Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile

by Sfatul Parintilor | 11/04/2023 18:10

Multe femei folosesc pilulele anticonceptionale ca metoda directa de prevenire a unei sarcini nedorite si in timp ce le utilizeaza decid impreuna cu partenerul de viata ca intentioneaza sa faca un copil. Prima miscare este aceea de a renunta la anticonceptionale si a se pregati sa conceapa copilul.

Insa exista mult folclor cu privire la cat timp este necesar sa “treaca” dupa ce se intrerupe pilula pentru ca trupul femeii sa fie pregatit sa procreeze o sarcina sanatoasa, considerat fiind ca anticonceptionalele aduc in corp anumiti hormoni ce pot fi in opozitie cu ce are nevoie noua sarcina.

In egala masura, sunt femei care folosesc anticonceptionalele pentru o reglare hormonala, la indicatia medicului ginecolog, si isi pun legitima intrebare daca pe durata sarcinii pot continua sa ia aceste pastile sau ele sunt daunatoare fatului.

Iata cele mai frecvente framantari sub forma de intrebari pe care femeile le au legat de legatura intre anticonceptionale si o sarcina, fie ea dorita sau nu, la care raspunsul este oferit de dr Robin Elite Weiss, specialist in fertilitate, obstretica-ginecologie, nastere asistata, autor a zeci de carti de profil si mama la 8 copii.

Citeste si: Cum sa ramai insarcinata. Ghid de fertilitate pentru femei[1]

Intrebare: Cat timp trebuie sa astept ca sa raman gravida dupa ce renunt la anticonceptionale?

Multe femei folosesc pastilele anticonceptionale ca metoda de baza de contraceptie. Este de la sine inteles pentru orice femeie ca atunci cand doresc un copil trebuie sa opreasca aceste pilule intrucat rolul lor este tocmai acela de inhibitor al ovulatiei; practic, pe timpul administrarii anticonceptionalelor, ovarele femeii iau o mica pauza si nu mai au activitatea lunara specifica de eliberare a cate unui nou ovul, care, fecundat, va deveni copilul mult dorit. Asadar, intrebarea este legitima, cat timp este cazul ca o femeie sa continue sa evite o sarcina, altfel decat prin metoda anticonceptionalelor, pana cand corpul este pregatit sa gazduiasca un copil, urmare a perioadei anterioare de folosire a hormonilor de sinteza din anticonceptionale?

Raspunsul specialistului:

Candva, se credea si se vehicula informatia conform careia trebuie sa astepti doua sau trei cicluri menstruale, timp in care sa eviti a ramane gravida, inainte de a trece la conceptia unui copil. Medicii considerau ca, a ramane insarcinata imediat dupa terminarea perioadei de folosire a anticonceptionalelor, ar creste perspectiva pierderii de sarcina, desi nu s-a dovedit stiintific niciodata aceasta teorie.

Dupa ce incetezi sa mai iei pastilele anticonceptionale, ovarele isi vor relua activitatea si vei incepe sa ovulezi intr-un interval cuprins intre doua pana la sase saptamani distanta.

Daca ramai gravida inainte sa ai primul ciclu menstrual dupa pilula, ceea ce este foarte posibil, va fi dificil sa iti dai seama cand ai avut ovulatia si deci se va deduce mai dificil data aproximativa a nasterii.

Alt aspect de retinut este ca desi ai sansa de a ramane gravida la fiecare ovulatie a unui ciclu menstrual, nu inseamna ca de indata ce renunti la pastila apare sarcina imediat. Pentru un cuplu sanatos, poate dura si un an de zile sa conceapa un copil, daca nu sunt probleme de nicio natura. Acest lucru preocupa femeile dupa renunta la pastile. Nu este vina pastilelor, pur si simplu asa este ritmul firesc al corpurilor.

Cel mai bine este sa faci un control ginecologic inainte de a decide ca vrei sa ai un copil, ca sa fii sigura ca totul este in regula. In plus, urmeaza sfaturile pentru a avea o sarcina sanatoasa, pregateste-ti corpul cu grija pentru sarcina, comportandu-te deja ca o gravida, respectiv renuntand la alcool si la toate alimentele interzise in sarcina.

Intrebare: Daca iau pastile anticonceptionale in timp ce sunt gravida va fi afectat copilul?

Unele femei raman gravide in timp ce folosesc pastila anticonceptionala (da, sunt si asemenea erori) si nu stiu ca sunt gravide pana cand simptomele clare nu sunt instalate (mai ales ca, nedorindu-si sarcina, nici nu isi monitorizeaza semne timpurii de graviditate), timp in care iau zilnic pastilele cu pricina. Alte femei iau pilula anticonceptionala pentru hormonii de sinteza pe care acestia ii aduc in corp, la indicatia medicului lor. In ambele cazuri, intrebarea este legitima, ce se intampla cu intersectia dintre fat si pastila anticonceptionala in corpul femeii, daca aceasta ii va dauna copilului in formare.

Raspuns

Daca ai descoperit ca ai ramas gravida in timp ce folosesti pastila anticonceptionala, te poate ajuta informatia ca nu este nicio concluzie stiintifica cu probe care sa indice ca pastila va face vreun rau copilului in vreun fel. Fetusii expusi la pilule anticonceptionale in primul trimestru nu sunt la risc crescut de a face complicatii sau de a avea defecte de nastere.

Hormonii din pastila actioneaza sa previna sarcina prin oprirea ovulatiei sau actioneaza sa ingroase mucusul cervical, deci in niciun caz nu afecteaza un fat in dezvoltare. Exista insa unele pilule bazate mai mult pe progesteron si exista anumite studii care sugereaza ca femeile care folosesc acest tip de pastile si sunt gravide au risc mai mare de a avea o sarcina extrauterina, atunci cand oul fecundat nu se fixeaza in uter, ci in afara lui. Sarcina extrauterina este o urgenta chirurgicala, deseori nu poate fi prevenita insa iata un caz in care se poate preveni prin eliminarea oricarei intersectii intre anticonceptionale si sarcina.

Niciun medic nu recomanda folosirea acestor pastile in timpul sarcinii asa incat, daca banuiesti macar ca ai putea fi gravida, este o idee inteleapta sa opresti de indata pastilele si sa folosesti drept metoda alternativa de contraceptie, metoda prezervativului.

Oricum, cand vine vorba de pastilele luate in timpul unei sarcini, desi anticonceptionalele nu stopeaza o sarcina in evolutie, exista insa unele care o fac. In unele tari se comercializeaza sau se dau pe prescriptie medicala pastile care asta fac, opresc fatul din evolutie si deci din viata. Aspectul trebuie precizat pentru ca sunt femei care afla ca sunt gravide, nu vor sarcina si decid singure sa ia pastile anticonceptionale crezand astfel ca omoara fatul si scapa de sarcina inca din primele saptamani. Nimic mai gresit. Nici asa si nici in alt fel, o sarcina nu se stopeaza astfel, prin pastile oricare ar fi ele. Sigur ca a te trezi cu o sarcina pe care nu ti-o doresti si nu ti-o permiti poate fi o problema mare, dar in acest caz, femeia trebuie sa analizeze in cunostinta de cauza, sa discute cu familia, cu un psiholog daca e cazul si cu medicul ginecolog si apoi sa ia decizia singura cu privire la ce e mai bine pentru ea: sarcina sau nu. Insa trebuie evitate metodele empirice, dupa ureche, prin care se actioneaza anti-sarcina, provocand un mare rau si mamei.

Te mai poate interesa: Ce patesti cand fumezi si iei anticonceptionalele? AVERTISMENTUL medicilor![2]

Intrebare: Cum sa previn eroarea pastilei anticonceptionale, ca sa nu mi se intample tocmai mie sa raman gravida in timp ce iau pastilele?

Daca folosesti anticonceptionale, trebuie sa iei pastila zilnica la aceeasi ora in fiecare zi. Daca uiti sa iei o singura pastila, iti cresti semnificativ sansa de a ramane gravida. Pe durata unui ciclu, daca 2 sau mai multe pastile nu au fost luate, sansa ca metoda aceasta de contraceptie sa dea gres creste dramatic, in mod special daca nu se foloseste o metoda alternativa de protectie in acest timp, cum ar fi prezervativul. Asociaza pastila cu o rutina zilnica, de exemplu inainte sa te speli pe dinti sau sa bei cafeaua (daca bei zilnic). S-a dovedit ca femeile care iau pastilele fara a le lega intr-o rutina zilnica a vietii lor, ce nu se schimba, au sansa de trei ori mai mult sa uite sa ia 2 sau mai multe pastile pe durata unui ciclu.

Atunci cand pleci intr-o calatorie, asigura-te ca ai pachetul urmator de anticonceptionale la tine, in caz ca se termina cele pe care le administrezi atunci cand pleci.

Atunci cand iei antibiotice, este bine sa nu iei anticonceptionale. Mai exista si alte medicamente ce interfereaza cu anticonceptionalele, dand efecte neplacute pentru organism si anuland efectul de contraceptie. Informeaza-ti medicul ginecolog ce medicamente iei la un moment dat, pentru a folosi alte metode de contraceptie pe durata acelui tratament medicamentos.

Intrebare: Am ramas gravida in timp ce luam pastilele anticonceptionale. Nu vreau sarcina. Cat de repede trebuie sa iau o decizie finala cu privire la evolutia acestei sarcini nedorite?

Raspuns: Este bine sa iei decizia aceasta cat mai repede cu putinta, iar motivele vor varia in functie de alegerea pe care o vei face.

In cazul unei sarcini neplanificate, ai doua alegeri de facut:

Prima, alegi sa mergi mai departe cu sarcina, devenind parinte sau dand copilul spre adoptie la alta familie ce isi doreste copil, dar nu poate avea. In ambele variante, trebuie sa te asiguri ca ai grija de tine complet si ca te comporti ca o femeie gravida din punct de vedere al alimentatiei, sanatatii, stilului de viata modificat. Vei merge la medicul ginecolog, vei urma toate testele ce se fac pentru a se sti daca sarcina si mama sunt sanatosi, ca evolueaza in parametri buni si ca tu esti in regula si din punct de vedere psihic, nu doar fizic, intrucat starea ta deteriorata psihica poate afecta negative viitorul copil.

A doua optiune pe care o ai este aceea a avortului, cu toate implicatiile emotionale si psihice de rigoare.

O femeie care deja este gravida, fie si in doar cateva saptamani, are o conexiune cu copilul ce prinde viata in corpul ei si, desi pe moment considera ca oricum nu simte nimic din graviditate si ca are alte prioritati in afara sarcinii nedorite, statisticile dovedesc ca avorturile lasa urme si rani adanci in femei. Dar chiar si o asemenea decizie tot timpuriu in sarcina trebuie luate, pentru a se minimiza efectele si suferinta de ambele parti, cu riscuri mari asupra sanatatii mamei in cazul unui avort la o varsta mai inaintata a fatului.

Imagine de Gabriela Sanda[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Cum sa ramai insarcinata. Ghid de fertilitate pentru femei: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/cum-sa-ramai-insarcinata-ghid-de-fertilitate-pentru-femei/
  2. Ce patesti cand fumezi si iei anticonceptionalele? AVERTISMENTUL medicilor!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/fumatul-si-anticonceptionalele-un-cocktail-ucigator-afla-de-ce/
  3. Gabriela Sanda: https://pixabay.com/ro/users/GabiSanda-2464323/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1354782
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1354782

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/sarcina-anticonceptionale-intrebari-anticonceptionale/