Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand

by Sfatul Parintilor | 05/03/2021 18:10

Te intrebi ce sa mananci sa mananci ca sa ramai gravida[1]? Citeste in continuare. Vei afla  ce trebuie sa mananci in diferite etape ale ciclului menstrual, pentru a ramane insarcinata.

Incepe prin a sta departe de junk food si sa consumi suficiente cereale integrale precum si lactate sanatoase, dar si sa iei suplimente cu vitamine prenatale.

Dar nu cumva a manca anumite alimente in anumite faze ale ciclului menstrual cresc sansele de a ramane gravida?

Specialistii asa sustin, ca a concepe un copil nu e doar despre a face sex mai des, indeosebi in perioada fertila.

“Fazele diferite ale ciclului solicita corpul femeii sa produca hormone diferiti si sa traverseze procese separate” afirma dr Jill Blakeway, director medical la YinOva Center New York si autorul cartii “A concepe copii: Un program de trei luni pentru fertilitate maxima”. Asadar, daca o femeie vrea sa isi creasca sansele de a concepe un copil, este bine sa manance alimente care ii sunt in avantaj in fiecare faza.”

Din pacate, multe din preconceptiile cu privire la ce sa mananci ca sa ramai gravida sunt doar zvonuri deseori bazate pe ce circula pe net, asa incat specialisti in fertilitate ofera informatii detaliate cu privire la alimentatia potrivita pe fiecare din cele patru faze reproductive ale ciclului menstrual.

Iata-le:

Ce sa mananci la menstruatie

Cand incepe sa vina menstruatia mai abundent, ai crampe, esti balonata si dispozitia nu este cea mai buna. Iti scad si rezervele de fier, prin menstra. O femeie pierde in medie 30-40 mililitri de sange pe durata ciclului menstrual care poate dura intre 3 si 7 zile.

Menstruatia este o perioada optima sa iti amintesti sa consumi alimente bogate in fier. Evita hamburgerii de la fast-fooduri pe care ii consumi ca hrana emotionala din pricina dispozitiei fluctuante. Poti consuma 1-2 insa revino la normal cat mai repede, daca vrei sa dai corpului tau alimentatie potrivita pentru a concepe un copil.

Consuma din plin

carne rosie, ficat, fasole boabe, peste, legume cu frunze verzi si seminte. Multe din acestea sunt bogate in fier, proteine sau ambele si acest lucru este important daca sangerezi abundent sau ai endometrioza. Iar unele din ele (ca pestele, semintele si legumele cu frunze verzi) au proprietati antiinflamatoare, care combat crampele si balonarile menstruatiei. Alt sfat: mananca mult ardei gras, rosii, broccoli, kiwi, citrice si alte alimente bogate in vitamina C. Aceasta ajuta corpul sa absoarba fierul din fasolea boabe, cereale si seminte.

Stai departe de

mancare rece (daca ciclul este abundent, cu cheaguri si dureros) si alcool, cofeina si mancare condimentata, toate accelereaza sangerarea abundenta.

Ce sa mananci in faza foliculara

In timpul fazei foliculare, corpul lucreaza din plin ca sa dezvolte un folicul dominant iar nivelul de estrogen este foarte mare. Din pacate, femeile care au fibroame sau endometrioze au prea mult estrogen. Legumele crucifere ca si varza, conopida si broccoli contin un fitonutrient care ajuta femeile sa metabolizeze mai bine estrogenul.

Acest fitonutrient combate pesticidul din unele alimente sau hormonii din carne si produsele lactate, scapand corpul de estrogenul in exces. Foloseste-le din plin in etapa aceasta a lunii, nu uita sa pui si ulei de masline, avocado, nuci si seminte alaturi de legumele cu frunze verzi.

Toate sunt pline de vitamina E de care are nevoie fluidul foliculului ce gazduieste ovulul ce urmeaza a se elibera din ovar.

Consuma din plin

Alimente care sustin dezvoltarea foliculului, cum ar fi nucile, semintele, legumele verzi, ouale si pestele.

Stai departe de

Alcool— afecteaza balanta hormonala. In egala masura, deshidrateaza si pierderea de apa din corp din cauza alcoolului poate face mucusul cervical prea gros.

Ce sa mananci in timpul ovulatiei

Pe masura ce te apropii de ovulatie, corpul are nevoie de multe vitamine B precum si de alti nutrienti ca sa sustina eliberarea ovulului si implantarea lui. Zincul ajuta la diviziunea celulara si productia de progesteron si vitamina C se gaseste in cantitati mari in folicul dupa ce oul este eliberat.

Acizii grasi esentiali sunt de asemenea cruciali in aceasta faza. Sursa cea mai buna este omega 3 din peste si suplimentele alimentare. Acesti acizi grasi omega 3 sustin fluxul sanguine spre uter si ajuta la deschiderea foliculului ca sa se elibereze oul. In egala masura, tot ei ajuta sa deschida niste mici vase de sange in zona uterului care asigura ca esti pregatita si gata de actiune pentru sarcina.

Uleiul de peste subtiaza sangele care astfel circula cu elasticitate in toate zonele corpului, in plus creste si testosteronul corpului – da, si femeile au testosteron – asa incat vei deveni excitata mai repede, conditie de baza pentru a concepe un copil.

Consuma din plin

legume cu frunze verzi, cereale integrale, oua, legume, carne, peste sau suplimente de peste si apa, foarte multa apa. Apa joaca un rol cheie ca sa transporte hormonii si sa dezvolte foliculii. Ajuta si la subtierea mucusului cervical, fapt ce ajuta sperma barbatului sa isi atinga telul mai usor.

Stai departe de

alimentele acide precum cafeaua, alcoolul, carnea si mancarea procesata ce pot face mucusul cervical ostil la sperma. Morcovii si orice aliment alcalin ajuta, pentru ca ofera mediul opus celui acid.

Ce sa mananci in faza luteala

Acum este momentul sa te hranesti cu alimente care incurajeaza cresterea celulara. Beta-carotenul, care se gaseste de regula in legumele cu frunze verzi ca si in alimentele de culoare galbena sau portocalie, ajuta sa mentii hormonii in forma si sa eviti pierderea prematura a sarcinii. De fapt, corpul luteal care produce progesteronul atat de necesa sustinerii unei sarcini, este plin cu acest nutrient puternic, beta carotenul.

Un aliment care primeste multa atentie in aceasta faza este ananasul. In completare cu beta-carotenul, ananasul contine o substanta numita bromelina care este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Ananasul nu are efecte secundare si este si plin de multe vitamine, asa incat iti poti ajuta corpul cu o cura de ananas in aceasta etapa. Nu se ia bromelina ca supliment alimentar, chiar daca se gaseste, ca si nimic altceva care creste dramatic miscarea sangelui in aceasta etapa.

Consuma din plin

mancaruri calde precum supe si ciorbite. Faza luteala este despre a crea caldura corpului ca sa tina sarcina.

Stai departe de

mancare rece sau cruditati, inghetata, iaurt rece sau inghetat. Faza luteala este perioada in care vrei sa sustii cresterea si expansiunea, iar tot ce este rece strange si condenseaza.

Asa cum se vede, un rol important in alimentatia femeii care doreste sa ramana gravida o joaca alimentatia alcalina. Acesta este un alt beneficiu al dietei alcaline, alaturi de cel al energizarii corpului, detoxifierii si eliminarii kilogramelor in exces.

Imagine de Mireya Zhiminaicela[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. gravida: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/ce-sa-mananci-ca-sa-ramai-insarcinata-mai-repede/
  2. Mireya Zhiminaicela: https://pixabay.com/ro/users/Mireyaz02-11668688/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4009739
  3. Pixabay: https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4009739

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/ce-sa-mananci-ca-sa-ramai-gravida-alimente-cheie-care-cresc-fertilitatea-ce-rol-are-ananasul-si-cand/