Avantajele masajului in timpul sarcinii si dupa nastere

by Sfatul Parintilor | 04/12/2022 18:10

„Masaj“ – pana si cuvantul in sine suna relaxant, aducandu-ne aminte de uleiuri parfumate, muzica in surdina, semi-intuneric odihnitor si o atingere ferma care topeste efectiv stresul pe care l-am acumulat. Terapia prin masaj face, totusi, mai mult decat sa te relaxeze. Destinde muschii incordati, mareste circulatia sanguina si ajuta la eliminarea toxinelor. In plus, revitalizeaza atat mintea, cat si corpul, imbunatateste postura si te face sa te simti mai vesela.
„Masajele sunt binevenite oricand, dar mai ales in timpul sarcinii“, spune pentru Baby Zone[1] Cherie Roff, mama a trei copii. Roff, care a avut parte de sarcini dificile, sustine ca terapia prin masaj a ajutat-o sa doarma si sa se miste mai bine: „Ma durea tot corpul, pentru ca muschii mei erau tensionati din cauza sarcinii si aveam probleme la mers.“
Terapia prin masaj are rezultate extrem de pozitive in timpul sarcinii: detensioneza mamica si o ajuta sa ramana conectata cu corpul ei, dar si cu bebelusul. Dupa nastere, masajul poate ajuta noua mamica sa-si recapete postura corecta si sa faca fata mai bine la problemele legate de cresterea copilului.

Masajul prenatal

Telul acestui tip de masaj este de a promova o stare generala de sanatate si de a pregati graviduta pentru travaliu din punct de vedere psihic si fizic. „Intentia noastra nu este de a repara ceva anume, deoarece corpul este intr-o continua schimbare, ci ne dorim sa stabilim o conexiune intre minte si corp“, afirma Laura Miller, terapeut specializat in masajul prenatal si din timpul travaliului.

Miller spune ca masajul prenatal se concentreaza pe eliminarea proastelor obiceiuri prenatale si a presiunii pe care acestea o pun pe organism. Postura unei femei se schimba in mod constant in timpul sarcinii. Aceasta trebuie sa se adapteze nu doar la cresterea fatului si a sanilor, ci si la schimbarile hormonale care ii intind ligamentele, permitandu-le oaselor sa se miste in continuare. Acest fapt pune o presiune mare pe muschii pelvieni, fiind o cauza obisnuita a durerilor de spate, in special in cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Citeste si: In timpul sarcinii: Ce ai voie sa faci si ce nu cand esti gravida?[2]

Un terapeut bun isi va da seama de acest lucru si iti va masa muschii din zona pelviana, pentru a elimina presiunea.

De asemenea, iti va recomanda unele exercitii care sa-ti mentina pelvisul intr-o pozitie normala. „Masajul prenatal include nu doar intinderea muschilor si relaxarea lor, ci si usoare lovituri ce imbunatatesc fluxul sanguin, detensionand si musculatura in acelasi timp. Stimularea circulatiei sanguine este benefica in special pentru o femeie insarcinata, care nu face prea multa miscare“, declara Laura Favin, terapeut specializat in masajul prenatal si purtator de cuvant al American Massage Therapy Association.

Adesea, in timpul masajului, vor iesi la suprafata si unele ingrijorari ce tin de partea emotionala. „Femeile isi infrunta problemele emotionale pe masa de masaj, dandu-si seama abia atunci ca aveau acele probleme“, spune Miller. Aceasta adauga ca terapeutii nu le instruiesc si nici nu le ghideaza pe femei cand apar astfel de probleme la suprafata, ci sunt doar „prezenti“ langa cliente, ascultandu-le daca au nevoie sa se descarce, dar continuand sa le maseze in liniste.

Masajul prenatal ajuta si bebelusul.

Miller sustine ca, de multe ori, bebelusii se misca in timpul masajului, ca raspuns la atingerea terapeutului. Ea povesteste ca, intr-un caz, tatal bebelusului nu putea sa-si simta micutul in burtica mamei decat dupa o sedinta de masaj. Exista si situatii in care masajul prenatal poate fi un risc pentru copil. Femeile cu sarcini de risc ridicat sau carora le este constant greata ori au febra ar trebui mai intai sa obtina avizul medicului inainte de a se programa la masaj. Mai mult, Miller va recomanda sa asteptati pana dupa primul trimestru pentru a incepe terapia prin masaj. Masajul in sine nu este periculos, insa perioada din primul trimestru este cea mai riscanta in ceea ce priveste o eventuala pierdere a sarcinii.
 

Masajul din timpul travaliului

Unul dintre scopurile masajului prenatal este de a pregati mamica pentru travaliu si nastere. „Tratam clienta ca si cum ar fi un atlet, la antrenament“, mai spune Miller. Multi terapeuti pot fi si moase pentru clientele lor. Cei care nu sunt moase pot totusi sa instruiasca gravidutele cu privire la tehnicile de pozitionare in timpul travaliului si tehnicile de masaj care elimina din durere. De asemenea, sedintele de masaj normal pot ajuta mamica sa se relaxeze in timpul travaliului. 

Nu rata nici: Ce mancam in timpul sarcinii? Afla cateva sfaturi utile![3]

Masajul postnatal

Dupa nastere, corpul mamei trebuie sa faca fata unor noi provocari. De la tinut bebelusul in brate si schimbat scutece, pana la alaptare si baie – aceste activitati exercita un stres suplimentar asupra zonei lombare. In plus, durerile din timpul nasterii, balonarile, inflamatiile si iritatiile din zona sfarcurilor, ca sa nu mai vorbim de oboseala generala – toate acestea duc la prin schimbarea posturii (mama are tendinta de a sta aplecata, cocosata) si la un stres in plus asupra coloanei.

Masajul de dupa nastere se concentreaza pe corectarea posturii si pe recapatarea unei stari de sanatate. Miller explica faptul ca acest lucru presupune intinderea spatelui, lungirea muschilor si balansarea rotatiei pelviene. Terapia prin masaj poate ajuta o femeie si din punct de vedere emotional. Masajul scade nivelul hormonilor de stres si promoveaza eliberarea endorfinelor.

Intr-o perioada in care toata viata mamei e axata pe bebelus, aceasta are nevoie de un masaj, care ii da posibilitatea de a se concentrata si asupra propriilor nevoi. „Cel mai important aspect al masajului este ca ii permite mamei sa observe care ii sunt limitele, iar acest lucru este important dupa nasterea“, spune Favin. Masajul ii ofera mamei sansa de a se reconecta cu ea insasi.

Autor: Alexandra NEDELCU

foto: depospitphotos.com[4]

Endnotes:
  1. Baby Zone: http://www.babyzone.com/pregnancy/prenatal-care/massage-during-after-pregnancy_70576
  2. In timpul sarcinii: Ce ai voie sa faci si ce nu cand esti gravida?: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/in-timpul-sarcinii-ce-ai-voie-sa-faci-si-ce-nu-cand-esti-gravida/
  3. Ce mancam in timpul sarcinii? Afla cateva sfaturi utile!: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/alimentatia-gravidei/ce-mancam-in-timpul-sarcinii-cateva-sfaturi-utile/
  4. depospitphotos.com: https://ro.depositphotos.com/345265152/stock-photo-masseur-doing-belly-massage-pregnant.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/avantajele-masajului-in-timpul-sarcinii-si-dupa-nastere/