Ultimele

GURMANDINO.RO: Placinta cu paste, carne si legume

Retetele tale » GURMANDINO.RO: Placinta cu paste, carne si legume
Placinta-paste-carne14

Pusesem de multa vreme ochii pe reteta aceasta italieneasca, dar mi-a trebuit ceva pana am reusit sa gasesc timpul necesar pregatirii ei. Nu este foarte complicata, doar necesita mai multe etape, care trebuie efectuate cu anumiti timpi de asteptare si intr-o anumita ordine. Rezultatul merita insa eforturile, pentru ca Il Timballo sau Il Timpano, cum i se mai spune in unele regiuni ale Italiei, este o minunatie de preparat, bogat in ingrediente, texturi si arome, satios si surprinzator. Practic, este o placinta, sub crusta careia se ascund tot felul de carnuri, legume, sosuri si branzeturi.

Numele preparatului vine de la instrumentul muzical timpan, probabil datorita formei asemanatoare cu cea a instrumentului pe care placinta o capata daca este pregatita in vasul corespunzator (care are, din cate am inteles, inaltimea egala cu diametrul). Cum eu nu am avut un vas special pentru Il Timballo, am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, de 26 cm diametru.

Cat despre ingrediente, in functie de regiune, acestea difera: orez in Emilia-Romagna, clatite in Abruzzo, vinete in Sicilia, ravioli sau gnocchi in alte regiuni, etc. In cazul meu, placinta contine paste spirale, chiftelute de porc, carnati, mazare si branzeturi (mozzarella si parmezan), si este adaptata de pe cunoscutul site italienesc de retete giallozafferano.it. Daca doriti, puteti adauga si oua fierte (taiate sferturi sau felii), in sosul de rosii puteti pune si bucatele de bacon, iar mazarea o puteti inlocui cu morcovi sau alte legume, taiate cubulete de marimea bobului de mazare.

Mai trebuie sa stiti ca Il Timballo se preteaza de minune pentru mesele cu multi invitati. Nu de alta, dar, din cantitatile de mai jos, rezulta o placinta maaare si grea, de aproximativ 3,5 kg. Evident, puteti ajusta cantitatile si pregatiti placinta intr-o forma mai mica. Sau o puteti face mare si congelati jumatate, intr-o cutie care se inchide ermetic (cand vreti sa o mancati, o decongelati in frigider si o incalziti in cuptor, cam 20 de minute). Ori, daca vreti sa plusati si la capitolul aspect, puteti apela la forme individuale (ramekin-uri din acelea mai mari).

Ingrediente (pentru 12 portii):
Pentru aluatul fraged:
– faina 400 g
– unt (80% grasime) 200 g !! rece, din frigider
– sare

Pentru umplutura:
– paste (macaroane, spirale, penne) 400 g
– carne tocata de porc 350 g
– carnati de porc afumati 300 g
– mazare (proaspata sau congelata) 300 g
– parmezan ras 100 g
– mozzarella 300 g
– oua 2 buc. + 1 galbenus pentru uns
– ceapa 1 buc. medie (60 g)
– ulei de masline 2 linguri
– smantana lichida 2 linguri
– suc de rosii 500 ml
– supa de carne 150 ml
– miez de paine 50 g
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare, piper macinat

Citeste mai mult GURMANDINO.RO

Data articol: decembrie 8, 2015