Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?

Sfatulparintilor » Sarcină » Sarcina pe săptămâni » Saptamana 28 de sarcina. Ai ales numele bebelusului?
saptamana 28 de sarcina

Felicitari, esti in saptamana 28 de sarcina! Ai intrat in ultimul trimestru de sarcina. Ai ales numele bebelusului? Vrei ceva „la moda” sau un nume traditional? Nume de sfant? Posibilitatile sunt nenumarate.

Saptamana 28 de sarcina. Cum e copilul

Marime: 37,6 cm (crestet-calcaie)

Greutate: 1005 g

Este cat… o varza chinezeasca

Imagine de Lebensmittelfotos de la Pixabay

Sansele de supravietuire ale micutului tau cresc pe masura ce avanseaza sarcina. Noua din 10 copii care se nasc in aceasta perioada supravietuiesc cu ajutorul medicinii moderne. Daca nu s-a intamplat deja, bebelusul va deschide pentru prima data ochii. Daca ai indrepta o lumina puternica spre burtica, ar putea-o vedea. Scheletul si muschii lui se maturizeaza rapid. In aceasta saptamana va putea sa-si intoarca capul dintr-o parte intr-alta. Incepand cu aceasta saptamana ii va disparea perisorul care ii acoperea corpul pentru a-l proteja – lanugo. Stratul de grasime de sub piele continua sa se formeze si il pregateste pentru viata de dupa nastere. De asemenea, plamanii exerseaza respiratia.

Creierul formeaza miliarde de neuroni si transmite mesaje pentru restul corpului care sa-l faca din ce in ce mai constient de realitatea inconjuratoare si de abilitatile sale.

Anul viitor, in aceasta perioada: copilul va avea 40 de saptamani!

Saptamana 28 de sarcina. Cum e mama

Desi nu este ideal ca bebelusul sa se nasca in aceasta luna, daca, totusi, se intampla, sansele de supravietuire sunt pozitive daca este ingrijit corespunzator la terapie intensiva.

De-acum vizitele la medicul care supravegheaza sarcina se vor indesi, si vei merge la control o data la doua saptamani. Dupa saptamana 36, vei merge saptamanal. Daca ai RH negativ cel mai probabil vei primi o injectie cu imunoglubulina, care sa previna formarea de anticorpi care sa puna in pericol sarcina. De asemenea, dupa nastere, in cazul in care copilul are RH pozitiv, vei primi o alta injectie cu imunoglubulina.

S-ar putea sa-ti fie facute teste pentru depistarea diabetului gestational. Daca rezultatele nu sunt multumitoare, medicul poate recomanda teste suplimentare.

De asemenea, in functie de starea de sanatate, medicul poate cere periodic teste pentru depistarea HIV, sifilis, gonoreea sau chlamydia.

Inainte de analize, nu manca si nu bea nimic. De altfel, inainte de fiecare test care urmeaza sa-ti fie facut cere medicului informatii cu ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in orele premergatoare prelevarii.

Avand in vedere greutatea crescuta, s-ar putea sa ai probleme cu hemoroizii, venele varicoase si crampe musculare. Oricare dintre aceste simptome iti produce neplaceri majore, cere sfatul medicului pentru gasirea unor solutii.  Un alt inconvenient este faptul ca uterul apasa pe diafragma, facand ca respiratia sa fie scurta si gafaitoare. Cand observi ca pufai si gafai cand respiri, fa o pauza, asaza-te si relaxeaza-te. In aceasta perioada, unele gravide au raportat senzatia neplacuta de a misca intr-una picioarele, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii. Afectiunea se numeste Sindromul picioarelor neobosite. Nu se stie exact ce anume determina aparitia acestei boli, destul de comune in randul gravidelor. Daca te confrunti cu asa ceva este indicat sa reduci consumul de cafeina, sa faci masaj la picioare. Intreaba medicul care urmareste sarcina daca ar trebui sau nu sa iei suplimente de fier.

Celelalte simptome te vor insoti si ele: incontinenta urinara, constipatie, arsuri, mancarimi si usturimi ale pielii. Sanii cresc si incep sa produca colostru, ba chiar este posibil sa te confrunti cu scurgere de lichid din sani, insa nu trebuie sa te ingrijorezi.

Ce trebuie sa stii despre preeclampsie

Preeclampsia este o boala care afecteaza 3-8% dintre gravide. O femeie poate fi diagnosticata cu preeclampsie daca are tensiunea ridicata si proteina in urina dupa saptamana 20 de sarcina. Majoritatea femeilor insarcinate dezvolta o forma usoara de preeclampsie inainte de nastere, fara repercusiuni majore asupra mamei si fatului. Insa, atunci cand boala este severa, ea poate afecta organele interne si poate pune in pericol viata mamei si bebelusului. Singura forma de rezolvare a problemei este nasterea.

Preeclampsia se produce brusc, asa ca este foarte important sa urmaresti semnele de avertizare. Suna de urgenta la medic daca ti se umfla fata si ochii, daca ti se umfla brusc mainile, gleznele si talpile, cresti rapid in greutate – 2 kg intr-o saptamana. Alte simptome sunt: durere persistenta si severa de cap, vedere blurata, dublata, sensibilitate la lumina, pierderea temporara a vedererii, durere intensa in zona abdomenului superior, stari de greata si voma.

Simptomele preeclampsiei pot fi confundate destul de usor cu simptomele normale ale sarcinii, multe dintre cazuri fiind depistate la controalele de rutina. De aceea este vital sa nu ratezi nicio intalnire cu medicul care iti urmareste sarcina.

Cel mai des preeclamsia se face la prima sarcina. Totusi, daca ai avut preeclamsie la prima sarcina, vei avea si la cele care urmeaza. Alti factori de risc sunt: hipertensiune arteriala cronica, boli de cuagulare a sangelui, boli renale, boli autoimune, diabet, lupus, mostenirea genetica (mama, sora, bunica, matusa care au avut preeclampsie), obezitatea (indexul masei corporale mai mare de 30), sarcina multipla, varsta (mai mica de 20 si mai mare de 40).

Din pacate nimeni nu stie daca poate fi prevenita preeclampsia. Desi se fac nenumarate studii in domeniu, rezultatele nu sunt deloc clare. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a preveni preeclampsia este sa te ingrijesti si sa nu lipsesti de la nicio intalnire cu medicul care urmareste sarcina. La fiecare vizita ar trebui sa-ti fie urmarita tensiunea arteriala si urina. Alerteaza medicul la fiecare simptom care ti se pare suspect.

Numele copilului

Mai sunt cateva saptamani pana la ziua cea mare. Te-ai gandit ce nume ii vei pute copilului? Cu siguranta rudele si prietenii iti sugereaza (uneori prea insistent) diverse nume. Poti cauta care sunt cele mai populare nume sau care, dimpotriva, sunt cele mai rar folosite. Poti consulta arborele genealogic al familiei pentru a gasi ceva care sa te inspire sau poate ai un personaj preferat dintr-o carte, dintr-un film, un show TV, o formatie rock etc.

Sa alegi numele copilului poate fi dificil, mai ales daca tatal nu este de acord cu anumite propuneri, iar tie nu-ti plac sugestiile lui. Faceti o lista cu preferintele voastre si confruntati-le. Cu siguranta veti ajunge la un compromis.

Click aici pentru nume de fetite si aici pentru nume de baieti. Ai peste 2000 de variante din care sa alegi!

 

Cat iei in greutate?

In acest moment, ar trebui sa ai in plus intre 7 si 10 kilograme in plus. Insa acest lucru depinde de la femeie la femeie. Unele au mai mult, altele mai putin. Riscurile sunt si de o parte si de alta. Daca la femeile care au acumulat mai putine kilograme riscul este ca bebelusul sa fie mai mic decat normal, la femeile care au cu mult peste medie exista riscul unei nasteri dificile.

Sfat: Este timpul sa cauti un medic pediatru pentru bebelus, dupa ce se naste. El va urmari apoi evolutia micutului, va veni acasa pentru consultatii si iti va da sfaturi in legatura cu ingrijirea bebelusului.

 

 

Saptamana 28 de sarcina. Cum e tatal

Este un moment prielnic sa discutati despre numele bebelusului. Poti opta pentru numele cuiva drag din familie, de care te leaga sentimente placute. Si pentru copil poate fi un lucru bun sa duca mai departe numele cuiva drag din familie. Mai tarziu va constientiza legatura ancestrala cu istoria familiei.

Chiar daca esti de parere ca numele sunt doar nume, ele au un inteles si il va ajuta pe copil sa-si creeze o identitate pornid de aici. Asa ca, ai grija ce alegi!

Saptamana 28 de sarcina – VIDEO

Nota: Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, chiar si in burtica. Informatiile sunt prezentate cu titlu informativ. Pentru orice nelamurire cere sfatul medicului care iti urmareste sarcina.

Sarcina pe saptamani

Data articol: 12/02/2019