5 solutii impotriva efectelor secundare ale anticonceptionalelor

by Sfatul Parintilor | 26/09/2017 20:08

Tratamentul cu anticonceptionale[1] pe baza de hormoni poate avea diverse efecte secundare, de la cele minore, nesemnificative, la unele mai grave care te pot determina sa intrerupi administrarea. S-ar putea ca pilulele anticonceptionale[2] sa nu ti se potriveasca de la inceput, e posibil sa le mai schimbi pe parcurs.

 

Ginecologul e cel care hotaraste asta. Iata solutii la cele mai des intalnite probleme.

 

 

1. Dureri de cap, ameteli, sani mai sensibili

Ai rabdare, in timp aceste efecte secundare vor disparea. Daca nu, poate e cazul sa incerci alte pastile.

 

 

2. Greata

Aceasta reactie dispare de obicei in aproximativ 2 luni de administrare. Daca iei contraceptive orale si tot nu-ti trece, incerca sa le iei cu mancare, nu  pe stomacul gol. Daca folosesti inelul sau plasturele, poate e cazul sa incerci alta metoda.

 

 

3. Sangerari intre menstre

Este efectul secundar care le deranjeaza cel mai tare pe femei, deoarece este imprevizibil. Incerca sa iei pastila la exact aceeasi ora in fiecare zi, ar putea sa te ajute. Sangerarile apar mai ales in cazul pilulei si implantului – metode bazate doar pe progesteron – interiorul uterului devine foarte fin si uneori incepe sa se desprinda putin. Partea pozitiva, este ca imputineaza fluxul sangelui la menstra. Daca situatia te ingrijoreaza, discuta cu doctorul tau. Iti poate recomanda un antiinflamator precum ibuprofenul sau poate adauga si estrogen.

 

4. Libido scazut

Daca intampini acest efect, incearca anticonceptionale cu alta compozitie. Daca schimba pilula cu ceva mai androgenic, cu testosteron, unele femei scapa de acest dezavantaj. Daca in cazul tau nici asta nu a functionat, apeleaza la alta metoda contraceptiva.

 

 

5. Schimbari de dispozitie

Trebuie mai intai sa te asiguri ca anticonceptionalele sunt responsabile de aceasta problema si nu alt factor. Atunci incearca o metoda contraceptiva fara hormoni. In cazul depresiilor cauzate de pilule, schimbarea compozitiei sau concentratiei hormonale de obicei nu ajuta. Toate metodele hormonale pot determina aceasta problema. Daca nu vrei sa renunti nici in ruptul capului la aceasta metoda, doctorul iti poate recomanda si un antidepresiv pentru a combate efectul. (Sursa: health.com)

 

Foto: dreamstime.com

Endnotes:
  1. anticonceptionale: http://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/sarcina-anticonceptionale-intrebari-anticonceptionale/
  2. pilulele anticonceptionale: http://sfatulparintilor.ro/problemesex/sfaturi-sex/pilule-anticonceptionale-8-lucruri-pe-care-trebuie-neaparat-sa-le-stii-despre-contraceptive/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/5-solutii-impotriva-efectelor-secundare-ale-anticonceptionalelor/