Ministerul Sanatatii va incepe programul de fertilizare in vitro

05 aprilie 2011, , Vizualizări: ...

Programul Ministerului Sanatatii de fertilizare in vitro si embriotransfer va debuta la 1 iunie 2011 si are ca scop asigurarea fondurilor necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile. Astazi, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de feritilizare in vitro. In mod cert, programul se va derula in cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica Ginecologie “Panait Sarbu” (Maternitatea Giulesti)  si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj –Napoca. Programul se va mai putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient, coplata”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

 

Suma pe care Ministerul a alocat-o pentru acest program este de 4 milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o sigura procedura de FIV, in limita a 1500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere. Se estimeaza ca, anul acesta, vor exista aproximativ 800 de cupluri beneficiare.

 

Criteriile de includere in program sunt urmatoarele:

 

– varsta femeii intre 24-40 de ani (medicii specilisti au ales acest interval de varsta pentru ca rata de succes a interventiei este cea mai mare – 28,2%);

– cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania;

– cel putin un membru al cuplului este obligat sa detina statutul de asigurat de cel putin 24 luni;

– cuplu stabil casatorit de cel putin 2 ani;

– nici unul din membrii cuplului sa nu aiba copil in viata;

pentru fiecare cuplu se suporta o singura procedura de fertilizare in vitro indferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare;

– rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezerva de ovocite);

– cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de sperma sau de mama surogat)

– indexul de masa corporala a femeii intre 20-30 (criteriu ESHRE) – un raport intre varsta, inaltime si greutate normal;

 

In doua saptamani, Ministerul Sanatatii va publica normele metodologice de implementare a programului.

Incepand cu data de 1 iunie 2011, toti cei care doresc sa acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sanatatii pot depune dosarul medical, la alegere, in centrele care vor intra in programul gratuit al MS.

 

Dosarul medical, respectand criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicala care asigura tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare. Pentru pastrarea confidentialitatii, copia dosarului va cuprinde doar initialele numelui si un numar de ordine.

La Ministerul Sanatatii dosarul va fi evaluat de catre o Comisie numita prin Ordin de ministru din care vor face parte 5 membri, 2 medici ginecologi neimplicati direct in reproducerea umana asistata, 1 medic urolog, 1 reprezentant al societatii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusa de un presedinte desemnat de directia de specilitate din MS.

In cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, in doua etape. In prima faza, se va achita procedura in valoare de aproximativ 1200 de euro. In cazul in care procedura s-a finalizat cu o nastere centrul va primi si o bonificatie de 300 de euro.

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (2)

  1. marinec spune:

    pacat ca s-a ajuns tocmai la astfel de metode…:( dar tot din pacate sunt deja tot mai frecvente. Femeile nu mai pot sa ramana insarcinate pe cale naturala..

  2. 27ralu spune:

    Cam multe cerinte…

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu