scoala am avut o perioada uniforma.
  Asa nu s-ar mai imbraca toti ca la parada modei.

 10. domis spune:

  Este o idee ipocrita ! Ne intoarcem la disciplina de acum 30 de ani ?! Corect ar fi ca fiecare scoala sa aiba posibilitatea de a opta daca introduc uniforma sau nu ! Dar sa-i obligi deja este cu totul altceva ! Poate fi introdus un regulament mai auster de ordine interioara in care sa fie stipulate de ex. amenzi sau munca in folosul scolii daca nu vin imbracati decent si sa spuna clar ce inseamna decent ! Dar nu toate sunt scoli cu specific militar ca sa – i radem in cap pe baieti si sa fie uniforma obligatorie ! Traim in 2012 , treziti-va si mai uitati-va la tarile civilizate nu la mama Rusia !

 11. anacrisa spune:

  sunt de acord,dar sa fie pantalon negru sau fusta neagra si tricou sau camasa alba!Asta asa sa evitam ”imbogatirea unora”.La copilul meu in scoala s-au facut 3 randuri de uniforme,unul l-am platit acum 4 ani si nici in ziua de azi nu am mai vazut uniforma,apo a venit alta firma care avea preturi si mai mari ca prima si care a procedat la fel ca prima,a luat acontul pe uniforma ,iar uniforma nu a mai aparut…..cel mai bine este cum am spus mai sus,asa vom putea cumpara din magazin,fiecare dupa buget!un pantalon negru si o bluza alba gasim pe toate drumurile ,la preturi acceptabile!

 12. cristachem10 spune:

  eu nu sunt pentru uniforma,diferentele de statut social se observa cu sau fara uniforma

 13. lorela02 spune:

  eu sunt de acord, scoala nu este mall unde sa iti etalezi ultimele tinute ….. sa porti tricouri cu vedere la buric sau pantaloni cu cracii la genunchi… copii sunt egali si trebuie tratati ca atare

 14. asminasmin spune:

  sunt de acord cu uniforma,pentru ca e mai bine pentru copii sa fie imbracati la fel la scoala si gradinita,asa copilul care nu are posibilitate prea mare nu mai are de suferit fiinda alti colegi vin cu haine care mai de care

 15. ananaghi spune:

  sunt de acord,asa nu mai vezi burice si alte alea….si cum soune si asminasmin,pentru copiii mai saracuti doua randuri de uniforme vor fi bune,nu vor mai exista complexe de genul ce haine de firma are unul sau altul…ideea ca ar fi comuniste e total aiurea!

 16. mari spune:

  si eu sunt de acord,toti copiii sa fie egali,macar la imbracaminte,oricine poate cumpara o uniforma pe an.

 17. daniela-86 spune:

  sunt de acord cu uniforma

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu