Ultimele

Branza proaspata (dulce) de vaci

Mod de preparare Branza proaspata (dulce) de vaci

Intr-o oala inalta, punem laptele la prins. Pozitionam oala intr-un loc cald, cu temperatura constanta, ferita de curentii de aer (mai ales cei reci).
Dupa o zi, verificam starea laptelui, eventual il putem „smantani” (alegem cu grija grasimea ridicata la suprafata).
Cand chisleagul s-a prins foarte bine, il putem strecura.
Peste cealalta oala, punem o strecuratoare / sita mare pe care o acoperim cu tifonul curat, umezit si stors foarte bine. Cu ajutorul unui polonic, punem chisleagul in tifon.
La final stangem colturile tifonului, facem cateva noduri si lasam la scurs maxim 1 ora (eu ma folosesc de gratarul aragazului pe care il pozitionez pe 2 cutii inalte).
Branza rezultata (aproximativ 600 de grame) se pastreaza la rece, timp de 1 saptamana sau se poate congela.
De asemenea, si zerul poate fi intrebuintat in foarte multe retete (borsuri cu legume, la framantarea aluaturilor, pentru fiert paste).

In functie de calitatea laptelui, cantitatea de branza poate varia. Daca laptele este slab vom obtine o cantitate mica de branza si destul de dietetica. Daca este prea gras, nu ezitati sa-l smantaniti.
Daca chisleagul este moale, se va incalzi usor pe flacara aragazului sa se poata coagula mai usor (nu se incinge si nici nu se fierbe, deoarece branza devine gumoasa).

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: decembrie 16, 2016