Prima ora cu bebelusul de dupa nastere: 7 beneficii uimitoare ale nesepararii

by Sfatul Parintilor | 26/01/2024 18:10

Cum este primit bebelusul imediat dupa nastere are un impact decisiv asupra tranzitiei lui de la viata intrauterina la cea extrauterina. In cultura moderna, bebelusul este separat de mama, spalat, masurat, cantarit, ceea ce il priveaza de un timp critic pe care l-ar putea petrece alaturi de mama, contactul piele-piele fiind cel mai important. Cum aceste proceduri nu sunt vitale, nu exista niciun motiv pentru care ele n-ar putea fi amanate cu cel putin o ora. Daca mama si bebelusul n-au nevoie de proceduri medicale, in aceasta ora accentul s-ar putea pune pe alaptat si pe crearea legaturilor mama-copil.

Ce ar trebui sa se intampla imediat dupa nastere

Imediat ce se nasc, bebelusii ar trebui pusi cu burta in jos pe abdomenul mamei, apoi ar trebui acoperiti amandoi cu o patura, ca sa le tina cald. Astfel, se va incetini productia de adrenalina care poate interfera cu nivelul de oxitocina si prolactina (hormoni esentiali pentru alaptare si crearea atasamentului). In acest moment, mama are nevoie de un mediu cald, calm si linistit. Ea este inca in travaliu, caci mai trebuie eliminate placenta si membranele, iar uterul trebuie sa se contracte.

Nasterea din filme vs realitate. 5 diferente majore[1]

Iata 7 beneficii uimitoare ale nesepararii bebelusului de mama, imediat dupa nastere.

Incurajeaza alaptarea

Alaptarea ajuta la expulzarea rapida a placentei. Iar bebelusii plasati imediat dupa nastere pe abdomenul mamei au instinctul de a se indrepta catre san. Acest instinct a fost descoperit prima data in 1980 de catre cercetatorii suedezi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni, iar statisticile au aratat ca rata alaptarii se imbunateste simtitor in cazurile in care bebelusii s-au bucurat in prima ora de viata de contactul piele-piele cu mamica lor.

Reglarea organismului

Bebelusii intrati in contact direct cu pielea mamei in prima ora de dupa nastere isi regleaza mai repede temperatura corpului si respiratia. Ei au petrecut 9 luni intr-un mediu in care absolut totul era sub control, iar de-acum trebuie sa se descurce singuri.

Intarzierea taierii cordonului ombilical

Studiile spun ca lasarea cordonului ombilical intact ii ajuta pe bebelusi a primeasca oxigen prin placenta, pana cand isi vor regla respiratia prin plamani. Contactul piele-piele cu mama contribuie la stabilizarea respiratiei. In plus, prin netaierea cordonului ombilical, bebelusii vor primi mai multe globule rosii care vor reduce riscul instalarii anemiei.

Nasterea cu anestezie epidurala – avantaje si dezavantaje[2]

Dispare sentimentul de separare

Bebelusul are nevoie dupa nastere de mirosul mamei, de vocea ei si de atingerea ei. Separarea ii poate pune viata in pericol. Instinctul mamiferelor este sa stea in siguranta in habitatul mamei, care este un mediu cald, sigur si afectuos. Cand bebelusii sunt separati de mame, ei protesteaza zgomotos pentru a le atrage acestora atentia. Daca nu sunt adusi in preajma mamei, in ciuda protestelor lor, vor intra in stare de disperare: vor tace si vor ramane nemiscati. Acest lucru face parte din instinctul natural de supravietuire: corpul se linisteste pentru a nu consuma inutil caldura si energie, si vor vor mai face zgomot pentru a nu atrage eventualii pradatori.

Imbunatatirea imunitatii

Cand se nasc, bebelusii trec din mediul steril al uterului si iau contact cu bacteriile mamei. Prin contactul piele-piele, se stimuleaza stimuleaza sistemul imunitar care il va proteja pe bebelus de infectiile ulterioare.

Sursa: bellybelly.com.au

Imagine de cynthia_groth[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Nasterea din filme vs realitate. 5 diferente majore: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/nasterea-din-filme-vs-realitate-5-diferente-majore/
  2. Nasterea cu anestezie epidurala – avantaje si dezavantaje: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/nasterea-cu-anestezie-epidurala-avantaje-si-dezavantaje/
  3. cynthia_groth: https://pixabay.com/ro/users/cynthia_groth-2666153/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2747060
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2747060

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/prima-ora-cu-bebelusul-de-dupa-nastere-7-beneficii-uimitoare-ale-nesepararii/