Cum ajuti copilul dezordonat si uituc? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum ajuti copilul dezordonat si uituc?

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » Cum ajuti copilul dezordonat si uituc?
Cum ajuti copilul dezordonat

Daca iti petreci fiecare clipa strangand dupa copil, amintindu-i sa-si faca temele, alergand dupa el pe strada cu echipamentul sportiv uitat acasa, reamintindu-i zilnic sa puna hainele murdare in cosul de rufe, etc. avem vesti bune pentru tine: nu e totul pierdut! Poti ajuta copilul sa devina mai ordonat si mai organizat, astfel incat, in anii ce vor urma, sa fie in stare sa-si poarte de grija si sa se prezinte la intalniri fara sa-l suni tu sa-i amintesti ca are interviu pentru slujba.

Secretul ca sa-l inveti abilitati de organizare e sa iei pe rand fiecare problema, sa-i gasesti o solutie simpla, care e functioneaza la copilul tau si apoi sa te tii de ea cu consecventa pana cand noul sistem de organizare ii intra copilului in obicei.

Iata cateva solutii de la expertul in parenting al GalTime.com pentru a-ti ajuta copilul sa devina mai organizat.

1. Nu-l mai salva.

Primul pas e intotdeauna cel mai greu, dar si cel mai important. Daca vrei cu adevarat ca fiul sau fiica ta sa devina mai ordonat(a) trebuie sa incetezi sa-i mai fii asistenta personala. Deci jura-ti ca il vei invata pe copil metode de organizare si ca, o data ce le va invata, iti vei lua mana de pe el si el va deveni raspunzator de toate consecintele comportamentului sau (cum ar fi mersul la scoala cu temele neterminate, pierderea unei carti de la biblioteca sau faptul ca nu mai stie unde si-a pus echipamentul de sport). E mai bine sa-si invete lectia acum decat mai tarziu, cand consecintele vor fi mai grave.

2. Gaseste un loc pentru fiecare lucru

Urmatorul pas va fi sa ajuti copilul sa-si ordoneze lucrurile, astfel incat sa-i vina mai suor sa le gaseasca, dar si sa le puna la loc. Nu e cazul sa exagerezi si sa transformi procesul in antrenament militar, doar identifica “zonele de alarma”, care sunt de obicei sursa de stres si certuri intre tine si copil, si gaseste solutii simple. Iti oferim mai jos trei dintre cele mai comune probleme de organizare si cateva solutii. Descoper-o pe cea care functioneaza pentru copilul tau si ramai la ea.

–         Problema:

Nu-si gaseste pantofii si jachetele. Solutie: fa ordine in sifonier, arunca fe nu ii mai trebuie sau nu mai poarta si cumpara cateva partitii ieftine, din panza, pentru haine si rafturi de panza pentru pantofi, astfel incat copilul sa gaseasca si sa puna la locul lor mai repede articolele de imbracaminte buclucase.

–         Problema:

Pierde obiectele necesare pentru scoala, caietele, notitele si manualele. Solutie: pune un cuier chiar langa usade la intrare, in care copilul sa agate ghiozdanul sau rucsacul de cum intra pe usa. Tot acolo ramane si cand copilul isi pune in el ce-i trebuie a doua zi, de acolo isi ia caietele si cartile necesare pentru teme si tot acolo le pune la loc.

–         Problema:

Nu-si gaseste niciodata echipamentul pentru sport. Solutie: pune-i in camera, fie intr-un colt, fie sub birou, cosuri de rufe din plastic cu etichete pe care sa scrie care echipament pentru ce sport trebuie pus acolo (pentru copiii mai mici pune poze descriptive). Poti sa ai cosul pentru fotbal, cosul pentru baschet, cosul pentru dans sportiv, etc.

Citeste si: 5 beneficii pentru sanatate daca esti dezordonat

3. Redu aglomerarea de lucruri

Copiii tind sa fie mai ordonati cand nu sunt sufocati de nenumarate obiecte, asa ca a sosit momentul sa luati impreuna la rand toate sertarele, rafturile, cosurile de rufe, cutiile, jucariile, dulapurile si sa eliminati tot ce nu ii mai trebuie. Arunca lucrurile stricate, rupte, precum si ce n-a folosit niciodata si incercati sa faceti asta la fiecare doua luni. Dupa ce ati redus aglomerarea de lucruri incearca urmatoarele idei:

–         Invata-l sa foloseasca jucariile prjn rotatie.

Sa fim seriosi, copilul nu se joaca niciodata cu TOATE jucariile. Asa ca spune-i sa-si aleaga cu ce vrea sa se joaca in urmatoarea saptamana si restul jucariilor sunt puse in cutii. Dupa o saptamana sau doua spune-i din nou sa-si aleaga jucariile cu care vrea sa se joace in urmatoarea perioada, punandu-i in vedere foarte clar ca celelalte se duc la locul lor, in cutii.

–         Ajuta-l sa faca un gest caritabil.

Da-i copilului o cutie si spune-i sa o umple cu hainutele, pantofiorii si jucariile in stare buna pe care ea nu le ai vrea sau care i-au ramas mici. Apoi intreaba-l cui vrea sa le daruiasca si ofera-i cateva optiuni, dupa care ajuta-l sa faca donatia.

–         Depoziteaza sub pat.

Pentru lucrurile folosite doar rareori, ia cutii si ladite din plastic, umple-le cu lucrurile respective si pune-le sub pat. Strategia organizationala e ca daca fiul sau fiica ta nu le vede, nu se va mai gandi sa le foloseasca, asa ca nu se vor pierde sau strica, iar peste maxim un an poti sa le daruiesti unor copii nevoiasi.

4. Pune la punct un ritual de facut curat

O data ce copilul devine mai ordonat, totul e sa va tineti de sistemul respectiv. Cea mai buna metoda e sa stabilesti si sa impui copilului o regula de facut curatenie o data sau de doua ori pe saptamana, de la ora X la ora Y. Fii, insa, realista si nu te astepta ca dupa ce copilul isi face curat in camera sa fie totul impecabil. Mai degraba identifica zonele care necesita intretinere constantasi fixeaza in calendar zile pentru facut curat in acele zone.

De exemplu: lunea – biroul, marti – camera, sambata – echipamentul sportiv, duminica – ghiozdanul / rucsacul de scoala. Foloseste tactica “Curatenie, APOI joaca (sau calculator, sau telefon cu prietenii)”. In ziua de facut ordine in ghiozdan ii vor trebui copilului doar 10 minute sa arunce sau sa puna la loc hartiile si creioanele care nu-i mai trebuie si sa refaca stocul de pixuri, stiind ca dupa aceea are voie la calculator sau la joaca. O alta metoda folosita de mame e sa fixeze timpul de care copiii au nevoie ca sa-si faca ordine si apoi sa-i cronometreze facand din asta un joc: “Cine termina primul” sau “Bate recordul” (daca ai un singur copil). Ca sa-i stimulezi spiritul competitiv poti sa joci si tu cu el – tu speli vasele cat el isi face ordine in camera, sau pe birou si vedeti cine termina primul.

Nu rata nici: Esti dezordonat sau un maniac al curateniei? Afla ce spune zodia ta despre tine

5. Imbunatateste-i capacitatile organizatorice

Acum e momentul sa accepti provocarea de a-ti ajuta copilul sa invete noi abilitati, astfel incat sa nu mai piarda lucruri sau sa mai fie nevoie sa ii tot amintesti sa faca curat. Ceea ce trebuie sa retii aici e ca nu exista un “cel mai bun” sistem de organizare, asa ca e posibil ca sistemul tau sa nu coincida cu sistemul copilului de a se organiza. Nu te apuca sa-i cumperi agende electronice sau alte gadgeturi scumpe numai pentru ca arata bine. Gaseste un sistem simplu de real ajutor copilului si apoi continua sa-ti ajuti copilul sa foloseasca respectiva strategie pana cand sistemul ii intra in obicei. Exista nenumarate idei in acest sens, dar alege-le doar pe cele care dau rezultate cu copilul tau. Iata cateva astfel de idei de organizare:

–         Gaseste ajutor printre colegii copilului.

Daca fiul sau fiica ta uita mereu sa-si noteze ce teme are, sugereaza-i sa gaseasca un coleg mai ordonat, sa ia adresa de mail si numarul de telefon al acestuia si sa-l intrebe ori de cate ori nu e foarte sigur ce are de pregatit pentru a doua zi la scoala.

–         Ordoneaza materiile pe culori.

Stabileste o culoare pentru fiecare materie a copilului, apoi pune invelitori in culoarea respectiva pentru toate caietele si manualele pe care le foloseste la acea materie. Poti sa pui pe biroul copilului tavite din plastic pentru documente, asezate unele peste altele, fiecare tavita continand caietele si manualele pentru o singura materie. Pune etichete pe fiecare tavita.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/08/2022