Ultimele

Peste si fructe de mare

Reteta de ministru: Crap in solzii lui

Rasfoiesc, cu placerea de a descoperi gustul altei epoci, paginile unei carti de Constantin Bacalbasa. Tiparita inainte de razboi – in prima si a doua editie – are un titlu intrigant: „Dictatura gastronomica”. Am la indemana ambele editii si de la o prima ochire imi dau seama ca cea de-a doua varianta este mult imbunatatita […]

13 iunie 2017

Șalăul preotesei Minodora

Preuteasa parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednica. Tinea casa cu mana de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci „daruiti de Domnul”, parohia intreaga si pe… „taica popa”. Unii spun ca pana si protopopul „se cam temea” de rigorile ei, cand venea in inspectie la parohie si coana Minodora il poftea la masa. Se temea, […]

14 mai 2017

Șalăul Duduiei (creat pentru Elena Lupescu)

O dată cu reeditarea „Dictaturii gastronomice” a lui Constantin Bacalbașa, cronicarul Bucureștilor de altădată intră tot mai mult în atenția publicului și ca autor de cărți de bucate. În „Dictatura gastronomică”, Bacalbașa, jurnalistul, face și mici, nevinovate trimiteri la situația politică a vremii… prin denumirile unor rețete. Astfel, va aminti de „regență”, profitând de faptul […]

14 mai 2017

Șalăul în aspic al preotesei Minodora

Iata o reteta deliciosa culeasa de Simona Lazăr.   „Preuteasa” parintelui Ignatie a fost dintotdeauna femeie vrednică. Ținea casa cu mână de fier, cuhnia, pe cei cinci prunci „dăruiți de Domnul”, parohia întreagă și pe… „taica popa”. Unii spun că până și protopopul „se cam temea” de rigorile ei, când venea în inspecție la parohie […]

30 aprilie 2017

Dictatura gastronomica: Salaul meu

Va prezentam o rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantinn Bacalbașa, ediție revăzută, adăugită și adnotată de Simona Lazăr, pentru Editura Cartex, 2009.   Curăță șalăul, crestează-l în mai multe locuri, tăvălește-l în făină, apoi așaza-l într-o tavă sau într-o cratiță și toarnă peste el zeamă de lămâie, sare piper si […]

30 aprilie 2017

Cotlete sau fileuri de lufar în sos de vin alb

Pasiunea mea pentru lufar (Pomatomus Saltatrics) a inceput cu o saramura, intr-o taverna la malul Marii Negre. Dupa ce mancasem (si invatasem cum se prepara) saramura de crap, gatita in tot felul – de la cele cu pestele copt in solzi, pe stratul fierbinte de sare, pana la saramura „de regim”, cu pestele fript pe […]

01 decembrie 2015
Salata-ton-porumb

Gurmandino.ro: Salata rapida de ton cu porumb

Astazi va propun o reteta atat de simpla incat nici nu-mi prea vine sa o numesc reteta. Nu de alta, dar nu are decat o singura etapa, aceea a amestecarii  tuturor ingredientelor :P. Dar, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, nu cred ca trebuie sa apara pe blog doar retetele complicate, cu […]

29 noiembrie 2015

Rețetă din Balta Brăilei: Plachie de crap

Odinioară, cam pe vremea când „plămânii Dunării” (lacurile şi bălţile ce „însoţeau” fluviul în drumul lui către Marea cea Mare) nu fuseseră încă secate, de la Mehedinţi până către Brăila şi Galaţi, pescarii prindeau în năvoadele lor crapi şi crăpceni, somni şi somotei, ca şi alţi peşti mai mărunţei. Și se adunau peștii ăștia, la gustos […]

23 octombrie 2015

Știucă în sos de vin

Casa lui Moș Lucaci se sprijină pe tălpile ei de lemn, de piatră de râu și de lut. Cu ani în urmă, cât trăia Tușa Maria, ea era stăpână între oale și cratițe. Dar peștele, la ceas de sărbatoare, tot Moș Lucaci îl gătea. Azi ne dezvăluie rețeta de știucă în sos de vin. Cu […]

20 septembrie 2015

Rețetă regală: Sturion cu spumă de unt

Cineva numea sturionii „liniștite ierbivore marine”. Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici Mării, nici Deltei, nici Pământului. Teritoriul de grinduri scufundate în care sălășluiesc (încă sălășluiesc) fabuloasele fosile vii […]

09 septembrie 2015

Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării

Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit câteva minute lângă smochinii care priveau lung înspre drumul care duce spre Cazane. Cu Milca Balaci am pornit o vorbă, cu […]

02 septembrie 2015

Calcan fript „pescareste”

Povesti de vilegiaturasi retete de la malul marii, iata o oferta irezistibila, caci cine n-ar vrea sa fie, pret de-o masa de peste, pe-o terasa unde bate briza marina, sa guste din nou sentimentul vacantelor tihnite, in care toate grijile dispar imediat ce ai pasit pe nisipul fierbinte. Am fi putut sa ne indreptam spre […]

31 august 2015

Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

La Manastirea Dervent, calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti. La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi […]

05 aprilie 2015

Crap cu roșii

Li se spunea cândva… „plămânii Dunării”. Erau acele alveole de apă prin care fluviul „respira primăvara ori toamna, când veneau apele mari. Bălțile din lunca Dunării, pe care le usca „Băltărețul” – vântul căldicel ce începea a bate spre sfâritul iernii, bălțile acelea pline de pește nu mai sunt ce au fost. Ne-au rămas însă […]

17 februarie 2015

Reteta din Basarabia: Tolstolob umplut

La Harjauca, pe Valea Ichelului, in Basarabia, manastirea veche de trei veacuri, am g[sit-o pe Valentina Podgurschii, cea care gateste pentru sfintii parinti, am aflat-o pregatind o reteta cu un nume straniu: „Tolstolob umplut”!   Tolstolobul este, in Basarabia, numele care e dat crapului fitofag cu capul lat. Pregatirea lui este speciala, pentru ca trebui […]

03 februarie 2015