15 sfaturi ca sa gestionezi rivalitatea dintre copiii tai - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

15 sfaturi ca sa gestionezi rivalitatea dintre copiii tai

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » 15 sfaturi ca sa gestionezi rivalitatea dintre copiii tai
rivalitatea dintre copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - country-4919552_1920
Credit foto: Imagine de press 👍 and ⭐ de la Pixabay

Aproape fiecare parinte care are mai mult de un copil a trait experienta rivalitatii dintre frati insotita de frustrarea aferenta. In ciuda tuturor eforturilor parintilor de a mentine armonia din familie, fratii si surorile se cearta si se vor certa intotdeauna pentru jucarii, se vor tachina, se vor contrazice sau chiar vor ajunge sa se agreseze reciproc fizic, facandu-i pe parinti sa se intrebe: „Ce am gresit? De ce nu se poate sa existe pace si liniste in casa noastra?”.

Pe cat este de enervant si suparator sa asisti la rivalitatea dintre frati, pe atat este ea de normala. Unele frictiuni si gelozii fac parte din procesul firesc de a creste si de a te maturiza, desi in unele familii aceste conflicte sunt cu mult mai grave decat in altele.

De ce apare intre frati aceasta rivalitate?

Partial pentru ca ei se afla in competitie pentru atentia si pentru dragostea ta de parinte. Tu esti foarte important in viata lor si fiecare copil in parte ar prefera sa nu te imparta cu nimeni, cu atat mai mult cu un frate sau o sora. Acest motiv in sine cauzeaza multa disensiune intre ei.

Alti factori care contribuie la rivalitate includ personalitatea si caracterul copiilor, interesele lor similare sau diferite, varstele lor, timpul pe care il petrec unul cu celalalt sau impreuna cu tine, dar chiar si favoritismul pe care il arati unuia din copiii tai, chiar si neintentionat si inconstient.

Cu asa de multi factori la mijloc, este inevitabil sa nu apara ciondaneala intre ei. Iata ce ne invata psihologii de la www.healthychildren.org pe marginea acestui subiect.

Citeste si: 6 vorbe si expresii pe care sa nu le spui copilului tau​. De ce? Pentru ca vorbele din copilarie pot distruge pe viata un om​

Sfaturi pentru parintii care se confrunta cu rivalitatea intre copiii lor

  • Fii constient ca inclusiv comentariile tale pozitive pot alimenta rivalitatea lor. Cand comentezi comportamentul unuia dintre copii, nu face referiri la celalalt copil.
  • Fii corect si echilibrat cu copiii tai. Desi este important sa fii corect ca parinte, nu trata totusi ambii copii exact la fel. Fiecare copil are nevoile lui speciale, asa ca asigura-te ca te concentrezi asupra fiecaruia conform nevoilor sale specifice de individ de sine statator.
  • Nu pune etichete copiilor tai si evita sa faci comparatii intre ei. Nu spune: „Danut este sportivul, iar Diana este artista in familia noastra”. Asta ii face pe copii sa simta ca sunt inchisi in rolurile lor si sugereaza ca in familie este loc doar pentru un sportiv si pentru un artist. Nu spune ca unul din copii este cel destept sau ca unul este puturosul. Acest tip de etichetari ii pot urmari toata viata, in tot ceea ce fac.
  • Incurajeaza copiii sa isi rezolve intre ei divergentele. Daca copiii se tot plang unul de celalalt la tine, invata-i sa isi scrie in jurnal sau sa deseneze ce simt, ca sa dobandeasca abilitatea de a-si gestiona singuri sentimentele fata de o alta persoana apropiata lor din familie.

Te mai poate interesa: Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2

  • Este bine sa ii inveti sa imparta intre ei, deci sa fie generosi si nu egoisti, dar nu forta.Fii insa consecvent in a scoate mereu in evidenta care sunt avantajele gestului de a imparti ceea ce ai cu cel apropiat tie. Pana la urma, fiecare copil va invata ca se simte mai bine atunci cand isi imparte jucariile si jocurile cu alt copil.
  • Evita ca rudele sau prietenii sa isi concentreze atentia pe unul dintre copii, chiar daca este vorba de cel mai mic. Daca este cazul, intervino cu tact ca sa muti conversatia spre celalalt copil.
  • Cand copiii se cearta si auzi eterna replica „el a spus ca” sau „ea mi-a facut”, nu iti pierde timpul incercand sa afli cine a pornit conflictul si sa faci pe justitiara. Nu au nevoie de asa ceva si nici nu duce la nimic bun.
  • Nu le permite niciodata copiilor sa se bata sau sa arunce cu lucruri unul in altul. La nevoie, separa-i pana se calmeaza si pana cand isi pot exprima sentimentele si frustrarile. Explica-le clar ca pot sa aiba opinii diferite, dar ca bataia nu este ceva permis in familia voastra.
  • Descurajeaza barfa si comentatul in spate, unul despre celalalt. Exceptie face cazul in care un copil trebuie sa vina sa iti spuna ceva important si grav ce vizeaza securitatea celuilalt.

Evita sa tii partea unuia dintre copii atunci cand ei au un conflict.

Fii impartial si nu iti arata preferinta fata de un copil sau altul.

  • Stabileste reguli si limite intre copii cu privire la cum sa isi rezolve conflictele atunci cand ele apar.
  • Daca se impune sa pedepsesti un copil, fa acest lucru intr-un loc privat, linistit, unde esti doar tu cu copilul. Sa nu fie de fata si celalalt copil care nu este pedepsit si caruia ii va creste inima de bucurie ca de data asta el a scapat si va avea o atitudine superioara fata de pedepsit.
  • Organizeaza reuniuni de familie cat mai des, in care toti membrii familiei sa isi exprime gandurile si sentimentele pe care le au unii fata de ceilalti. In aceste discutii constructive de familie puteti planifica impreuna cum sa va petreceti timpul in cursul saptamanii, ce activitati sa faceti impreuna.
  • Acorda laude si premii pe rand copiilor tai in cadrul reuniunilor de familie pentru motivele pe care le consideri importante (ca a respectat reguli, ca a obtinut rezultate bune la gradi sau la scoala, ca a mancat legumele si fructele din ziua respectiva, ca s-a purtat cu afectiune cu sora sau fratele sau, etc).
  • Acorda-le pe rand privilegii speciale pentru bune purtari. Recompensa este o modalitate foarte buna de a-ti stimula copiii in acelasi timp.

Nu rata nici: Cele mai mari griji ale copiilor şi cum să le rezolvi

Imagine de press 👍 and ⭐ de la Pixabay

Data articol: 06/07/2023