Ce trebuie sa stii despre lohii, sangerarile postpartum

by Sfatul Parintilor | 27/02/2024 18:10

Toate femeile sangereaza in timpul sau dupa nastere[1]. Dar, deoarece cantitatea de sange creste in timpul sarcinii cu aproape 50%, organismul tau este bine pregatit pentru aceste pierderi.

In clipa in care placenta se separa de uter, exista vase de sange[2] deschise in zona in care aceasta era atasata. Acestea incep sa elimine sange in uter.

Dupa eliminarea placentei, uterul continua sa se contracte, fapt ce duce la inchiderea vaselor de sange, reducand considerabil sangerarea. Daca ai suferit o ruptura in timpul nasterii, s-ar putea sa sangerezi si din acea zona, pana ce este cusuta de catre medic.

Doctorul tau iti poate masa uterul si poate sa-ti dea o oxitocina sintetica (pitocin), pentru a te ajuta sa contractezi uterul.

Alaptarea, care iti determina corpul sa elimine oxitocina naturala, te va ajuta, totodata, sa iti contractezi uterul. In mod ocazional, uterul nu se contracta bine dupa nastere, ducand la pierderi masive de sange.
 

Scurgerile vaginale normale

Scurgerile vaginale au loc in perioada postnatala. Acestea constau in sange, tesut rupt din regiunea uterului si bacterii. In primele zile de dupa nastere, scurgerile vaginale vor contine si o cantitate destul de mare de sange. De aceea va avea o culoare rosie intensa si va arata la fel ca menstrele obisnuite. Acestea ar putea aparea intermitent, in cantitati mici, sau ar putea aparea in mod constant. Daca ai stat intinsa pentru o perioada si sangele s-a adunat in vagin, cand te vei ridica s-ar putea sa observi cateva cheaguri mici.

Daca totul decurge normal, vei avea din ce in ce mai putine scurgeri vaginale in fiecare zi, iar, dupa 2-4 zile de la nastere, acestea vor fi mai apoase si de culoare roz. Dupa aproximativ zece zile de la nastere, ar trebui sa ai numai o scurgere mica de culoare alb-galbuie. Ea consta in celule albe si celule din mucoasa uterina. Scurgerile se vor subtia, apoi se vor opri de tot, acesta fiind un proces care va mai tine intre 2 si 4 saptamani. Sunt, insa si femei care continua sa aiba mici scurgeri timp de alte doua saptamani. Daca ai inceput tratamentul cu pastile cu progestin („minipilula“) sau daca ai facut injectii de control al sarcinii, s-ar putea sa ai eliminari sub forma de pete pentru mai bine de o luna. Iar acest lucru este perfect normal.

Sangerari in sarcina. 6 cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii[3]
 

Ce sa faci daca ai scurgeri vaginale dupa nastere

La inceput, foloseste tampoanele sanitare groase. Daca nu ti-ai facut inca un stoc, cumpara mai multe tampoane cand ajungi acasa. Pe masura ce scurgerile vaginale se vor diminua, poti trece la minitampoane. Nu folosi tampoane intra-vaginale pentru cel putin sase saptamani, deoarece este posibil sa faci o infectie. Este indicat sa urinezi des, chiar daca nu iti vine sa mergi la toaleta.

In primele zile de dupa nastere, vezica ta ar putea fi mai sensibila decat de obicei. Astfel ca s-ar putea sa nu simti nevoia de a urina chiar si in momentele in care ai vezica plina. Pe langa problemele urinare, o vezica plina va face ca uterul sa nu se poata contracta. Acest lucru va duce la mai multe sangerari si dureri. Este indicat sa te odihnesti ori de cate ori ai aceasta ocazie. Daca vei fi foarte activa, s-ar putea sa sangerezi mai mult timp sau sa reincepi sa sangerezi dupa ce ai scapat de sangerarile vaginale.

Bagaj maternitate. Ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din valiza pentru nastere[4]

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de samuel Lee[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. nastere: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/nastere-naturala-vs-nastere-indusa-6-diferente-majore-de-care-sa-tii-cont/
  2. sange: http://baby.unica.ro/nastere-sangerarile-vaginale-dupa-nastere-2133001.html
  3. Sangerari in sarcina. 6 cauze ale sangerarilor in timpul sarcinii: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/sangerari-in-sarcina-6-cauze-ale-sangerarilor-in-timpul-sarcinii/
  4. Bagaj maternitate. Ce nu ar trebui sa-ti lipseasca din valiza pentru nastere: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/bagaj-maternitate-ce-nu-ar-trebui-sa-ti-lipseasca-din-valiza-pentru-nastere/
  5. samuel Lee: https://pixabay.com/ro/users/angel4leon-560486/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4025284
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4025284

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/sanatatea-gravidei/ce-trebuie-sa-stii-despre-lohii-sangerarile-postpartum/