Nasterea din filme vs realitate. 5 diferente majore

by Sfatul Parintilor | 23/01/2024 18:10

Sfat pentru tinerele mamici: nu va inspirati din filmele care prezinta nasteri! Scenariul poate fi destul de departe de realitate si se concentreaza in principal pe durere si pe rapiditatea cu care se petrec lucrurile.

Iata 5 diferente majore intre nasterea din filme si realitate.

Se rupe apa si “inunda”

In majoritatea filmelor in care apare o gravida, apa se rupe intr-un loc public (de obicei la supermarket), iar ruperea membranelor este un fel de tsunami amniotic.

In realitate, numai 10-15% dintre gravide experimenteaza ruperea apei in public. De cele mai multe ori se petrece in timpul noptii sau dimineata devreme. O scurgere masiva este foarte rara, caci bebelusul are grija sa mai pastreze si ceva pentru el, astfel incat sa fie in siguranta pana la nastere.

Bagaj maternitate. Ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din valiza pentru nastere[1]

Travaliul este iminent

In filme, imediat ce se rupe apa, apar contractii intense, mama are cele mai mari dureri, tipa. In 30 de secunde cat dureaza, de obicei, o scena de nastere, se aud mai mult tipete.

In realitate, apa se rupe in perioada de pretavaliu, cand colul uterin incepe sa se dilate. Pot aparea cateva crampe si dureri de spate. Chiar si cand contractile sunt intense, exista “pauze”. Intre timp, organismul elibereaza endorfine, care te ajuta sa suporti mai usor contractiile.

Copilul apare imediat

Cum intra mama in travaliu si ajunge la spital, copilul apare imediat. Pentru ca actiunea sa fie mai spumoasa, mama este insotita la spital de politie, girofare.

In realitate, inceperea travaliului nu este o situatie de urgenta decat in cazuri speciale. Oxitocina, hormonul responsabil de contractii se elibereaza treptat si se poate ajunge la “pauze” intre 30 de minute si o ora. Majoritatea medicilor recomanda sa vii la spital in momentul in care contractiile sunt la mai putin de 5 minute distanta. Explicatia este simpla: schimbarea mediului poate stimula productia de adrenalina, ceea ce incetineste nasterea.

Travaliul inseamna “Impinge!”

Nasterile din filme se concentreaza pe fuga spre spital si, imediat ce ajung acolo, femeile sunt sfatuite sa impinga. Mama este rosie la fata, impinge cu toate fortele, transpirata, cu picioarele desfacute.

In realitate, nasterile dureaza intre 10 si 12 ore, mai ales daca femeia naste pentru prima data. Colul uterin se dilata mai greu, iar perioada de impins dureaza intre 1-2 ore.

Nasterea cu anestezie epidurala – avantaje si dezavantaje[2]

Tipatul la partener

In cele mai multe filme, femeia isi acuza partenerul ca el este vinovatul pentru durerile facerii. Tipa dupa medicamente sau alte lucruri mai mult sau mai putin nebunesti. In acest moment, partenerul este atat de terifiat incat intra in panica.

In realitate, chiar daca partenerul este lasat sa asiste la nastere, femeia nu-l considera agresor, ci partas la miracolul nasterii.

Sursa: bellybelly.com.au

foto: cinemagia.ro

Endnotes:
  1. Bagaj maternitate. Ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din valiza pentru nastere: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/bagaj-maternitate-ce-nu-ar-trebui-sa-ti-lipseasca-din-valiza-pentru-nastere/
  2. Nasterea cu anestezie epidurala – avantaje si dezavantaje: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/nasterea-cu-anestezie-epidurala-avantaje-si-dezavantaje/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/nasterea-din-filme-vs-realitate-5-diferente-majore/