Cum sunt nasterea si alaptarea in Franta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sunt nasterea si alaptarea in Franta

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » Cum sunt nasterea si alaptarea in Franta
Cum sunt nasterea si alaptarea

Nasterea si alaptarea sunt subiecte de interes pentru fiecare mamica sau viitoare mamica.

Va prezentam in continuare experienta nasterii si alaptarii expuse de Rebeca Plantier, fondatorul comunitatii online “Fit to Inspire”, comunitate menita sa inspire femeile din toate colturile lumii, indiferent de varsta, greutate si stilul de viata.

Am nascut in Franta doi din cei trei copii ai mei (al treilea, in Elvetia) si am avut numai experiente pozitive. Cultura si sistemul medical francez pun pe primul loc sanatatea si integritatea mamei in toate stadiile sarcinii, iar nasterile mi-au dat senzatia ca sunt in siguranta si ocrotita.

Infrastructura Frantei – incluzand sistemul medical, ingrijirea copilului la preturi mici si numeroase resurse pentru femei – ii da timp fiecarei femei pentru a se pregati de nastere si de a se recupera dupa nastere, dar si de a avea grija de bebelus.

Nu am nascut niciodata in Statele Unite, asa ca nu pot compara cele doua realitati. Insa cei 15 ani petrecuti in Franta m-au facut sa-mi dau seama ce inseamna nasterea si alaptarea pentru femeile franceze.

Citeste si: Plante medicinale interzise mamicilor care alapteaza

Nasterile cu medicamentatie sunt standardizate

Nasterile cu epiduarele sunt ceva normal in Franta. De ce sa trecem prin dureri daca avem mijloacele sa o impiedicam, nu?! Provocarea nasterilor este, de asemenea, practicata, astfel incat sa le fie mai usor atat medicilor, cat pacientelor.

Nasterea naturala nu este, insa, ceva extrem de rar. Sunt maternitati si clinici private unde se naste natural. Cand am nascut eu, am cerut sa nu mi se induca nasterea si dorinta mi-a fost respectata.

Femeile au tendinta de a sta mai mult in spital dupa nastere

Acum 12 ani, cand am nascut primul copil, mamele aveau voie sa stea in spital pana la 6 zile dupa o nastere normala. Am avut pe langa mine o multime de experti in ingrijirea copilului care m-au invatat ce sa fac inainte de a ma duce cu copilul acasa.

Acum femeile stau in jur de 3 zile (nu include si ziua nasterii). Cele cu cezariana stau 4 zile. In acest rastimp, mamele aflate la prima nastere sunt invatate cum sa spele copilul, cum sa-l imbrace, cum sa-l alapteze. Dupa nastere, femeile au parte de 10 sesiuni alaturi de o moasa pentru recuperarea perineului.

Mamele sunt sfatuite sa se odihneasca, sa doarma si sa manance corespunzator pentru a se recupera.

Mamele si bebelusii stau in aceeasi camera

In Franta nu se separa mama de prunc. Daca sunt probleme, exista rezerve speciale in care familia sa fie alaturi de bebelus. Francezii spun ca acest lucru este foarte important pentru sanatatea bebelusului.

Alaptatul este o alegere personala

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, procentul femeilor care alapteaza in Franta este mai mare decat acum 20 de ani. Cu toate acestea, nu toate femeile franceze urmeaza recomandarea alaptarii exlusive pana la 6 luni.

Cele mai multe dintre femei alapteaza 3 luni, pentru ca ar trebui sa se intoarca la serviciu. Concediul de maternitate este de 10-13 saptamani, in Franta. Stastisticile spun ca 19% dintre frantuzoaice alapteaza pana la 6 luni, spre deosebire de norvegience al caror procent ajunge la 80%.

Revenind la experienta personala, niciun medic sau alta autoritate medicala nu m-a fortat nici sa alaptez, nici sa-mi hranesc bebelusul cu biberonul. Orice alegere face femeia primeste tot suportul medical de care are nevoie.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/05/2021