Cand se termina copilaria? Ne sexualizam copiii prea devreme? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand se termina copilaria? Ne sexualizam copiii prea devreme?

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Cand se termina copilaria? Ne sexualizam copiii prea devreme?

In urma unui sondaj realizat recent printre parintii din Marea Britanie, s-a ajuns la o concluzie cel putin socanta. Potrivit parintilor chestionati, copilaria se sfarseste odata cu implinirea de 12 ani, ba chiar 10 ani, in opinia unora dintre ei.

 

Nu e de mirare ca micutii se maturizeaza prea repede, avand in vedere faptul ca parintii insisi nu-i mai considera copii incepand cu 10-12 ani. La aceasta situatie se mai adauga si bombordarea sistematica din media. Gary Barlow, celebrul component al trupei Take That, a recunoscut nu demult ca videoclipurile de-acum au un continut sexual exagerat, in timp ce Diane Abbott, membru al Parlamentului britanic catalogheaza aceata situatie drept “pornificarea tineretului”.

 

Chiar si producatorii de jucarii sau haine pentru copii se “adapteaza”. Asa au aparut in Marea setul pentru dans la bara, destinat fetitelor de peste 7 ani. In urma nenumaratelor plangeri ale parintilor, produsul respectiv a fost retras de pe piata. Sutienul push-up pentru fetite de 3-4-5 ani este si el in voga. Si apare intrebarea, aceste produse s-ar mai fabrica, daca nimeni nu le-ar cumpara?

 

 

Puterea exemplului

Nu ne putem inchide copiii intr-un glob de sticla ca sa-i ferim de expunerea la imagini super-sexualizate de la TV sau din reviste, insa putem sa le oferim un bun exemplu. Atentie la hainele pe care le cumparam pentru ei, la farduri. Ne dorim sa avem fete dragute, insa, multe dintre fetite incep sa se ingrijoreze in ceea ce priveste look-ul lor prea devreme.

Statisticile sunt ingrijoratoare: aproape jumatate dintre fetitele de 10 ani din Marea Britanie cred ca sunt prea grase; in timp ce copii de 12-13 ani cred ca daca nu mananca micul dejun vor reusi sa slabeasca.

 

 

 

Copilaria noastra vs. copilaria copiilor nostri

Cand noi eram mici, abia daca indrazneam sa ne apropiem de trusa de farduri a mamei. Acum, fete de 8-10 ani au propria trusa de farduri. Noi ne jucam cu acuarelele pe care ni le intindeam pe fata pentru a vedea cum ne sta machiate, fetele noastre se joaca de-a coafatul, machiatul, flirtatul si de-a aratatul sexy. Mai grav este daca parintii insisi le inlesnesc aceasta joaca, prin cumpararea de haine nepotrivite varstei, truse de farduri, bijuterii etc.

 

 

Pentru a ne ajuta copiii sa reuseasca in viata, misiunea noastra, ca parinti este sa le crestem increderea de sine. Indiferent cum arata, ceea ce sunt in interior, abilitatile lor, talentele lor, meritele lor ar trebui sa fie pe primul loc si nu formele.

Data articol: 07/05/2013