Problemele cauzate de fumatul in timpul sarcinii

by Sfatul Parintilor | 30/03/2016 20:08

Sa te lasi de fumat este greu, dar poate fi cea mai buna solutie pentru o viata sanatoasa. Tigarile pot cauza multiple probleme, de la boli de inima la cancer. Iar cand fumatoarea este gravida, riscurile se dubleaza, pentru ca in joc intra si viata bebelusului.

 

Stiati ca…

–        fumatul poate duce la infertilitate?

–        Femeile care fumeaza in timpul sarcinii sunt mai predispuse avortului spontan decat nefumatoarele?

–        Fumatul poate afecta placenta bebelusului, iar de aici rezulta reducerea cantitatii de nutrienti si oxigen pe care o primeste fatul?

–        Fumatul poate duce la nastere prematura?

–        Fumatul in timpul sarcinii creste riscul de moarte subita a bebelusului?

–        Bebelusii nascuti de femei fumatoare pot avea defecte congenitale (buza de iepure)?

 

In plus, studii recente releva faptul ca fumatul poate afecta ADN-ul bebelusilor. Teoria cercetatorilor de la Universitatea din California de Sud a fost prezentata in cadrul conferintei American Thoracic Society, ce s-a desfasurat in Denver, la mijlocul lunii mai. Potrivit acestora, frecventa genelor AXL, care au un rol determinant in declansarea cancerului, este dubla la bebelusii ale caror mame au fumat in timp ce-i purtau in pantece.

Acestea fiind pericolele, ideal ar fi sa se renunte la fumat inainte de a ramane insarcinate. Dar si fumatoarele care stopeaza consumul de tigari in timpul sarcinii isi mai reduc din riscuri. Cercetatorii avertizeaza insa ca renuntarea la fumat trebuie sa fie pentru totdeauna. Daca nu fumezi in timpul sarcinii si te reapuci dupa nastere, bebelusul va fi supus fumatului pasiv si este, deci, expus altor riscuri, cum ar fi de exemplu astmul.

 

Cum sa te lasi de fumat?

Iata cateva sfaturi din partea specialistilor de la Institutul National de Servicii de Sanatate din Statele Unite:

 

           Pregateste-te psihic sa te lasi

–        stabileste un dead-line, o data importanta din viata ta

–        daca fumezi mult la serviciu, lasa-te in concediu. Vei fi mai obisnuita fara tigari cand te vei intoarce.

–        gandeste pozitiv, niciodata sa nu ai in minte cat te greu iti va fi sa renunti la tigari.

–        enumera cel putin 10 motive pentru care vrei sa nu mai fumezi. In fiecare seara inainte de culcare repeta-ti aceste motive de cate 10 ori.

–        gandeste-te la sanatatea ta si a celor din jur.

Pregateste-te pentru ce urmeaza

–        Fii realista: nu va fi usor, insa nici imposibil. Numai in Statele Unite, peste 3 milioane de oameni se lasa anual de fumat. Daca ei pot, poti si tu.

–        Simptomele care vor urma sunt TEMPORARE, dureaza 1-2 saptamani, pana cand corpul se va dezobisnui de nicotina. Aceasta va fi cea mai grea perioada si vei avea nevoie de sprijinul si incurajarea prietenilor si familiei.

–        Gandeste-te ca majoritatea oamenilor se lasa definitiv de fumat dupa mai multe incercari nereusite. Ia-o ca o promovacare. Sa fii printre putinii care renunta din prima. Si daca, totusi, nu-ti iese, nu te da batuta, ia-o de la capat!

 Implica si pe altcineva.

– pune pariu cu cineva ca te vei lasa de fumat la data fixata. Pune de-oparte banii pe care i-ai fi dat pe tigari si daca pierzi, partenerul de pariu ia toti banii.

– lasa-te de fumat impreuna cu sotul sau cineva apropiat.

– anunta-ti familia si prietenii ca urmeaza sa te lasi de fumat. Suportul lor poate fi foarte important pe parcurs.

Schimba tigarile.

– alege un brand nu ti-a facut placere. Vei asocia astfel fumatul cu durerea, disconfortul si nu cu relaxarea, placerea.

Redu consumul.

fumeaza numai jumatate din fiecare tigara.

– amana, de fiecare data, aprinderea unei tigari cu o ora.

Sunt suficiente femei care pur si simplu nu pot renunta la fumat in timpul sarcinii, oricate sfaturi primesc si oricate lucruri stiu in teorie despre efectele daunatoare ale fumatului asupra fatului si asupra lor. In aceste conditii, orice sfat suplimentar este de prisos si nu ramane decat ca mamicile cu pricina sa isi asume constient responsabilitatea alegerilor lor.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sanatatea-gravidei/problemele-cauzate-de-fumatul-in-timpul-sarcinii/