Durerile si medicamentele in timpul sarcinii. Ce trebuie sa stii

by Sfatul Parintilor | 29/01/2016 22:00

Sarcina este un moment special in viata unei femei, insa poate fi si foarte inconfortabila. Sarcina dureaza trei sferturi dintr-un an, iar accidentele, imbolnavirile sunt evenimente nefericite care se pot petrece. Ideal este sa eviti medicamentele pe timpul sarcinii, insa, uneori, este imposibil sa faci asta.

 

Iata ce trebuie sa stii despre dureri si medicamentele din timpul sarcinii.

 


Dureri in primul trimestru de sarcina

In timpul primului trimestru de sarcina, corpul sufera transformari rapide. Bebelusul se implanteaza, creste si se dezvolta. In aceasta perioada poti resimti tot felul de dureri precum:

– tensiune in sani

– intinderea uterului

– crampe

In majoritatea cazurilor, aceste dureri dispar la fel de rapid precum apar. Durerea poate fi “tratata” cu masaj, terapie prin relaxare si chiar prin caldura. Daca, insa, durerile sunt severe si sunt insotite de sangerari, febra etc., cere ajutor medical.

Masajul ar trebui efectuat doar de persoane specializate in masajul pentru gravide, chiar daca sarcina este la inceput.

 

 

Dureri in al doilea trimestru de sarcina

Femeile spun ca semestrul al doilea de sarcina este cel mai usor, insa corpul tot se transforma pe masura ce bebelusul se dezvolta. Poti resimti dureri de ligament, in abdomen, in zona pelviana. Alte tipuri de durere sunt:

– dureri la modificarea pozitiei de somn

– dureri de cap

– dureri cauzate de schimbarea centrului de greutate.

Aceste dureri pot fi date uitarii cu exercitii de yoga specific gravidelor sau cu masaj. Baile caldute cu putina sare Epsom pot fi, de asemenea, de ajutor. Aplicarea unor comprese calde in zona respectiva poate calma durerea.

 

 

Dureri in al treilea trimestru de sarcina

Ultimele trei luni de sarcina pot fi dificile. In aceasta perioada poti experimenta dureri precum:

– dureri de spate pe masura ce creste burta

– umflarea picioarelor si dureri de ligament

– congestia sinusurilor

– vene varicoase.

Daca durerile din timpul trimestrului trei nu pot fi remediate fara medicamente, cere sfatul medicului.

Dar daca e nevoie de medicamente?

Sunt femei care au diferite afectiuni care necesita tratament. Daca te afli in aceasta situatie, cere sfatul medicului.

Cercetarile cu privinta la siguranta medicamentelor in sarcina sunt destul de limitate, iar rezultatele variaza. NU lua niciun tratament fara sa vorbesti inainte cu medicul care iti urmareste sarcina.

 

Paracetamolul (acetaminofenul) trece dincolo de placenta, deci poate ajunge la bebelus. Potrivit unor studii, o doza redusa de paracetamol nu afecteaza bebelusul din uter. Insa alte studii spun ca utilizarea paracetamolului in sarcina duce la intarzierea coborarii testiculelor la bebelusii baieti.

 

Ibuprofenul trebuie luat doar sub o atenta supraveghere medicala si numai la recomandarea doctorului. In timpul primului trimestru utilizarea ibuprofenului poate conduce la avort spontan, diverse malformatii. Potrivit altor studii, ibuprofenul este considerat sigur in al doilea trimestru de sarcina. Nu este recomandat in ultimele trei luni de sarcina, intrucat poate duce la contractarea vaselor de sange ale bebelusului si cresterea tensiunii arteriale a micutului. De asemenea, ibuprofenul poatre reduce lichidul amniotic.

 

Voltarenul (diclofenacul) prezinta aceleasi riscuri precum ibuprofenul.

 

Aspirina prezinta aceleasi riscuri precum ibuprofenul si voltarenul. Totusi, ea se prescrie in cazul unor femei care au probleme cu formarea cheagurilor de sange. Daca o femeie prezinta risc de preeclampsie, medicul ii va prescrie o doza redusa de aspirina.

 

Codeina creste riscul de constipatie si are efect narcotic, cu sanse de aparitie a dependentei. Bebelusii ale caror mame au luat codeina au probleme la alaptare, tulburari intestinale (cel mai des intalnita este diareea).

 

ATENTIE! Nu lua niciun medicament, chiar din randul celor care se prescriu fara reteta sau naturiste, fara sa ceri sfaturi medicului care iti urmareste sarcina.

 

 

Sursa: bellybelly.com.au

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sanatatea-gravidei/durerile-si-medicamentele-in-timpul-sarcinii-ce-trebuie-sa-stii/